Toysdaily 玩具日報

查看: 15804|回復: 36

[其他] 童友社 日本の名刀 - 宮本武藏(算是老翻?)

話說早陣子手癢買了幾瓶韓國油,於是找上了試刀品。

童友社 1:3 日本の名刀 - 宮本武藏
http://www.doyusha-model.com/list/pramodel/katana_nitou.html

韓國油是IPP SP-107 電鍍鉻銀 、SP-100 赤金及SP-106 電鍍金,
問了朋友其用法,開油可用回GAIA T-09,於是一試是否如此強。
http://shop.ippmall.co.kr/

配色表:
刀身:IPP SP-107 電鍍鉻銀
刀鞘及刀座:Mr.Color GX-2
刀套:GAIA-122 星光金
刀柄:Mr.Color GX-1
神主牌:IPP SP-106 電鍍金
光油:Mr.Color GX-100

本想試IPP SP-100 赤金,但在防火膠板試兩下時見其偏紅銅色,
色澤跟Mr.Color No.10 差不多,只比其幼滑。

以上是今天的完成品。
過程在下方。

童友社的模比強國的更差= =|||
開了「宮本武蔵」來研究,
大刀刀鞘也玩了我幾小時才修到高底級夾口,
但未落畢地,故未知詳細如何。
所有電鍍位就洗定了,分模線十分誇,
只是眼看也有0.5mm。
刀身就更是要問宮本武蔵「你去億人斬來?」
完全是岩岩蠶蠶,小刀更是水口在刀頭= =|||
個刀座的模紋更是不堪入目……囧rz

刀身未收,
但一定要磨薄一點,
不然噴油後一入一出即破處……囧rz
由於會試油,故把原電鍍洗掉。

初型漸露~

噴完兩層GX-2 及兩層GX-100 等乾~
之後就是試那韓國油了~

夠滑了吧~XDD

本日の實驗……

太強了!
不過都幾傷泵及錢包。
邪惡度100%

中伏= =|||
IPP SP-106 Super Fine Gold 不可以在面噴GX-100,
噴了變成肚屙色,牌及花是IPP SP-106,
其他是GAIA-122。
SP-106 偏香檳金色,
SP-100 偏紅銅色,
未買SP-100 的,不建議買,
色澤跟Mr.Color No.10 一樣,只是SP-100 比其幼。

符碌再直接噴一次SP-106 上面,
比之前更金更好看@@"

中伏……= =|||
算是完成了。
大刀一入鞘再出鞘就被隱刀鞘弄花了刀身~_~|||
小刀就出入鞘也沒事,不過到隱刀一入鞘再出鞘就花了><|||
發覺自己再砌模型後,
反而接觸很多不同類型的模型,
笨大的卻興致缺缺……&#65279;
個電鍍噴得好靚 ~  :71:

請問呢款 chorme, 咬得實唔實 ? 乾後可唔可以用手觸摸 ?

IPP 油真係幾進取, 幾間大o既模型舖都有架, 仲要幾齊色, 金屬油真係比較貴, 見有樽 Red Gold, $11X , 其實都幾重本.
個電鍍噴得好靚 ~  

請問呢款 chorme, 咬得實唔實 ? 乾後可唔可以用手觸摸 ?

IPP 油真係幾進取, ...
goahead 發表於 9-7-2013 10:37 PM

可以用手觸摸,我更是手指用力夾了幾下,指紋一抹即回復。
那瓶SP-100 暫不建議買。
SP-107、SP-100、SP-106 我各買了兩瓶。
可以用手觸摸,我更是手指用力夾了幾下,指紋一抹即回復。
那瓶SP-100 暫不建議買。
SP-107、SP-100、S ...
AIRU 發表於 9-7-2013 10:48 PM

唔該晒師兄, 我想試用 IPP 噴隻 Iron man~   :)
請教大大噴完韓國電鍍銀後,有噴任何光油係面嘛?thx
電鍍鉻銀好強 :handshake:
Why傷泵及錢包?  {:1_215:}
請教大大噴完韓國電鍍銀後,有噴任何光油係面嘛?thx
rpg.com 發表於 10-7-2013 12:22 AM

沒噴,不過其官網教學是用回自家的光油,
查看其光油用法,說明確一點就是「冷烤漆」。
但MGM「冷烤漆」因香港環保問題而不能入口,
相信IPP 的都一樣。
電鍍鉻銀好強
Why傷泵及錢包?
kaijinx1 發表於 10-7-2013 12:47 AM

1. 把氣泵輸出調大,而噴槍要調最少出油量。
2. 油貴,一瓶都成舊水,Gold-Red 就更誇,舊幾。
沒噴,不過其官網教學是用回自家的光油,
查看其光油用法,說明確一點就是「冷烤漆」。
但MGM「冷烤漆」 ...
AIRU 發表於 10-7-2013 10:39 AM

大大意思係ipp光油即係冷烤漆?因我有MGM既冷烤漆。另外大大覺得唔噴光油都可以嘛?謝謝
大大意思係ipp光油即係冷烤漆?因我有MGM既冷烤漆。另外大大覺得唔噴光油都可以嘛?謝謝
rpg.com 發表於 10-7-2013 11:20 AM

應該說是IPP「專用光油」。
官網:
http://shop.ippmall.co.kr/skin_i ... l8mc2VhcmNoX2l0ZW09||

這是官網中在SP-107 上噴上IPP「SUC60 專用光油」,
效果如何,我不加意見。
可以肯定的是SP-107 很易刮花,
故是否噴上冷烤漆,請自行推敲。
:71:好精彩既製作分享,
仲有埋用油心得。
正!
cool / poison report. make me want to buy IPP{:1_201:}
&#21873;&#21873;買左隻chrome silver,但見到好稀,大大係咪都用開油水開1:3?
&#21873;&#21873;買左隻chrome silver,但見到好稀,大大係咪都用開油水開1:3?
rpg.com 發表於 10-7-2013 02:59 PM

可直接使用,我沒用開油水開過。
可直接使用,我沒用開油水開過。
AIRU 發表於 10-7-2013 05:13 PM

即係郡氏既SM08,不過塗膜應該強&#21874;。