Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Captain America: The Winter Soldier

回復 196# avengers2012

同意,我也看了電影,根本從頭到尾,CA也只使用同一個盾,就是原色紅藍戰損,什麼金屬色、純藍色,半點也沒出現過;可能電影本來設定裡有,可在實際拍攝時用不上,一眾玩具商、HT、加上我們,都結誤導了。。。{:1_213:}
頭像被屏蔽
回復 198# iwillneverlose

都是褪色紅藍盾。
剛剛又看了一次HT出的兩款CA,真要追求完美的話,根本兩款FIGURE的三個盾都顏色不對,今集用的盾,應該是褪色紅藍盾,而且上面幾乎沒戰損痕跡。(CA用的盾由幾乎最堅硬的金屬鑄成,之前的所謂「戰損」,只是把上面的油漆弄脫落而成,沒可能會令其破損吧?)可以要求HT造回一個對的版本嗎?
回復  avengers2012

同意,我也看了電影,根本從頭到尾,CA也只使用同一個盾,就是原色紅藍戰損, ...
civic1969 發表於 6-4-2014 12:27 PM

如果你指原色即CA1或 avengers CA個盾就唔啱,
因為兩者個盾外圈都係紅色,

而CA2開場個盾係藍色邊的, 反而第二層係紅色,
個設計唔同左, 應該點褪色都唔會變成咁.
但孩佬同HT個盾又淨得銀藍色喎?

所以我估藍盾應該係原設定但被cut或無用到,
就好似Ironman3隻WMII咁.
回復 201# rrhk2013

你對,我就是想說,這部電影中,從頭到尾就只出現了一個盾,就是你說的這個。
藍色盾係因為個盾紅色部份貼左貼紙。
睇咗!
藍盾&脱色盾無出現過?
caption 終於似返個超人,起碼佢今次终於令人覺得佢比bl ...
avengers2012 發表於 6/4/2014 09:47

Baron Wolfgang von Strucker
蚩尤邪神 發表於 6-4-2014 01:27 PM

呢個可能係比較合理的解釋{:1_197:},

就係個盾紅色下便底色係藍色,
白色下便底色係銀色,
咁啱甩晒面果層,
咁咪有個藍盾囉!:45:
我昨晚看了。都是覺得比Thor 2好看。CA2一開頭已經很緊張,解救劫船、獨眼佬被追殺幾段都好看。
藍銀盾只有在船上用過
看到中間的紅色只不過是反光,令銀色好像變暗了
rrhk2013說得對,藍邊上的確有一些紅色痕跡
應該是掉色才變了藍盾
在逃離triskeleton時已變回紅藍盾
https://www.youtube.com/watch?v=RYSgkqc9EWI
可重溫
不過我覺得bucky對眼無端端黑左,之後又無左變番正常仲奇怪.....
CA個盾連雷神個鎚都打唔穿。

要知道雷神個鎚係用恆星核心鍊製,即是CA個盾足以抵抗一個星球的力量。

有冇熟漫畫的人兄,知唔知個盾有冇俾人打穿過?
CA個盾連雷神個鎚都打唔穿。

要知道雷神個鎚係用恆星核心鍊製,即是CA個盾足以抵抗一個星球的力量。

...
百龍天舞 發表於 6-4-2014 06:06 PM

好似BUCKY CAP 死個陣, 個盾被打爆, 邊個打爆就真係唔知!!