Toysdaily 玩具日報

[其他] Goodsmile Cafe in Taiwan

更多相片,請往:http://www.facebook.com/pages/%E9%BB%8F%E5%9C%9F%E4%BA%BA%E5%9C%92%E5%9C%B0-Nendoroid-Park/512529602110906

Goodsmile Cafe(之後稱Cafe ),我只知暫時只有日本同台灣有分店。去之前,甚至plan行程前,我強烈建議上Cafe的官網望望,因為Cafe會定期改主題,所以要定期休息裝修佈置。唔想摸門釘就上官網(http://www.gstjcafe.jp/tw/)

Cafe位於「台北車站」對面的K mall中的五鉄秋業原五樓,十分易找。

門口擺設了售賣的黏土人,不是是死貨多…而且價錢嘛?還是留在香港消費吧!

終於到步了,有莫明的感動!

有數份餐牌,食物會因Cafe主題而改變,去之前可上官網參考。而每叫一份主菜,會送一張枱墊;每點一柸飲品,會送一塊柸墊。而且服務員好識做,雖然是柸墊、枱墊,但她們拿食物來的時候,不會放上去的。大家可以放心拿走留念的!順帶一提,柸墊及枱墊是可以要求過膠的!枱墊過膠要台幣50,柸墊要30(是否貴則見人見至,但在這過膠,至少弄壞都可以換。自己拿去過膠就…)。而香港說的「過膠」,台灣則會說「加護貝」。我第一次唔識聽,所以無「過膠」。但我臨走那天,再回去問服務員可以否加錢加返「護貝」亦可以的。

我今次去時,Cafe以櫻初音做主題,所以我亦帶了櫻初音去呢^^

Cafe室內全貌!有舞台,有黏土人、figmafigure作展品,可以隨便影相。只是舞台不可以站上去。不知特定時間是否有表演。

Cafe會不停的播放DVD,今次是初音的歌!喜歡初音的朋友一定會喜歡!

哈哈!我邀請了靚女服務員拿著櫻初音留念呢^^!她們每個都很溫柔有禮的!

結賬時候到…主菜每款約250330台幣,飲品則一百多至二百。另收加一,過膠錢…最後二人花了千三台幣,約港幣350。我個人覺得可以接受,值得一去。

謝謝四眼姐姐幫忙做模特兒拍照!她很好人的,我臨走那天找她幫忙「加護貝」,佢都認得我們,有機會一定再去^^

更多相片,請往:http://www.facebook.com/pages/%E9%BB%8F%E5%9C%9F%E4%BA%BA%E5%9C%92%E5%9C%B0-Nendoroid-Park/512529602110906

多謝樓主介紹:D
幾好咁喎, d o野又唔貴
不過我想知食物質素是點?
回復 2# ledmirage3100

食物方面嗎?:DD
還可以接受啦,不太難食,但份量不多。一個人可以食兩碟飯。但我食飯主要係為枱墊為主。:DD
台灣咁多好野食,真係為咗食就去掃街啦!
唔讚都算啦,仲要俾人彈{:1_207:}
大家咁唔鍾意咁我刪除咗佢啦,嗚嗚:79:
有人彈咩? 雖然我對黏土人無興趣, 但我都幾 like 樓主能夠分享玩具同旅行既樂趣:71:
回復 5# Mo.P

的確有人按了彈...:49:
我都係想俾D有用既資訊俾想去往既人而已{:1_229:}
唔好咁啦樓主,太多愁善感。 謝分享~:love:
回復 7# darknight

謝謝您!按讚的一定是您吧!十分感謝!:64:

另外,有張女僕相要刪除,因為她本人說影得不太靚!佢add咗我facebook了!呵呵!:34: