Toysdaily 玩具日報

你贊成HT發售現貨不作預訂嗎?

對玩家黎講: 排通宵都唔掂
對HT黎講: 收完訂先決定做幾多貨,完全冇蝕本既風險; 賣現貨既話,賺又賺唔盡,又有散唔到貨既風險
相信LZ這個問題可能問HT會更合適.

以前是HT自己估計一款FIGURE可賣多少, 生產後再批發給零售商和國外代理商, 直到那一刻才有收入. 現在是只要造一隻COLOR SAMPLE, 網絡放些照片, 店面放隻辦, 這就有錢回來.
其實這些錢不一定是用在版權及生產廠上. 因為有些版權費是以最低消費計算(即是最少要付一定的銀碼, 如超過一定銷售量再以每件產品百份比收取版權費). 而生產廠方面, 如果是純代工的話, 正常就是分三期數, 有些就分兩期數付款. 如果不是代加工廠的話, 即是HT可能有該廠的股權, 那就更好辦.

其實想改善正常供應根本就不需要什麼VIP, 抽籤, 排隊, 加大訂金金額等這麼多花款, 因為由HT開始收訂金到開始出貨, 時間最少也要半年, 一年的亦有不少例子, 這個真的是生產所需時間嗎? 如果HT是有心想大家都買到的話, 只要將所謂"限量"兩個字取消(其實以現在世界的經濟情況有什麼非生活必需品不是"限量"呢?), 將訂金訂在合理水平(全世界就只有香港是消費者集資給經營者做生意), 跟著定出一個時段的訂貨期(10日, 20日或者30日…..), 只要在這段時間內訂貨的話就一定可訂到. 這樣的話大家看看還有沒有炒家?

最後就看看HT會不會這樣做了, 答案其實大家都心裡有數……

以前是HT自己估計一款FIGURE可賣多少, 生產後再批發給零售商和國外代理 ...
Kimutaku 發表於 21-6-2013 10:55 AM

如果買唔晒的貨點處理?

以前是HT自己估計一款FIGURE可賣多少, 生產後再批發給零售商和國外代理 ...
Kimutaku 發表於 21-6-2013 10:55 AM

如果買唔晒的貨點處理?收了訂一樣有人撻訂,先前一就係收訂太少,炒家才不怕撻訂,到今日仍未清晒。一日有人追舊款一日都有炒家,別太天真好嗎?
頭像被屏蔽
如果買唔晒的貨點處理?
hk小文 發表於 21-6-2013 11:03 AM

什麼時候開始變成要由客戶保證做生意的一定賺錢?
不如諗吓可唔可以有得 trade in 好過啦!
佢哋成日出完1.0,跟住又出2.0。
如果買唔晒的貨點處理?收了訂一樣有人撻訂,先前一就係收訂太少,炒家才不怕撻訂,到今日仍未清晒。一日 ...
hk小文 發表於 21-6-2013 11:04 AM

現在香港市場變得要由客方去考慮做生產的處景.
朋友所講的"撻訂"問題, 之前就是炒家見開始發貨時市面貨源充足所以才"撻訂不取貨", 試多一兩次後, 如果在連炒家都不清楚產量情況下, 他們會入市嗎? 還有所謂"撻訂"後的貨最後市場亦消化了, HT做生意真的不用本錢和承擔的嗎?
現在的情況是HT根本就在製造緊張情況, 庫克上場後的APPLE就是例子. 追舊款的問題不在樓主的討論主題內, 閣下所謂的太天真請另開帖討論.

還想補充的是加大訂金的目的真的只為了防止"撻訂"嗎? 如果為此的話, 需要加到此百份比?
現在香港市場變得要由客方去考慮做生產的處景.
朋友所講的"撻訂"問題, 之前就是炒家見開始發貨時市面貨 ...
Kimutaku 發表於 21-6-2013 12:36 PM

既然客唔幫生產商諗,生產商咪就增加訂金,保障自己,減低風險羅!做生意呀大佬,玩咩?咁你話咁做可杜絕炒家,咁我咪回你無可能羅!基本上你的論點都只是對自己有好處,完全對 hottoys 無著數,hottoys 會啋你先奇!市場消化?等幾耐先消化完?等幾耐 d 資金先返來呀?仍是那句,做生意呀,似你咁做聽食屎都得勒!
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
既然客唔幫生產商諗,生產商咪就增加訂金,保障自己,減低風險羅!做生意呀大佬,玩咩?咁你話咁做可杜 ...
hk小文 發表於 21-6-2013 12:56 PM

做生意是應該"保障自己, 減低風險", 但不是零承擔.

小弟的所謂論點, 其他根本就是正常情況, 環顧其他市場有哪個地區哪個公司是先收錢再等一年才出貨呢? 作為消費者用正常途徑買入產品叫"對自己有好處"? HT賣出貨品有收入"叫無著數"? 朋友, 可能閣下是一個非常精明的生意人, 但生意不是這樣造的, 至於小弟的生意還可以, 不用擔心, 那東西還是留著自用吧.
家下都幾好,訂到就訂,訂唔到等現貨,現貨貴就唔玩∼等第2款[:34:
sw0063,

小弟同意閣下的一些睇法, 有些所謂用家, 根本拿HT的產品來投資. 而HT亦樂見此現象.投資玩具其實結果如何, 看當年的超合金熱潮就知, 只是等誰會摸頂吧了.

再說一次, 樓主的提出的意見, 小弟覺得最大的阻力是HT本身呢.
(P.S.: 小弟一隻HT產品也沒有.)