Toysdaily 玩具日報

查看: 9449|回復: 24

[分享討論] 亞洲頭雕 HT vs EB

一隻哥哥, 引發對HT雕華人同亞洲人嘅能力

From Hot toys:

From Enterbay:

先唔講版同大貨之間差異, 這點明顯係EB對上幾年之致命傷. 但一直置力雕華人, 其實由葉問開始EB華人雕得好到位, 之後係上色問題.
反而HT自笑臉龍至今都無再做華人直到哥哥, 明顯有點乏力. 反而EB一個堅叔頭令人重身定位.
無疑HT響宣傳, QC, 同服飾細節都做得好好. 但如果真要參腳落華人FIGURE必須再下苦功, 否則不如專心做大拉腎好過.
EB技術已有, 銷售服務亦很好, 網購加淘寶加上海分店令內地同胞不用南下搶貨, 令本地玩家更享受FIGURE樂趣, 但QC真真要好好管理一下了

***TO HT:
家駒個頭真係好得, 依家睇番都仲好得, 點解今時今日反而唔得?是否~心~嘅問題?
{:3_144:}堅叔............
許多李小龍.................
EB 對香港人不錯了.
不過同意QC 要improve.

sure win:71:
最近EB的頭雕,大貨都冇甩拖了,呢個問題佢地好認真咁解決左.
你睇佢成批1/4,隻隻都好靚,Jordan更加唔使講.

聽人講今次哥哥,HT係後發先至地"搶"番來做,
加上批版權的人似乎有自己一套"似"的準則
所以係非常之趕,同埋要做得好保險
其實佢發左圖都仲改多一次,算盡左力.
但整體雕得麻麻,而且呢個髮型,呢個LOOK,並唔算有代表性,令我即時想起的哥哥造型
所以我始終冇訂.
只有一點
我唔同意HT QC好
回復 3# Neymar

仲要全部係可動眼,Black Label Statue除外。後來有人將可動眼冠以DX之名後,EB把心一橫唔再搞可動眼搞1:4雕像,又有人出1:4胸像,出1:4可動,又有人跟住嚟,再搞雕像冠名Black label,又有人出「PPS」。
成也風雲,敗也風雲....HT,你要小心D韓國忍了,一個唔覺意,招牌都拆埋你:o
回復 8# chungyuihing

講得好!大家心知肚明喇
回復 9# kc53

如果呢個頭出咗事,皆旺賣咗年幾嗰個可以升哩喇
只能講係ht依家越來越重量(訂)不重質了!
EB 幾年開???????????
回復 13# Neymar

EB 2005, HT 2000
許多李小龍.................
Neymar 發表於 7-4-2013 02:10 AM

係呀,人哋話hottoys不停出ironman好悶,我覺得EB不停出李小龍都幾……