Toysdaily 玩具日報

查看: 8339|回復: 16

[詢問] 請各位模型油大師一入!!(激鬥戰車復活計劃)

小弟早前購入左兩部crush gear,想油油display,但我對模型油完全唔認識,希望各位可以俾D意見,如用邊隻油,咩牌子,咩油法,在下必定不勝感激:64:
原圖:

以下係我想做既效果,黑圈為金屬銀鏡面,黃為金屬金黃,紅為金屬紅,白為白色,橙為紅色,藍為鐵銀(無禁反光):

最後,由於小弟資金有限,希望各位能講一講大約幾$(油+工具),THX!!:64:
回復 1# Notez

下,小學時代的玩意 我記得以前4-50$有交易
$12-20 per color...

手油就$12-15一樽(分油性同水性)(有光澤/半光/消光),噴就$3X一支(如果唔想噴出界/噴到其他色要買遮蓋膠紙/液,都係$1X-$2X),手油筆掃由平嘅幾蚊支到幾十蚊支都有,如果唔怕油太杰可以唔買開油水(冇記錯好似十幾廿蚊有一細支),要溝色可以買調色碟(最平$2)or用冇用器皿裝,唔溝就直接去樽到點色,想要統一光澤可以買光油/半光澤/消光(噴罐$3X-$4X支,手油$1X-$2X支),大約係咁多,如果有錯漏請其他ching補充

冇本錢最好手油(夠平)最好用mr.hobby油性,雙星油性好杰,一定要開油,用太多雙星開油水好易爆膠,水性真係好水,唔係好啱新手

其實透明版使唔使上色,上完色好似浪費咗件透明件
光油/半光澤/消光(噴罐 still $3X-$4X支) ?:50:
回復 4# lagann

我想問鏡面既金屬色可以點做?定係本身有?金黃色又邊隻好?我想要偏黃既
回復  lagann

我想問鏡面既金屬色可以點做?定係本身有?金黃色又邊隻好?我想要偏黃既
Notez 發表於 12-5-2013 12:24 AM

有金屬色,金黃色有2,3個方法,1.用金屬銀之後再喺上面油一層透明黃,2.油金色(9號金)再油透明黃(如果隻金色已經啱可以唔油透明黃),3.用Gaia油-星辰金(價錢唔知,未用過),要鏡面主要個面要油得夠平,之後拋光n次(拋光即係噴光油,噴得越多層等乾嘅時間越耐,好似1X層之後要等唔記得幾日定一個星期,仲要睇濕度)
光油/半光澤/消光(噴罐 still $3X-$4X支) ?
ygat2005 發表於 12-5-2013 12:11 AM

係咪好似有細size裝,$3X-$4X係一般噴罐size個隻

回復 7# lagann

請問我依個油法有無問題?
把劍首先成把油金屬銀,乾後劍柄油透黃,再乾後粒珠油透紅,之後成把拋光
仲有,啲油可唔可以疊埋油?
回復  lagann

請問我依個油法有無問題?
把劍首先成把油金屬銀,乾後劍柄油透黃,再乾後粒珠油透 ...
Notez 發表於 12-5-2013 01:04 AM

冇問題,粒珠位亦可以直接油金屬紅,拋光記住要等油乾晒(最好放一、兩日先拋),拋光個陣最好保持15-20cm距離(最好用噴,如果唔係好難做鏡面),如果唔係會白化,同埋完全乾之前唔好掂d件,最重要係check濕度(冇記錯好似75%咁上下),如果唔係有排先乾

可以疊埋油,但係一定要確保下面個層完全乾晒,如果唔係會溶咗下面個層

回復 10# lagann

請問上述所有色你會推薦咩牌子幾號(油同噴都講下)?由其是金屬銀,因為我爬過文有好多唔同種類;光油可以噴在貼紙上嗎?在上油前有何方法確保無塵?THX:64:

i like to use 雙星油性油

for better metallic effect, you could try gaia, but the price is higher, ~$2x per color
www.gaianotes.com/products/gaia-color_chart.html
回復 12# ygat2005

對不起,我想知埋你地會用幾多號
回復 13# Notez

depend which color do you want..

for example tamiya:
it has golden leaf, titanium. if you mixed clear yellow with copper, the color maybe interesting...

at least post some photos to show which color do you really wanted. it is too easy to misunderstand the color by text...

回復 14# ygat2005

啱啱爬文見到D人話想銀色好D要先噴亮黑做底色,請問邊隻亮黑好?
ALCAD II 107 CHROME同郡氏 SM- 01 SUPER FINE SILVER 係唔係都可以係上面噴光油?
光油係唔係隻隻都可以噴係其他油上面?