Toysdaily 玩具日報

查看: 8825|回復: 22

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.128~~~暴風騎士~~~Meteor Storm

原本神袐的幪面超人身分~~~偶然被強大的敵人發現~~~更遭的是變身機能被終止~~~:cool: 在雙重威脅下~~~朔田能否作出理性的處理去平息事件呢~~~{:1_240:}

Meteor Storm~~~幪面超人 Fourze 第二十八話登場~~~:78: 朔田流星因為 Meteor 身分被巨蟹座 Zodiarts 鬼島夏兒識破~~~遭立花終止了 Meteor 的變身機能~~~:time: 朔田在躊躇思緒期間~~~選擇了遵守 "四時正朋友的承諾"~~~:$ 立花看到朔田並非自私之徒~~~遂恢復了 Meteor 的變身機能~~~並連 Meteor Storm Switch 一併交予朔田~~~:74: 初次變身強化後的 Meteor Storm~~~最終將強敵---超新星化的巨蟹座 Zodiarts 擊敗~~~守護了自己的祕密~~~:36:

SHF Meteor Storm 是去年八月的產品~~~內容除了 Meteor Storm 本體之外~~~包括有左七右六合共十三隻可換手首~~~:) Meteor Storm Shaft (連延伸部分) 一枝~~~ 一條拉動必殺技的 Winder~~~兩種型態的 Meteor Galaxy~~~:51: 三種型態的 Meteor Storm Switch~~~~~~和兩種型態的 Softonya Foodroid~~~ :43:

SHF Meteor Storm 的素體跟 Meteor 一樣的纖細和輕身~~~少了一點肌肉感~~~{:1_224:} 各部上色有不錯表現~~~金屬藍色身體上加了白色的流星花紋和花點~~~隱約有一種幻彩的感覺~~~:D 胸甲上的金色由前面的透明色漸變至背後的實色~~~而面罩用上了半透明金色的噴油~~~可感受工人在生產上的用心製作~~~:71:

拉動必殺技 Meteor Storm Punisher 的 Winder 製作 OK~~~但沒有一隻手首的手指可以把它拿穩~~~在攝影時多次跌下~~~令人氣結~~~:54: 好在 Meteor Storm Switch 上的 Storm Topper 上色十分細緻~~~此處我又給回一個讚~~~:DD

Meteor Storm Punisher 是利用 Topper 在地上高速旋轉時~~~同時吸收敵人能量將之一併回擊的必殺技~~~{:1_213:} 但我覺得此招"索帶陀螺"有點兒戲~~~沒有幪面超人必殺一擊的那種氣勢~~~{:1_237:}

SHF Meteor Storm 除了肩關節受到胸甲阻了一點之多~~~整體可動性十足~~~而各關節的鬆緊度亦緊實有力~~~:73: 比較易鬆脫的是腰帶和腰帶上的 Meteor Driver~~~另外右臂上的 Meteor Galaxy 亦是一樣~~~ 一邊擺姿勢一邊甩脫~~~:blame:

因為 Size 太小的關係~~~Softonya Foodroid 的上色算是可以了~~~這些非重點的小配件我沒有甚麼可以投訴吧~~~{:1_203:}

沒有機車怎算是 Rider 呢~~~{:1_201:} 幾經辛苦從儲物架上找回封印了的 Machine Meteorstar~~~給他倆來一個合照吧~~~{:1_205:}

後記: 朔田再次因為不聽從立花的說話~~~反過來幫助白羊座 Zodiarts 去對抗騎士部~~~:what: 更幾乎令玄太朗一命鳴乎~~~引致第二度被終止 Meteor 的變身機能~~~{:1_216:} 他在劇中反覆的心理交戰反而令我頗喜歡這個人物設定~~~:) 回說這隻 SHF 的水準原來不俗~~~而且價位不高~~~未買而又有興趣追回的朋友不妨研究一下吧~~~{:1_214:}

出乎意料, 出奇地好既shf:@:handshake:
除設定上既缺憾(不能前後俯仰), 其他都無投訴啦:)
呢隻流星好抵玩
而家魚半都唔洗
又多配件,比例又唔差

不過我嫌笨大唔出set effect part俾流星啫{:2_309:}
支持森大好帖,雖然好似遲咗少少。
我自己都影少好多相了……
睇完帖真係有啲興趣買番隻口添!
一隻好物避過係魂限算唔錯~~~~~{:1_208:}
真心講佢主體上色有種難以言喻的華麗
配件好多 S.H.F到時到候都會有D良心作
支持Some大分享:)
其實佢算係出色既shf之一,不知為何插得咁甘{:1_224:}
睇完帖真係有啲興趣買番隻口添 ...
bigjohn2hk 發表於 25-4-2013 07:14 AM

:75::75::75:

Somebody 兄我又路過十扑了, 其實Fourze 糸 SHF 做得好仔細, 可惜的是變了插水的一群
出乎意料, 出奇地好既shf
除設定上既缺憾(不能前後俯仰), 其他都無投訴啦
big9kan 發表於 25-4-2013 12:37 AM
呢隻嘢一路都無開~~~原來同 Meteorfusionstates 咁上下質素~~~{:1_203:}真係平價買到寶都唔知~~~{:1_197:}
呢隻流星好抵玩
而家魚半都唔洗
又多配件,比例又唔差

不過我嫌笨大唔出set effect part俾流星啫 ...
攝影_基 發表於 25-4-2013 02:48 AM
流星又平又靚又唔係魂限~~~:DD真係唔鍾意個設計平平哋買隻返黎玩都抵~~~~:^
Some 大 good post ...always support !!!!
fourze線d比例真係隻隻掂,zodiarts上色又正

可惜少人欣賞,全部插水:ice:
買入了他們的wcf...又係上色造型出奇地靚....:77:謝some大post
多謝some大報告!
呢隻雖然我唔係最低价入但我當時都揾到二魚有找入貨
玩過玩具后發覺隻色及塗裝真係幾好值得一入!
some大:71:
無左wizard唔洗舊債未清,新債又尼:77:
睇完帖真係有啲興趣買番隻口添 ...
bigjohn2hk 發表於 25-4-2013 07:14 AM
足足遲咗成七個月先開黎同佢影相~~~~:shy:不過好彩而家重有平價貨賣~~~不過賣晒啲貨尾就"永遠"都唔會再販重出啦~~~{:1_224:}
一隻好物避過係魂限算唔錯~~~~~
pein 發表於 25-4-2013 07:35 AM
就係呢隻出得咁好都唔賣得~~~攪到 Beast Hyper 要出魂限~~~:67: