Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[最新報價] Good Smile「翠星上的加爾岡提亞」Chamber

12 ep or 24?         Thx.
Gundam@EFSF 發表於 2-7-2013 08:16 PM

啱啱禮拜一播完大結局... 全套TV版共13話...

唔知會唔會有OVA之類...

小櫻上

張圖寫Good Smile Company會有新「本格的Robot Action Figure Series」,預計會出Chamber同Robotics Notes的鋼巴雷爾,但現在Series名未定…

所以唔係figma…雖然唔排除GSC會將佢納入figma條LINE,又或將立體數據用作出figma....

只知道Amy就會出figma了…

Figma係Max Factory出品嘅可動Figure玩具系列...

Goodsmile係土偶人嘅主生產商...

M ...
小櫻 發表於 3-7-2013 03:13 PM

唔該晒小櫻大~~~原來係2間公司~~~:64: figma有信心~~~goodsmile未玩過~~~~希望出得唔好太差 {:1_201:}
回復 27# WalkerMachine

我自己唔係太接受到Robotics Notes
作為空想科學3部曲,steins gate的後作(以動畫來說),播放之前是很期待的,但比我會覺得chaos head更好看,當然排第一的是steins gate
啱啱禮拜一播完大結局... 全套TV版共13話...

唔知會唔會有OVA之類...

小櫻上
小櫻 發表於 3-7-2013 03:16 PM

個結局幾好~~~冇都冇問題~~~:$
張圖寫Good Smile Company會有新「本格的Robot Action Figure Series」,預計會出Chamber同Robotics N ...
太陽之牙 發表於 3-7-2013 03:29 PM

如果隻野千值練出就好啦 :unhappy:

回復 30# 小櫻

據我了解maxfactory是good smile company的子公司
你去微笑的官網會有figma的情報http://www.goodsmile.info/
回復  小櫻

據我了解maxfactory是good smile company的子公司
你去微笑的官網會有figma的情報
etsc4344 發表於 3-7-2013 03:36 PM

Thx info... 小櫻都有啲搞錯都唔定...

不過... 就算係子公司... 名義上都係兩間獨立嘅公司... 你响 Figma 盒上通常唔會見到 GoodSmile 個名... Nendoroid 亦唔會印上 Max Factory... 就好似 Bandai 同 BANPRESTO 嘅關係咁樣...

小櫻上
淨睇OP已覺吸引:71:
銀河機攻隊睇咗幾集但唔太上心...(人越老越欠耐性) ,可能機設唔太啱我,人設更加:69: , Robotics Notes 幾好:71:,近排最鐘意某科學超電磁炮S (好緊張呀~~~)
WalkerMachine 發表於 3-7-2013 01:20 PM

銀河機攻隊我只看了兩集,走攪笑路線,都OK好睇,但一向討厭平井久司人設,冇動力再追落去…

革命機雖然被狂插,但我覺得人設機設及作畫都極好,故事集集有超展開,正!

翠星就人設機設及作畫亦一樣非常好,虛淵玄劇本更係品質保證!

電磁炮S更加毋庸置疑,集集熟肉一出即睇~ :71:  (可惜在TD係冇人會討論的…)

http://toysdaily.com/discuz/thread-110371-9-3.html
銀河機攻隊我只看了兩集,走攪笑路線,都OK好睇,但一向討厭平井久司人設,冇動力再追落去…

革命機 ...
太陽之牙 發表於 3-7-2013 04:15 PM

嘩... 牙大人... 小櫻個咸豐年Post都俾你掘翻出嚟... {:1_236:}

話說... RailGun S... 妹妹篇完後會係原創故事... 所以今次都係兩季番...

咁都好... 樹關佐天... 固法... 初春佢哋响妹妹篇無乜機會出場...

小櫻上
Thx info... 小櫻都有啲搞錯都唔定...

不過... 就算係子公司... 名義上都係兩間獨立嘅公 ...
小櫻 發表於 3-7-2013 03:54 PM

明白,謝小櫻大解說{:1_235:}
個人覺得不論GSC還是MAXFACTORY都是有質素的公司,期待佢地推出"翠星"產品
GSC好似較少出機械人一類的產品,睇下佢整成點先
因為figma盒背有Goodsmile logo,我一直一廂情願以為Max Fac是設計/GS才是生產商... 謝大大們解說了 :77:

電磁炮S 真係睇得小弟超熱血(比"巨人"更甚)~~! 可惜隻figma又貴面相又麻麻地~ 1516中  :56:
我冇睇"禁書" ,有D怕 睇完電磁炮再回頭追"禁書"會失望..?
唉... 都係搵翻啲資料搞清楚佢...

from維基百科...

Figma

http://zh.wikipedia.org/wiki/Figma

figma(フィグマ)是由Max Factory企劃及開發,GOOD SMILE COMPANY發售的可動式人物模型系列。

Good Smile Company

http://zh.wikipedia.org/wiki/Good_Smile_Company

Good Smile Company(日語:グッドスマイルカンパニー,簡稱GSC)是一間日本製造公司,主要貨品為人形玩具。她負責所有的設計、生產和銷售。

關聯企業

有限會社MAX FACTORY
株式會社Phat Company
株式會社GOODSMILE RACING
株式會社NATIVE
株式會社MAGES

MAX Factory

http://zh.wikipedia.org/wiki/MAX_FACTORY

MAX FACTORY(日語:有限会社マックスファクトリー)為日本的人形玩具設計和製作(原型製作)公司。

MAX FACTORY是MAX渡辺的製造商,也是figma的設計商,figma是由Good Smile Company負責銷售的。

咁樣大家都清楚喇卦...
不過如果出山口式可動性應該更好
山口式唔睇好……頂唔順佢d上色買左幾隻無買
雖然佢可動性可能高過figma…不過成日覺得隻野就咁都企唔隱