Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 劫富?仇富?

有時老李生肯, 小李生都未必肯呢.
lk_yau 發表於 23-4-2013 11:16 PM

聽得多年近"古希"既老一輩講多
其實係"虎父無犬子":45:

正如另一鬧到滿城風雨既爭產案既失踨人士(已判定死亡)
從老一輩得知.....又係做埋好多"陰損"既野
所以無間道講得岩,"一將功成萬骨枯"

現實中
好多小商戶就老老實實、大商家就串串實實
聽得多年近"古希"既老一輩講多
其實係"虎父無犬子"

正如另一鬧到滿城風雨既爭產案既失踨 ...
chlycab 發表於 24-4-2013 09:43 AM

其實也不盡然,以前香港人普遍認為長七樓質素係最高的,係近十年才不斷出事,下下食盡,越起越揾笨七!
其實也不盡然,以前香港人普遍認為長七樓質素係最高的,係近十年才不斷出事,下下食盡,越起越揾笨 ...
hk小文 發表於 24-4-2013 09:59 AM

是呀, 老李生的practice, 是不去到盡, 留點水位比大家玩, 現狂的話事人呢.....
回復 2# Macross長谷有洋

只怕一啲「有智慧」嘅人去做「偉大」嘅事……{:1_224:}

「」=自以為
回復 3# 老文

小弟並唔係老古董,但覺得有啲似民革初形…{:1_237:}
回復 4# lk_yau

哈哈……同意{:1_220:}
回復 5# chlycab

當然,外人係無法了解佢嘅近況,但小弟只想知佢哋用所謂基金嘅名義去籌期係唔係合法?邊個去打理及監管基金?所謂抗爭,完咗之後啲錢點處理?工人贏咗之後對社會有乜影響? 你……有無諗過?

換個角度,生產商將玩具賣比代理商,代理商將玩具分比分銷商,分銷商再賣比我哋,bandai有乜可能唔賺錢,個價仲標高到離譜添。你有無可能要求生產商直接賣玩具比你先…?
回復 6# 上下盤

高人高見,佩服!佩服!
回復 10# hk小文

小弟唔知阿李生有無當自己嘅工人係地底泥,但好清晰抗爭嘅工人唔係佢嘅員工,但今次事件之後,小弟知道香港好多有錢善心人。工人工錢係應得嘅,但唔係因為佢唔滿意僱主嘅薪酬,就可以由佢揀邊個有錢嘅出糧比佢。
回復 15# warxv

閣下嘅說法不錯,但小弟都做過外判工,知道大判、二判、三判等為賺多啲所用嘅卑鄙手法……
回復  chlycab

當然,外人係無法了解佢嘅近況,但小弟只想知佢哋用所謂基金嘅名義去 ...
七國咁亂 發表於 25-4-2013 02:36 AM

當然啦,七國兄你講得岩,所以我話政棍有政棍衰、有錢佬有佢地衰
個情況就好似我地睇三國咁,阿斗同黃皓昏庸(政府、有錢人),都有個諸葛亮,做好休養生息先去打仗
但係依家唔係,班議員既角色就好似姜維咁,明知個國家積弱,重要打仗抗爭
咁個蜀國(香港)點會唔死......

正如今次捐錢,我會比較接愛某些議員有條改方案,就係捐俾NGO,佢地監察好D
咁咪做野囉,唔係一味鬧、嘈,唔係自己個目標就不罷休
有結果係一定要有商談,各持己見有咩用?

當然我都好希望班阿斗會醒覺(發夢中)....

笨大我估就唔高,通常生產商就價低者得,反而中間既分銷商(衰記),就一定抽水抽好多
因為小弟都有收過標書,我地俾既BUDGET係夠,而且外判商出既價OK(有無合謀出價就唔知,不過返黎既價都相若果下就......),只不過佢地例如出$65蚊一個小時,食左你差不多$40蚊,你會話唔夠最低$28喎,果$3蚊係勤工獎,請假/病假就無,變相又係增加機會令自己俾少D錢,有時我地見D人唔舒服都同外判講都算,一個月做成2-3百小時,隨時無左成$1000蚊....
bandai都係揾廠同佢做貨的。
當然啦,七國兄你講得岩,所以我話政棍有政棍衰、有錢佬有佢地衰
個情況就好似我地睇三國咁,阿斗同黃 ...
chlycab 發表於 25-4-2013 09:40 AM

Some subcontractors are even more fxxking. They know the bidding price from the client already, and give a slightly lower price so that they can win the bid.
Afterwards, they use their name to run the project, yet quietly subcontract to other parties and earn the handling fee. Therefore, they do nothing but still can enjoy the profit.
Some subcontractors are even more fxxking. They know the bidding price from the client already,  ...
lk_yau 發表於 25-4-2013 10:41 AM

同埋就算轉外判都係無用
佢地行內一早知道俾員工個價錢
所以基本出極個人工年年都係差不多
而投標個時薪都係次次差不多(我地3年做一次投標)
因通脹而標高左價,最終都係佢地袋番落袋
同埋就算轉外判都係無用
佢地行內一早知道俾員工個價錢
所以基本出極個人工年年都係差不多
而投標個 ...
chlycab 發表於 25-4-2013 12:27 PM

Yes, just like TVB's case. Unless there is another competitor (HKTV) who's willing to give a much higher pay to the staff, there's no need to pay a higher salary to retain the staff.