Toysdaily 玩具日報

查看: 6872|回復: 22

[玩具報告] 優雅之刃!!!!—ROBOT魂 SP LANCELOT GRAIL 完全玩評報告

小弟的BLOG(已有上百個R魂玩評報告,希望共諸同好﹗):http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1234545/index:71:

對CODE GEASS有愛,自然會想入佢大部分既機,而其中LANCELOT又係我較喜歡既一系,所以見到隻GRAIL,唔知係咩機,都照入左先。去報告。

香港魂SHOP,個外盒,真係幾得人驚下,收到貨個時,真係唔知點,不過最緊要入面無事~

外盒。唔知點解個個女主角宦係咁既款,其實正路點可能更好。

盒入面既內容都相當豐富,不過,當中有不少弊病,待會兒分析。

上色做得唔錯,造型都好,不過,有一個好大既問題,就係上左袍之後,隻野係唔可以自己企係度的。其實如果大家玩得多R魂就知道,背部太多件,一定要強而有力既腰部去支撐,否則背包愈大,只會造成更大的問題。本BLOG的第一個REPORT S.F GUNDAM已經有講過呢個問題,事隔咁耐,仍然係處理不到,失敗。無理由佢唔可以整一個好D既腰部去迎合下個背包。
另一個要講既問題,係背包後面D劍,真係上劍上到躁左底,不過睇下去幾唔錯,算啦。

上手劍玩下先,睇落幾好,其實換左幾多件先上到把野。係地下企係度擺個POSE唔係咁易.....

上架玩最舒服~{:1_218:}

上架張開袍,感覺相當唔錯~{:1_221:}

袍真係幾好玩~

要擺下POSE,都真係要用個架~

腰間飛夾一野~~感覺唔錯~~{:1_223:}

呢個真係要講下。呢個要上架,真係好高難度。首先,要將原來既劍拆下來,之後上係連左線既插口上,再將佢上落件袍度,然後條線好多時候都係唔夠力。之後要整到依家咁既款,又要左就右就,真係好麻煩......由整佢到上架玩到,真係要半個鐘,隻野重要尖件多,大家玩個時真係要小心點。
:*

除左件袍,一天都光哂了......:)

終於可以企係度擺下POSE了
{:1_239:}

最後,整番個開鏡POSE先作結。

優:
1. 上色靚﹗
2. 可動、造型唔錯﹗
3. 武器配件做得唔錯,幾好玩。

劣:
1. 散件太多,真係玩得幾辛苦。
2. 玩鋼線類配件都真係幾麻煩。
3. 件袍真係太重,用左企唔到。

歡迎到小弟的BLOG看足本報告及其他R魂報告http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/1234545/index

good job pal thanks, i agree 件袍真係太重...

回復 2# taken

係啦,玩得好唔開心~
仲有駕使室打唔開....bandai skip it..:*
金色一般.....................{:1_200:}
算幾有霸氣呢~:71:
{:1_235:}支持左KKKiii大大先,小弟噶仲系運輸途中TuT
這隻真的很正,大大影得又靚又有心機:71:
KMF其中特點係有駕駛室,E+竟然SKIP左{:2_302:}
好靚但限我就算了{:1_238:}睇你報告等於買左,btw個駕騎員好靚
成也因為件袍,敗也因為件袍,近依排出既kmf又好似變到ffn咁,必插,睇來依隻都吾會例外
請問你果隻條頸果條燭郁唔郁到?系咪個頭淨系可以左右轉而唔可以向上同向下!
請問你果隻條頸果條燭郁唔郁到?系咪個頭淨系可以左右轉而唔可以向上同向下!
felixchi 發表於 30-6-2013 09:25 PM

我果部都係~~
如無意外係設計上問題~~
我果部都係~~
如無意外係設計上問題~~
hkopenc1807 發表於 30-6-2013 11:27 PM

剛剛開盒來玩頭部應該可以向上~~但主要都是靠頸位
另外想問問師兄們雙手盾牌有沒有好鬆的情況.....
我兩邊都有鬆...左手較為嚴重好似掂下就甩o廿> <
剛剛開盒來玩頭部應該可以向上~~但主要都是靠頸位
另外想問問師兄們雙手盾牌有沒有好鬆的情況.....
我兩 ...
gravegrave 發表於 1-7-2013 02:25 AM

me too..................rubbish Bandai!