Toysdaily 玩具日報

查看: 6974|回復: 33

[分享討論] 日元波幅令玩具店備受壓力

近日日元波幅令新品訂價大幅調整

邊個開訂先都有一定壓力,開錯左就返唔到轉頭, :60:

因為行隨時會加價,水貨又臨時加價 :74:

最後價格定位都係出果個月先係真正定價........... {:1_203:}

相關帖子

香港係只有可加免減基制, 無得書.....................{:1_207:}
日元波唔波幅都令玩具客戶備受壓力

開訂已經用高價.
Yen跌就個個收埋話無貨#高黎賣
訂果D返黎平左都要人比原價,
引述某店係面書度話:「有關超合金魂 GX-62 , 因本店規模小關係,暫時問批發只能確定有120隻..本店會係哩幾日再爭取多點先開訂 ,預定下星期二/三,如真的很趕急必須要落訂,各位請先詢問其他店鋪 謝謝」。

唔知係咪同一原因呢:58:
香港係只有可加免減基制, 無得書.....................
馬仔 發表於 28-3-2013 01:48 PM

良心商店是存在...但係都不得向現實低頭 :ice:
日元波唔波幅都令玩具客戶備受壓力

開訂已經用高價.
Yen跌就個個收埋話無貨#高黎賣
訂果D返黎平左都要 ...
leawong 發表於 28-3-2013 02:16 PM

大大一針見血,苦了我們一眾玩家 :help:
引述某店係面書度話:「有關超合金魂 GX-62 , 因本店規模小關係,暫時問批發只能確定有120隻..本店會係哩幾日 ...
alexpd 發表於 28-3-2013 02:23 PM

佢都好有良心,我都會幫襯佢!
但佢都驚到時要自己貼,今次佢都好小心問行攞...
平時佢唔問行攞,如果佢自攞水貨隨時一盆冷水照頭淋...  :80:
其實大家都係等......邊個開訂先,作為參考!

講真做生意冇人想輸,而且近年成本租金一日貴過一日... :oh:

只會"貴開", 能否貨到"回饋"玩家,係一個很好的議題 :76:
if you are worry on appreciation of JPY, why not do some forward contract to lock the rate? It is an excuse to say so!
ha ha ha ha ha~~
回復 9# felixchi

批發就是神,人類和神之間不可能有合約 {:1_229:}
回復  felixchi

批發就是神,人類和神之間不可能有合約
16800Yen 發表於 28-3-2013 02:59 PM

批發之上又有個代理...
代理之上又有個供應商...
:^
回復  felixchi

批發就是神,人類和神之間不可能有合約
16800Yen 發表於 28-3-2013 02:59 PM

魂shop可以做到order幾多到幾多貨,但批發你落100件佢一句cut單只係比幾件你都無得嘈佢:67:
所以玩具界依幾年咪多左個成語成日提起:輸打贏要
批發之上又有個代理...
代理之上又有個供應商...
小堅 發表於 28-3-2013 03:07 PM

大大冇錯,即係耶穌之上果個,天父老爸!

分到貨俾你已經係恩典...... {:1_203:}