Toysdaily 玩具日報

[詢問] 有冇模型油達人呀,請問開油水會溶模型或軟化模型嗎?

事情是這樣的, 昨天買了一套gundam  assault kingdom 2, 其中一隻高達身上有膠水積, 之後就用mr. color leveling 開油水去抺, 膠水積是少了, 但點知發現原本身上的花紋都好似濛了又淺了, 原本光令令的表面變得暗啞色, 好像無了光油般, 而模型間的夾縫位都像填滿了畢地樣, 夾縫位都唔多覺眼, 請問開油水會溶模型或軟化模型嗎? 還是自己心理作用, 因為還有少少膠水積, 唔知好唔好再用開油水去抺, 求高人指點, thx
回復 1# 潔雲

其實大大的問題, 可以由以下資料而決定可否用開油水抹

1. gundam assault kingdom 2本身是用甚麼膠料?
2, 大大會用那種開油水? 油性?水性?
3. gundam assault kingdom 2本身是用那種油?

如果有以上資料, 應該有很多會員樂意解答:73:

回復 2# 歐叉獅子
多謝你回覆
1.唔好意思, 真的不知是什麼膠料
2.隻開油水應該是油性
3.因為我唔係好識模型油, 所以都係唔知
開油水基本上係唔會溶模型或軟化模型(除非劑量好大同沈得太耐時間)基本上睇大大的情況應該係用mr. color leveling 開油水太多抺左上面光令令的表面變得暗啞色!如膠水積唔係太礙眼小弟覺得唔好再抹因為可能再抹會抹掉表面顏色!(下次試下沾少少開油水上棉花棒輕輕抹會好 d)
Mr. Color 既開油水、雙星既X20,都係超強力浸蝕物品,如果用太多,不單止會甩色,甚至會爆膠!

其實樓主一起手已經用錯野,如果想抹走逸油、膠水漬,應該先用白電油抹,又或者用刀片刮走!視乎當時情況!

因為白電油揮發性強,去漬力亦好,仲冇開油水咁傷膠件!而用刀片刮,就一定要用於唔顯眼位置,雖然表面會花,但係刮完加一層雙星蠟,應該冇咁覺!
Mr. Color 既開油水、雙星既X20,都係超強力浸蝕物品,如果用太多,不單止會甩色,甚至會爆膠!

其實樓主 ...
常威 發表於 11-6-2013 05:44 PM

常總果然見識廣博:handshake::71:

其實樓主 ...
常威 發表於 11-6-2013 05:44 PM

嘩,咁大獲, 多謝你話我知, 請問什麼是爆膠? 是否因為模型表面給開油水溶到由厚變薄而裂開, 其實如果在模型表面搽開油水, 會否令模型變薄或變脆架? thx
好多謝大家的意見