Toysdaily 玩具日報

查看: 7813|回復: 46

玩具日報政改方案諮詢文件(希望能得到一百個讚同留言)

頭像被屏蔽
Salute to ur effort!
bascially agree, yet, I am a liberalist,
for restriction of post, IMO, only 1 rule applies: 人身攻擊,惡意評擊
any posts that won't make someone worse off are accepted. :)
頭像被屏蔽
thx
我個人比較無規矩.所以喜歡這裡的自由.....
不過我明白好多人濫用自由.但過火的言論都會刪除啦....

而且規則出現後只會出現更多破壞規則的手法....

最重要是自律:)
頭像被屏蔽
原文章由 wiisimon 於 12-4-2007 01:19 AM 發表

也不是的

只要管理夠嚴

問題就可解決

"嚴"就是一個問題了.
就好像法律一直存在.但都有人犯法.

嚴如果真的就是解決幫法......那......是否需要再現"凌遲"等刑罰??
頭像被屏蔽
是我天真還是大大想得太理想??:?
來人家的地方要遵守人家的規則....如不遵守人家的規則...請離場,
如硬要人家遵守以上的規則......請你自己開個新谷:no:講完
ps:我覺得這處沒有問題,覺得這處有問題的只有你!

[ 本文章最後由 ankayin05 於 12-4-2007 01:51 AM 編輯 ]
我覺得一個討論區只要禁粗口同三級野就 ok
規則點改都無用,重點始終在於個人自律,唔肯自律既人,點改都無用
point 1 真係0乜意思.... 唔通分高d人就威d??? ^^
point 2 就一直都做緊啦~ 只不過d管理員同某d member friend 底~ 有問題都唔ban姐~
point 3 之前都有講過~ 不過版主鍾意d post集中~ 所以先唔分~
point 4 呢d係人架問題.... 家下小朋友太多~ control唔到~ 先唔理係咪炒玩具, 起人地個分享post入面 數隻玩具唔掂, 已經唔係一個禮貌架行為~ 其實唔like件item可以唔回~
point 5 又係講過~ 版主話唔希望人人都要作文先出到post~ 所以淨出icon都ok喎~~ 如果唔係都唔會有人出左成萬個"大大分享"post 啦~~
point 6 人架問題~ 版主覺得噤樣d人會friend d ~ 會員交流好d喎~
point 7 都係人架問題~ 晨早都話唔俾報價~ 係d人鍾意玩符號~ 冇計~
point 8 重乜鬼生丫~ 玩野架人~ 開多幾個account玩都得~ 唔係玩野架人~ 俾人ban左, 仲點會返黎~

如果真係想有改變, 首先都要d版主知道自己想點改先~
如果佢地覺得冇問題, 你講乜都冇用~
第一 成立獎勵制度
其實只會產生更多的問題 一片好文 一定有人覺得並非是好文
更有可能出現轉貼變原創文出現
第二 成立處罰制度
ban真的有作?開一個新acc就可以解決
第三 建立一個新討論區把小圈子玩具post集中
其本上只會把文分得更散
第4 禁止惡意評擊分享
一隻新出玩具 說出他的優點缺點 可以等未入手的重新思考入不入........畢竟我們不會鍊金術
第五 發言字數限制
你想看到"thxxxxxxxx" "感謝大大熱心分享好物" "好物收下了感謝大大分享" 要公式回應的人多小字也可以~
第六 玩具主題不能離題
這是好難避免的一個問題.........到時可能只會出現個個人都pm同轉晒去 水區 到時玩具日報 就可以正式改名為吹水日報
第七 禁止在分享post中問價
一向都是禁止 開一個post可能會更加 變本加厲 一出新玩具就十幾個問價post 真是多麼好看呢~~到時一上td就可以知道現具咩野價 唔洗慢慢行街~
第八 會員重生計劃
開一個新ac要等一個月嗎?

你想用巴哈的手法的手法去管理另一個討論區是沒可能
台灣人同香港人的態度是好大分別的
算啦, 你口中o既所謂規管全部都係空中樓閣

各位版主都係義務性質, 你好似當佢地唔使返工, 可以日日座o係電腦前睇住有冇人講錯o野咁...
頭像被屏蔽