Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] 1/6th scale Leslie Cheung

啱啱睇FACE, 原來由於版權關係,EB隻 張國榮figure並無冠上哥哥嘅名字,只能稱之為戲中角色「陳十二少」嘅 figure。
啱啱睇FACE, 原來由於版權關係,EB隻 張國榮figure並無冠上哥哥嘅名字,只能稱之為戲中角 ...
kjsneaker 發表於 30-3-2013 04:42 AM

原來係買電影版權。

舊時好多香港明星都唔太著緊肖像權,比eb捉到路了。
尋日収到HT MAIL....話我抽中多2隻、可能無セ人要掛.
回復 62# catcat

即係HT出唔到零采臣?  EB就可以?  

不過哥哥好似著過件倩女戲服係演唱會出現...唔知H記可唔可以將零采臣當演唱會造形出?
回復 62# catcat

就算Hot toys 出電影人物都唔會放個演員名係個座喥架,Ironman都唔會放RDJr.個名架?
好彩我冇抽,因為HT呢隻根本唔似哥哥,我反而睇好EB果隻,EB頭雕近期大勇!
回復  catcat

就算Hot toys 出電影人物都唔會放個演員名係個座喥架,Ironman都唔會放RDJr.個名架?
chungyuihing 發表於 3-4-2013 12:53 PM

以小弟理解,HT同經理人買版權係"張國榮"所以 NAME TAG係 "LESLIE CHEUNG"

服裝亦只係普通老西。  :64:
回復  catcat

即係HT出唔到零采臣?  EB就可以?  

不過哥哥好似著過件倩女戲服係演唱會出現...唔知H記 ...
chankb 發表於 3-4-2013 12:38 PM

呢個CASE唔係我呢D升斗市民有能力評論了。

不過都係一個錢字姐,有錢有心一定解決到,個人認為。
買一個唔太似張國榮的figure,要有heart
有冇人發覺就算Enterbay隻陳十二出咗新圖比第一張相似哥哥好多,
但係喺td上面都唔覺得有人講,完全冇消息好似畀人河蟹咗咁﹖
回復 70# chshting

唔覺好左喎, 有冇比較圖呀?
回復 67# catcat

所以期實唔係EB捉到路而係好正常做法,只不過HT係攞到直接「張國榮」拉腎,你亦啱照正路應該買斷肖像權,可能天星想搵多啲

其實我好想知道d人死左, 個樣的俏像權係屬於邊個 ? 我都唔明點解會係同佢前經理人deal, 說穿了大家都係搵錢。

之前 did steve jobs 其實都未必告得入, 不過費事哂錢咁解。 其實都係同有關人士拿個共識
HT 以前出個d body 咪又係無「拉臣」
回復  catcat

所以期實唔係EB捉到路而係好正常做法,只不過HT係攞到直接「張國榮」拉腎,你亦& ...
chungyuihing 發表於 3-4-2013 04:27 PM

角色造形權同肖像權分開係正常造法
你話HT唔會擺個演員名上去,但HT的確要買演員肖像權
(亦可以係電影公司本身買咗,直接賣畀HT,咁HT就唔駛再買)

不過一來套戲年代久遠,可能當年合約無咁細分(亦難查)
二來人又去咗,要搞法律又難搞,三來香港人比起外國素來都唔注重個人肖像權
所以EB都算係捉到路搵到位入
如果唔係EB都未必會揀十二少,始終套戲唔係大紅嗰隻.
當然~大家都知之後無耐又到女主角忌日,EB呢步都咪話唔勁
回復 74# 不肖生

唔係喎,倩女幽魂,胭脂扣同霸王別姫係哥哥經典三寶,唔通做沖繩戀戰,槍王同異度空間?