Toysdaily 玩具日報

查看: 12112|回復: 14

[詢問] 模型上色問題,, 做唔到效果..

本人係模型白痴, 以往最多只係玩過ONE PIECE 船, 只係識齊之前噴油, 屋企有好多油, 工具, 所以有無各位師兄可以分享下意見? 可唔可以教下小弟點樣溝油, 上色, , 除左上色之外仲有咩功夫 , 技巧 注意? 會比DISPLAY果隻令/ 更令?

各位師兄. 有無人可以同我講我下一步應該點做, 想當年我買盒模型,咪都唔整就咁切, 好樣衰, 貼貼紙會覺得哂錢.到我開始慢慢玩... 上網學上色.. 玩onepiece船..先知道好多野學... 由其係今盒ironman.. 真係對我泥講係一大挑戰.. 係到好想問下大家d野.. 指點一下我 。

以往我上色, 只會
1 噴灰  2  噴色  3 組裝  4 用筆油

但係今盒ironman真係一大挑戰! 原因要整到佢係"iron" 真係唔易!
本人無d高級設備 ( 電度,噴筆等等)

但基本裝備都有哂!
仲有我聽錯意見.. 唉 .. 我而家既工作有
1: 噴灰  
2: 去左買 透明紅  + 銀色
3: 噴透明紅 + 銀
----------------------
4: 風乾後就發覺出事! 除左隻紅色一d都唔鮮, 係沉之外... 隻色一d都唔令面/ 反光/ iron feel
, 到而家我停左...
,
想請問各位大大.. 我而家係我有限既金錢同資源內可以點做先可以最大效做到最好既效果?

p.s ( 朋友話 噴銀紅色上去, 完事後再噴 " 力架" 既光澤) <-- 想請問呢個方法o唔ok? 同埋仲有無其他更好方法?

問題2: 由於盒野基本色得紅同銀, 所以金色, 同少量黑色要自己想色, 想問下呢方面既野.. 小弟係0經驗.. 可以點做?

再次感激各位師兄聽我訴苦,希望唔好煩到大家
先看清IM邊D位打乜位先上色,可分件的就最後先安裝!
全隻打理好水口,全隻用水加洗潔精清潔,過水!
上灰,然後上黑色,之後用金色,但一定要包實D黑色,
一定要分一至兩次噴;(如果用銀色都係)之後上
透明&#32418;,都係分兩三次噴!之後光油分5至6次噴!
最後有錢的話買齊三支 跑光 (粗~中~&#32454; )
下雨天咪噴油!!!
銀底+透明紅係唔夠閃,大大可試金底+透明紅會好好多
死! 我已經用左灰底.. 再噴埋透明紅.. 而家可以點做??

我好想隻ironman 既紅色係可以做到望落去有iron 效果!
回復 4# arwaiivan

用D吾要的野試左先!
死! 我已經用左灰底.. 再噴埋透明紅.. 而家可以點做??

我好想隻ironman 既紅色係可以做到望落去有iron 效 ...
arwaiivan 發表於 14-5-2013 04:46

底灰 --> 金屬黑 --> 銀 --> 透明紅 --> 光油(super clear)x3
--> 田宮Compound + 光布/眼鏡布 --> 田宮Model Wax

透明紅前後就要處理細部/decal/線等等
記住, 記住, 記住, 透明紅同光油一定一定要等乾透先好上下一浸
光油同光油之間千其唔好入塵!
銀底透明紅唔係咁噴!...

小櫻早年練習噴&#21655;一隻MS-06-R2...

就咁&#21709;銀色上面噴透明紅... &#21874;紅色係唔會起&#22021;... 而且仲會好瘀...

需要先噴一層透明黃... 之後再噴透明紅... 咁&#21874;紅色先至出到...

至於步驟嘛...

水筆地底油 => 黑色 => 銀 => 透明黃 => 透明紅 => 光澤透明Top Coat => 打磨 => 拋光 => 打臘

查實同噴車殼差唔多... 上網搵片&#22021;話可以搵噴車殼&#22021;... 因為噴車殼透常都係噴到令一令...

小櫻上
回復 7# 小櫻

nice metallic red:)
噴完黑底, 再噴金色, 最後噴透明紅, 如果想再令D噴埋光油就可以了。
如果只係噴油既話, 我可以點補救?

我而家噴左"力架" 底灰色, 之後再咁上透明紅... 隻色沉...

如果而家聽各位師兄講. 可唔可以直接噴銀, 再噴透明紅?

我屋企有一枝 "銀紅色" (姐係有銀粉) 果隻紅色, 果枝效果又如何??

如果我而家  底灰+ 透明紅  <-- (已做的步驟)  之後我聽日再噴
銀+ 銀紅(銀粉果隻紅)+ 光澤

這樣ok ma? thx大大

我而家噴左"力架" 底灰色, 之後再咁上透明紅... 隻色沉...

如果而 ...
arwaiivan 發表於 16-5-2013 07:45 PM

睇黎都好難救架啦,因為再噴上面會好厚,到時冇哂d detail架啦
洗乾淨哂已經噴左既油同灰重新上過啦
正常程序應該: 光黑底 -> 金屬色 (金、銀或你手上的"銀紅色") -> 透明色 (調整色澤及光度)
我冇提噴灰係因為如果冇執冇改冇磨或改色(黑色改白色、紅色改藍色之類),我覺得唔噴比較好。灰 (正確名稱surfacer) 其實好厚,噴得唔好會好易冇哂detail
定係而家改用筆油好? ><
睇黎都好難救架啦,因為再噴上面會好厚,到時冇哂d detail架啦
洗乾淨哂已經噴左既油同灰重新上過啦
正 ...
azraelho2 發表於 16-5-2013 22:41

係, 在D冇補過畢地的件, 用得metallic black打底的話我通常連surface都唔上
metallic black本身的覆蓋力好好, 又咬油

如果而 ...
arwaiivan 發表於 16-5-2013 07:45 PM

1. 無聽書...

2. 洗晒&#21874;油重噴...
因為我果時已經噴左... 我而家差光澤油未噴.. 我隻IRONMAN 有D DETAIL 位會用筆自己油, 咁我想問我係齊哂成個FIGURE 之後先再噴定係噴左再組裝?? THX