Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: revy

[分享討論] 各位師兄可唔可以講下figma同shfiguarts有咩分別?

回復 1# revy
SHF用料上硬性塑料多D,所以玩具表面出油的機率相對少D.(但都只係相對,手上有幾隻SHF都粘粘的.)整體可動範圍,一般來說會比FIGMA大一點,但就某些姿勢FIGMA會睇落自然D,加上雕刻上SHF都比較"硬",所以著甲的角色來說SHF一般都會靚仔D又好玩D.
FIGMA用料壓到性的軟質塑料多,所以出油的機率也比較多一點點,但我暫時來說其實同SHF差不多,但這多幾年之後就難保了...可動範圍上面有講,雕刻偏 柔,外形上偏向單薄這多少受關節設計所限,所以一般出女會幾靚,但一出仔就麻麻,而且越MAN就越唔似,如之前的鐵甲威龍,烙印格斯及剛剛的哥布拉...
女玩 FIGMA
機械人 / 盔甲佬玩 SHF
係咁多 !!!
SHF限定太多
wizard 平均4隻產品中有3隻限定!
回復 13# kyostanley

唔知係咪真的,我見到就即訂了shf 既 ironman
但shf我見魂shop話係人手上色?真唔真啊?