Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 16800Yen

[分享討論] 日元波幅令玩具店備受壓力

其實就算大家將呢件事討論到量子學既層面.

結論都係 : 店家唔會因匯率而下調商品價格,只有賣唔去既野先會下調.

個人感覺: 正常,比我做鋪都會咁做,只係玩具非必須品,你當我羊牯我唔幫襯之嘛.

:P
做生意梗要承受風險,我自己買玩具既睇價錢亦睇服務,服務好既俾多些小唔係問題。 至於訂貨今時今日想隱陣玩到又唔使捱炒就最好先訂,其它嘢鋪頭自己會諗,我唔會同佢地操心,安心工作搵錢好過…
日YEN宜家升番好少...急插唔見佢特別平! 好似油價咁,早幾年日日創新高,晚晚十二點加價,油價跌番就借D耳唔減...無奸不成商,算啦~
其實就算大家將呢件事討論到量子學既層面.

結論都係 : 店家唔會因匯率而下調商品價格,只有賣唔去既野先會 ...
leawong 發表於 28-3-2013 04:53 PM

又唔駛去到量子力學層面,supply demand就永遠都解釋晒,

其實宜家已經多左唔少玩家自己上日網買野,只要貨唔少人地有discount加埋運費都平過你y拍街鋪,你件貨就自然要減