Toysdaily 玩具日報

查看: 24084|回復: 33

[鐵道] 初到貴境 Ho 鐵路珍藏小分享

玩火車是多年來夢想 , 出左黎做野有d 錢 , 終於可以完夢! Herpa500 兄既珍藏實在太利害 ! 我會以你為偶像搵多d 錢 !!!!!

以下為小小分享 ! 對於屋企無乜位玩Ho 火車既人黎講 , smartrail 真係一種好偉大既發明 !

Roco Br 10 001

Brawa Et 89

Fleischmann s3/6 + trix orient express
[/img]

Roco ktt  re460 + bachmann kcr steam

OBB 310.23 , 小弟既最愛 !
[/img]

Bachmann 電車
[/img]

Brawa Br 53.8 << 淘寶特價車 , 平到你唔信

買smartrail 之前 .... Brawa T11 + Roco OBB ER20

歡迎各位車友找我交流 ! 香港玩火車的人太少了 !
師兄淨收HO??!{:1_197:}
唔算少既。。。少上黎蒲遮。。。

利申:我少玩,齋睇!{:1_205:}
師兄淨收HO??!
唔算少既。。。少上黎蒲遮。。。

利申:我少玩,齋睇!
sundaydriver 發表於 6-7-2013 05:45 PM

Nice to meet you sunday 兄 ! 以後多多交流 !!!

可以咁講la ! 因為我覺得 Ho 呢種 size 去表現 steam loco 真係好prefect 池 {:1_227:} 同埋如果儲埋 N 即係要開多條戰線 , 無錢....:69:

Ho 已經夠我乾塘 :63:
[img][/img]
This is my self made HO Bachmann Diorama with Vollmer Station.
[img][/img]
This is my self made HO Bachmann Diorama with Vollmer Station.
mars_bit 發表於 6-7-2013 07:53 PM

nice to meet you Mars 兄 !

So good ! 其實我好 like DF4B , 應該香港鐵路迷對呢部野都應該好有感情 ! 舊版我賣左 , 希望遲d 有錢可以買番新版 !!!
密&#21049;娜兄,你好!小弟常威係HO初心者,見你個smartrail真係唔小野,香港好小人買,通常都係用cheap版跑步機,所以入黎打個招呼!

BTW,你係咪響油麻地買?事頭婆有冇比個電視框你?:65:
密&#21049;娜兄,你好!小弟常威係HO初心者,見你個smartrail真係唔小野,香港好小人買,通常都係用cheap版 ...
常威 發表於 6-7-2013 09:50 PM

Hi 常威兄 ! Nice to meet you , 我都睇過你既 topic , 你都唔少野 {:1_203:}

我係油麻地買 , 老闆娘有畀塊野我 , 我第一眼睇係笑左 ! :44:

Smartrail 其實有好有唔好 , 好處係AC/DC 兼容 , 美觀 , 內置Z21 , 最偉大係可以近距離觀察行動中既所有車輪 , 傳統的跑步機只會郁動力輪 , smartrail 係全部掂倒路軌既車輪都會郁 , 所以行長既steam loco 係好正 !

壞處係Smartrail 因為設計問題行唔倒太慢速 , 所以都令到部車起步好怪 . 同埋價錢真係太那利(足夠整一個細layout) , 性價比唔得 !

如果夠地方 , 我真係唔建議買 smartrail , 我都係鍾情 steam loco 極慢行車 , 呢點smartrail 取代唔倒路軌 {:1_231:}

常兄套Kato Orient Express 又係my  Dream car !
:64: Nice To Meet You, PMX003兄,
Smartrail真係好正:71:
部HO ROCO出&#22021;KTT好很正:handshake:
:71: 一定要支持你個post
我都有HO
不過只有EF510,同油卡一隻
Nice To Meet You, PMX003兄,
Smartrail真係好正
部HO ROCO出&#22021;KTT好很正
Herpa500 發表於 8-7-2013 12:59 PM

多謝 Herpa 兄光臨 ! 以後多多指教 !!!
我都有HO
不過只有EF510,同油卡一隻
火車男 發表於 8-7-2013 03:23 PM

Kato 出品 ??
Hi 常威兄 ! Nice to meet you , 我都睇過你既 topic , 你都唔少野

我係油麻地買 , 老闆娘 ...
PMX003 發表於 7-7-2013 08:37 PM

密剎娜兄,多謝回覆!

我真心想知事頭婆點樣引你笑!斷估唔係減$50掛?

講開又講,既然你玩HO,點解唔玩DCC?小弟都入左一個DCC控,玩完感覺真係硬哂,眼淚會不其然流出!完全合乎哂你既要求!

噴氣、響鐘、放手掣、嗚笛、起步、慢行、然後減速、剎車聲、迨速慢流、停車、拉手掣......

所有步驟、過程全步自己控制,有聲有畫面!

我都係朝行晚拆,有時甚至唔圍圈只響檯面玩一條直路,但係都好鬼正!

快d買個DCC控過癮下啦!:65: