Toysdaily 玩具日報

查看: 11268|回復: 15

童友社-日本名刀系列之柳生十兵衛-三池典太

Ya..去了一趟老家才發現..我有存一些古董耶..
如圖:
既然找到了..換個口味也不錯..(比剛彈好做):(
且..連電鍍粉都買了..(80元不知跟幾百元的有何差別):ar:
聽說很毒..小心點用
先拿以前的舊零件來試試看吧..:p
猜猜看這是什麼刀呢..
有猜到嗎..鎧傳的烈火輝煌帝用武士刀..:Q
我只有處理刀身而已..
先清除舊的電鍍部分..拋光..噴亮光黑漆(MR.COLOR)
再用化妝棉上電鍍粉..:he:
效果還不錯哦..
這是舊刀身..目前正打磨將電鍍部份除掉..:67:
ㄟ....磨是磨好了..亮光黑ㄧ直上不成功..上好時再增補內容囉..2天阿里山遊..我已累趴囉..:30:

底層上了郡氏油性亮光黑..等乾了後..
再上了TAMIYA的水性亮光漆..
(這種用法沒特別的意思,早知道我就都用水性漆):31:
油性的味道..喔..真的是夠了.:69:
最後加上研磨劑用化妝棉打磨..
就是上面的樣子囉…亮亮..
連噴沒好的地方都蓋掉了..

上了電鍍粉…用化妝棉打磨..再用拋光布..
(化妝棉不愧是軍中十大秘寶啊..):38:
雖然照片中看不太出來..
但原先俗俗的電鍍面已經不同囉..:66:
多了些真實感…
待續…
把刀好似塊鏡咁:handshake: !
「令立立」:handshake: !

:71:
呢o的劍成日見到有得賣, 但我從未見過盒入面係咩一回事....
想問問電鍍粉拋完光容唔容易甩,需唔需要噴光漆做保護?同埋D粉可以o係邊度買到?

想問.......osterrai大大係台灣人:50: ?
原帖由 mac 於 13-3-2008 12:37 PM 發表
想問問電鍍粉拋完光容唔容易甩,需唔需要噴光漆做保護?同埋D粉可以o係邊度買到?

不會哦..用手摸也沒太大的關係..但有手汗的人..會留下痕跡..:(
上完後..別上亮光漆哦..這是一位前輩說的..會破壞質感..(因此我沒試過)
哪兒賣啊..香港以及內地我不熟耶..:unhappy: 有知道大大大指較一下囉..:34:

原帖由 異房客 於 13-3-2008 12:47 PM 發表
想問.......osterrai大大係台灣人:50: ?

是阿..我是住台灣...:43:
唔好意思,請問存放一段時間會唔會甩色或變暗呢:?
原帖由 一年戰爭高達迷 於 13-3-2008 06:45 PM 發表
唔好意思,請問存放一段時間會唔會甩色或變暗呢:?

這....小弟也是剛使用..因此無法回答耶..sorry囉..:55:
原帖由 osterrai 於 13-3-2008 06:35 PM 發表 不會哦..用手摸也沒太大的關係..但有手汗的人..會留下痕跡..:( 上完後..別上亮光漆哦..這是一位前輩說的..會破壞質感..(因此我沒試過)哪兒賣啊..香港以及內地我不熟耶..:unhappy: 有知道大大大指較一下囉..: ...

哦,謝謝回答,我會試試在香港找找。
原帖由 mac 於 13-3-2008 10:29 PM 發表

哦,謝謝回答,我會試試在香港找找。

mac大大,如果大大o係香港找到呢.......
小的(相信好多大大)都想知道:^ !
原帖由 異房客 於 13-3-2008 10:34 PM 發表 mac大大,如果大大o係香港找到呢.......小的(相信好多大大)都想知道:^ !

如果找到,到時PM你。
四郎細個都有買呀!不過劍柄好難搞呀:50:
不少模型店有得賣,如旺角千x達,英x,紅磡肥趣
不要去"玩具店"找,去"模型店"找
說這些劍有d憤怒,我在千x達找到一盒"荒木又衛門",很舊很爛,又不知荒木又衛門是乜水,但我喜歡日本刀,所以買了.
可是不久之後卻再版,d盒又新,最重要是有其他我認識的歷史人物,我想買宮本武藏的:79: