Toysdaily 玩具日報

[鐵道] 初到貴境 Ho 鐵路珍藏小分享

密剎娜兄,多謝回覆!

我真心想知事頭婆點樣引你笑!斷估唔係減$50掛?

講開又講,既然你玩 ...
常威 發表於 9-7-2013 10:17

幾時借我感受下 ar :help:
幾時借我感受下 ar
bbf1125 發表於 9-7-2013 10:35 AM

車場咪有囉!:67:
車場咪有!
常威 發表於 9-7-2013 11:01

:47: 乜你有放到 HO 係車場咩 :45:
密剎娜兄,多謝回覆!

我真心想知事頭婆點樣引你笑!斷估唔係減$50掛?

講開又講,既然你玩 ...
常威 發表於 9-7-2013 10:17 AM

佢講笑叫我一定要拎埋走 , 佢地兩公婆真係好好人 , 又有耐性 {:1_208:}

其實我大部份車都係 DCC , 絕對明白常兄點解流眼淚 :shy:其實我之前用 F 牌DCC 控制器 , 不過真係因為空間問題 , 又唔想成日拆 , 所以最後打左入冷宮. 不過我對 DCC 編碼方面就完全係白痴 , 最多識set 長d 個 break , 再深果d 我番去搵老細 !

遲下計劃將部 Roco Ktt 加音效 , 油麻地果邊話可以做倒 :)

同埋有一樣想講 , 就係你部 DD51 畀你加工到超正 ! Kato 車有樣野我唔like , 就係配件太多, 只適合常兄呢d 有手工既玩家把玩  !
佢講笑叫我一定要拎埋走 , 佢地兩公婆真係好好人 , 又有耐性

其實我大部份車都係 DCC , 絕 ...
PMX003 發表於 9-7-2013 03:49 PM

我買DD51果時,都係貪佢可以後加DCC ready,可自加精片!點知買左成半年都未有貨!激死!

所以之後我買HO都揀有DCC至買,果d DCC ready就可以不理!:78:
回復 14# PMX003

係呀
遲D買埋架紅色
我買DD51果時,都係貪佢可以後加DCC ready,可自加精片!點知買左成半年都未有貨!激死!

所以 ...
常威 發表於 9-7-2013 05:02 PM

正常 ! 玩完DCC 仲點樣番去玩 DCC Ready :^ 常兄部美式 steam loco 是否購自長沙灣 ?
回復  PMX003

係呀
遲D買埋架紅色
火車男 發表於 9-7-2013 06:26 PM

呢部野我見過實物 , 真係唔錯 ! 小弟想買「仙后座」果部 ! 不過呢部野多唔多 parts 要裝 ?? {:1_212:}
正常 ! 玩完DCC 仲點樣番去玩 DCC Ready  常兄部美式 steam loco 是否購自長沙灣 ?
PMX003 發表於 9-7-2013 11:20 PM

冇錯!仲幾抵!你都去望下啦!最近佢番左批challenger,好正!唔知賣哂未?
呢部野我見過實物 , 真係唔錯 ! 小弟想買「仙后座」果部 ! 不過呢部野多唔多 parts 要裝 ??
PMX003 發表於 9-7-2013 11:23 PM

都係d扶手圍欄,不過應該冇DD51咁兇狠!
呢部野我見過實物 , 真係唔錯 ! 小弟想買「仙后座」果部 ! 不過呢部野多唔多 parts 要裝 ??
PMX003 發表於 9-7-2013 11:23 PM

:65:係咪銀色果部EF-510......少野砌過部DD51好多....仲雙摩打添
多謝常兄意見 ! 搞唔掂搵你 !!! :57: 我見你地好似成日會放車 , 好想見下你地 !!!

Nice to meet you Warmblood ! 就係呢部 ! 真係唔錯 ! 6 組動輪好吸引 , 係咪已經 DCC ready ??

尋日執屋先發現原來我係台灣其實買左套 HO 捷運 !:he: 因為呢套車無DCC , 加上行車噪音大 (仲嘈過Bachmann d 車 10 倍....:62:) , 所以一直都無拎出黎玩 ! 其實呢架車都有幾分似香港車 !!!

本車為戰鷹出品 , 是台灣 HO 車僅有品牌之一 ! 這款車屬早期產品 , 質素麻麻 ! 而且一定要買set , 焗住要埋堆bachmann 路軌 ......:72:

我反而喜歡隻電車
我反而喜歡隻電車
tolete 發表於 25-9-2013 03:13 PM

Bachmann   的香港電車其實出得不錯 , 唔貴 , 但係夠details !