Toysdaily 玩具日報

查看: 7159|回復: 10

[詢問] 砌模型和首辦的分別?

之前都想買黃金神系列首辦,但又不知怎砌,見到有巴打POST隻太陽神出來心動又想買
其實砌模型和首辦有什麼分別?首辦是否要洗件?接合要鑽洞+銅條?完成可不可動?上色和模型有冇分別?

有冇D書/網教?
砌模型簡單得多,因為本身有色,唔係點整素組都可以見得下人。

首辦就唔同,首先又要洗離模劑,跟住假組一次,睇下有咩要補
關節位要鑽洞+打銅枝,要可動可能要落 ball joint(但係1/100或以上都唔建議,因為手辦件始終比較重)
補完位又要上灰、打磨,然後上色、組合
除非係多色成型既首辦件,但係個價錢就差不多4位數,夠買5-8隻MG
砌模型簡單得多,因為本身有色,唔係點整素組都可以見得下人。
首辦就唔同,首先又要洗離模劑,跟住假組 ...
chlycab 發表於 3-4-2013 03:11 PM

本身部份GUNPLA/SD我都有上色,所以砌模型都有一定技術
那黃金神系列可不可動?本身有冇BALL JOINT跟?
http://toysdaily.com/discuz/thread-181509-1-1.html
因為沒有鑽洞+打銅枝做關節的經驗,會否很鬆?用不用加畢地/膠水?反過來說要拆開會否難?
因為想要黃金神/太陽神,這隻首辦又做得好,等SDX要不知要幾久,加上想試首辦,自己做滿足感大
可能黃金神/太陽神未必適合新手,但簡單的又吸引不到我試....
聽講玩首辦要用藍威寶...
做首辦工程較多~但如果有一定程度做模型上色經驗既唔難面對的~
將D白件用洗潔精沉過夜洗走離模劑,
鑽洞加打銅枝係用黎試一次睇吓有冇問題同最後組合之用並唔係當關節用,
較難處理係如果買返黎隻首辦翻件翻得唔好會有好多沙孔,要用畢地打磨去處理,
之後既工作就同正常模型上色程序一樣,上灰,上底色,主色等等~
本身部份GUNPLA/SD我都有上色,所以砌模型都有一定技術
那黃金神系列可不可動?本身有冇BALL JOINT跟?

...
bbdaishogun 發表於 3-4-2013 03:52 PM

其實你可以先買一些本地做既翻件試下
至於邊間就不便講,因為人人要求唔同
香港有一些模型既論壇,你可以找一下,睇下意見

想講既係打銅技並非當係關節,而係因應手辦件既重量
完全將兩塊件合埋一切(要落快乾膠架)
有d人用黎方便"假組",有d人直頭當佢係兩塊件既接合點(呢個唔建議)

要有可動就一定要用ball joint,但自己衡量
因為始終手辦件重量有番咁上下,ball joint可能因為日子久遠而承受唔到
所以好多手辦既可動性係"零"
我個人砌首辦多過砌模型,如有興趣可以望吓我個blog,雖然我超過一年無update..

http://blog.yahoo.com/_FMXOXJCHF4DK3VHAX5VMAZMMK4/articles/page/1

Thanks 各位, 我想想試不試玩:)
黃金神系列難道較高...
小弟分件分到一半已放埋一邊=.=
建議如果想玩黃金神先砌D簡單GE GK試試先...
因為GK件會有很多問題...例如D件成形參差...
又有缺件等問題...
小弟而家攪緊部缺件啊...唉...
黃金神是高手向的
新手不要搞好了。
要可動的, 便直接入可動首辦好了.
有D老翻翻得好很差, 我便用膠枝來接合.