Toysdaily 玩具日報

查看: 8045|回復: 38

你贊成HT發售現貨不作預訂嗎?

成日係呢個討論區入面聽到0的C HING 話等自己訂左隻FIGURE等到無晒熱情,又話乜又話物, 其實如果HT每隻產品都改做賣現貨限量發售, 唔做PRE-ORDER, 咁到時就唔駛等啦, 仲可以比你見到實物出成點先買添, 咁就大家都無交嗌啦~~

不過可以預見既就係又會有一班人走出黎話買唔到要食炒價, 又要問候HOWARD全家.......
有好有吾好!吾做預訂發售現貨,我地要番工嘅未必買到!
如果HT每隻產品都改做限量發售,只會益左得閒冇野做嘅炒家,比佢地全部入晒!
賣現貨的話,大家同南亞幫嘅抗爭仲激烈喎!
除非用返而家嘅制度,VIP加網上抽先後購買啦!
但係睇下佢嘅出像量,可能第一日同第二日差兩個星期。咪一樣一比人插!
都好,收心養性唔洗玩HT:78:
賣現貨的話,大家同南亞幫嘅抗爭仲激烈喎!
除非用返而家嘅制度,VIP加網上抽先後購買啦!
但 ...
qiy 發表於 20-6-2013 09:51 AM

其實HT行左VIP加網上抽先後購買後!
抽中落訂去排隊果幾日已經冇左南亞幫了,感覺良好:61:
其實HT行左VIP加網上抽先後購買後!
抽中落訂去排隊果幾日已經冇左南亞幫了,感覺良好
天碼 發表於 20-6-2013 10:12 AM

係呀!而家呢個安排真係唔錯!
相信係因為嗰啲雞頭只係call到人去排隊,根本嗰啲兄弟咩名都唔知。
ID就更加啦!
所以冇晒啲南亞兄弟囉!
宜家網上抽咪幾好, 最少唔洗排幾個鐘先訂到.
我同意, 不過主因係可以睇o左現貨O唔OK先決定入唔入, 咁某程度上HT出貨要更認真先吸引到人買.
買robocop過程好舒服, 上網抽(感覺唔難買, 可能同要ID先得有關, 即係冇排隊黨其實數量好夠), 分時刻去, 3分鐘搞掂. 安排幾好.

比起EB 紅23, 大貨已經唔多人買, 都要排個幾鐘, 又要記得一定只受cash, HT今次安排算好. 但安排幾好都唔該要做好大貨.
賣現貨肯定重衰。

呢個問題純係從顧客方向一相情願的想法
我估唔係個個乛好似傻b咁天真,
keep 住一舊現金同計住個出貨量根本係一般做廠/行的一丿般做法。換轉比你都唔會估貨量啦,其實樓主係咪想好似之前的萬代咁,賣唔晒就跳樓價,並非咩炒定唔炒!
佢收訂幾多做幾多,賣現貨既做得衰會變死貨
而家做得差係D炒家變死貨,而佢又唔使擇貨
而家有網上抽同派貨唔跟日期我已經好知足了
起碼唔使同炒家鬥早排先啦:78:
差唔多...
反而讚成一D太熱item 不斷再版... 睇下D人點炒 ~
根本沒可能HT會賣現貨. 因要收取預定的金額來給"拉腎"的費用.