Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] DIY LED照明玩具櫃

怕有些師兄不喜歡......

點會唔喜歡呀師兄~ 套櫃好靚喎 !!
小弟自已都有 DIY 一套 Display 櫃, 有機會大家交流下 !! {:1_22 ...
frankylick 發表於 12-7-2013 03:42 AM
櫃不是入牆的,不過是訂做。入伙裝時特別訂造的!(自已設計的 !!!!)
給你尺寸,(玻璃內)內高61" x 內闊142" x 深11"(建議做12"),分四組及四對門。
層架用A柱(好處是上下自由度高及比較平,壞處是不是最靚的做法及做燈時比較複雜)
正面共有12組 ! 現放置118隻1/6(未用盡所有位置),訂造重點是要用夾板上防火板,
這樣做會較貴,但比較耐用及容易清潔!不要用合成板!

樓主大大,我都想做你個入牆櫃,可否pm我師父的資料呢,萬謝!
mio 發表於 12-7-2013 12:04 PM
c兄..在那訂做? 可PM我嗎?
回復 32# wilsonc8

多謝你的寶貴心得,見大大櫃放了一杯水,又有濕度計在櫃邊,你是否家在香港?
回復 4# frankylick

Franky 兄,你可否也post 一下你的櫃照?  我也有加LED的少少經驗,大家交流一下。{:1_235:}
但我要學點出相先.....:35:

你都好離譜喎,咁都得?咁放肆,咁放縱,,,咁幸福,嗰櫃超靚,裹面D嘢,件件正嘢,我:70: ,可以這樣擺心愛玩具:43:,人生如此,夫復何求?my dream 櫃:help: 幾時先有呀:49:

啍:unhappy: ,好叻嗎?唯有繼續努力搵錢錢,謝謝師兄分享:77: ,真係好正呀:he:

請容許我用鬼馬手法讚美你。:71:

𠲖,師兄,櫃中淨見金毛師王?係咪仲有好多合金末show 出來?或獨愛師王?
ching 嘅display櫃太正了 :71:,可否pm邊度訂做同$$, thx :77:
回復 32# wilsonc8

請問tumbler嗰邊嘅size, thx
家往香港 !!! , 玩具櫃內有放小杯水!平行吓濕度!

回復  wilsonc8

多謝你的寶貴心得,見大大櫃放了一杯水,又有濕度計在櫃邊,你是否家在香港?
mio 發表於 13-7-2013 03:37 PM
32"闊 x 36"高 x 21"深 !
回復  wilsonc8

請問tumbler嗰邊嘅size, thx
ONE-SEVEN 發表於 13-7-2013 05:23 PM
嘩∼好壯觀呀!
好奇一問樓主,天花#落嚟個箱仔係乜嚟?
好眼力 !! 是存物用的,好多人設計陳列櫃時會留來做燈槽!但我計算過時只用項光是不夠光的,因為我要用環保型燈(底耗電、底溫及可控制亮度)。

嘩∼好壯觀呀!
好奇一問樓主,天花#落嚟個箱仔係乜嚟?
BigOil 發表於 13-7-2013 06:05 PM

燈具:
LED燈條(硬),好處可以用燈架(因為有燈架才可以調整角度)
溫暖提示:LED燈源角度比較難控制,安裝時要先實地測試 !!!
LED燈條(硬) Photo:

燈架Photo:

由於Display櫃以A柱作層板支撐,所以必須使用A柱特定的玻璃勾。這樣就令加燈難度
提高了不少,沒有了玻璃底的平面(見下圖),解決方法就是在燈架上用AA貼上兩隻強用
磁鐵(每組燈架)。

磁鐵Photo:

分組安裝好處就是容易維修,燈條是用DC12V作電源。每條以串聯連接,中間以小型直流接口連接(見下圖)。

在最後回路加上一個LED專用光暗控制,分組安上即可!
LED專用光暗控制photo:

--完成圖--

題外貼士:
玻璃門中間一般都有空位,外大量入塵。可去新填地街買玻璃門防塵條貼上(會減底美觀性但對玩具保護性高了),我半年先輕輕清潔一次。
防塵條Photo:(毛毛條)

心得:
好多人設計陳列櫃時會留頂及底來做燈槽!但我計算過時只用項及底光是不夠光的(中間會暗),及為我要用環保型燈(底耗電、底溫及可控制亮度)。
強光及溫度對玩具損害度很高。

真係超正, 期待教學.
有性格 發表於 12-7-2013 02:02 PM
回復  frankylick

Franky 兄,你可否也post 一下你的櫃照?  我也有加LED的少少經驗,大家交流一下。{:1 ...
mio 發表於 13-7-2013 03:52 PM

我之前套櫃落成時都有出過 post

獻醜了~ :35:
分組安裝好處就是容易維修,燈條是用DC12V作電源。每條以串聯連接,中間以小型直流接口連接(見下圖)。

師兄你用呢種係咪專門比 LED燈條用架 ??{:1_197:}
因為當年我搵唔到你呢種咁正既燈架, 結果我用有一種, 佢本來用途唔知係乜既膠造燈架...:42:

你個種燈架可以係邊度買到?? 我想換哂我個D ~ :64: