Toysdaily 玩具日報

查看: 11163|回復: 28

[玩具攝影] 窮人燈箱相片(追加相片及燈位)

一直好想買個燈箱影玩具,一次無意係網上見到有個台灣人自己做0左個燈箱,就決定跟住去做
材料:
紙箱一個 $ 0(係萬0執)
牛油紙    $0 (亞妹公司好多唔要)
白紙       $0(單面再用紙)
一個120W白光燈膽  $50

出0黎效果有影相既朋友睇完話OK,D相係無PS過(因我唔識用PS......)大家都可以做返個0家~~

因為好多ching都問燈位,所以追加相片,大家一睇就明

呢個就係燈箱用既燈膽

我相信大家睇0左就會更明白成個設計,記得要搵個大d既箱,咁就影得更自在
追加神話相片

頭像被屏蔽
我會係相機教吸光耐D,箱外左右再用鏡反射返D光,所
以120w夠用,但用150w就更好
GOOD{:1_208:}................................................{:1_199:}
LIKE!!!
Thanks for sharing ching!
Good!! 天呀,又一好物!
天呀!
$50就影到咁靚既相:$...勁:71:
頭像被屏蔽
不過樓主要留意一點, 因主光源(120W)我無估錯應該放左係上面(燈箱頂), 所以公仔面相有點黑, 不妨放多塊鏡或白紙係前面(相機與燈箱之間), 45度角噤上下, 將D光反翻入去, 理論上會平均D, 面相會無噤黑。
窮人燈箱:x..有錢買相機都叫窮 :34:

but 自製燈箱..正 :71:
回復 1# woofai10

Nice share!!! {:1_220:}I see you on Leo's chest...watch out refection on shining object...:64:
不過樓主要留意一點, 因主光源(120W)我無估錯應該放左係上面(燈箱頂), 所以公仔面相有點黑, 不妨放多塊鏡或 ...
alexpd 發表於 18-3-2013 01:44 AM

我會今晚試下~~~~~thz
A project in this Easter Holiday.....{:1_209:}
我覺得吾係窮吾窮人問題,有時有$都吾一定要用貴野,不過癈物利用之餘又達到好效果,甘有心思,十個LIKE
謝樓主分享!
我又試下先~~~~~~

p.s. 我依家都係用牛油紙包住盞檯燈去影相。
可能真係要學下點用大燈箱~~~~~~~~~~~~~~~