Toysdaily 玩具日報

查看: 5115|回復: 18

歎息現今沒有益智的日本動畫(Old cake請進)

70至80年代是我的童年,
歎息現今已經覺得沒有益智的日本動畫,
例如星仔走天涯,七小福,萬里尋親記,義犬報恩,
飄零燕,格林童話集,小蜜蜂歷險記...........
有其他的,請大大舉例和發表意見.
沒有了手塚,藤子不二雄,世界名作劇場......:oh:
新一代可以看甚麼?迪迪尼??
原文章由 原罪 於 10-4-2007 11:27 PM 發表

可以看的其實很多哦~
多啦A夢~(別問為什麼是中英文混合)
小飛俠阿童木~
KERORO~
還有很多很多...

重點就是---
只要看,不要問---

不要問監督想表達什麼?
不要問故事想表達什麼?
不要問沒有產品會出到麼?
不要問是有產品先還是有作品先?

不要問,只要看,只要比錢~:)
識比錢,比得起就成~
機靈小和尚一休都好正:)
原文章由 原罪 於 10-4-2007 11:27 PM 發表

叮噹
咦=-=
我反而唔太想睇D益智動畫喎....
不過益智得黎又寫得精彩既就例外.....如怪醫black jack
我反而鐘意D動畫故事性豐福....人物情感描寫得真摰...如 .hack ...牙-kiba.....武裝煉金....結界師....
亦鐘意d冒險天馬行空既動畫....如one piece.....

我比較鐘意d動畫係集中講入面角色既故事~~
市場唔大o既o野邊會有人拍丫, 動畫投資好大, 利潤又比以前萎縮...

我真係好怕成日都覺得以前好o既思想...
因為這是越來越物質的年代, 人只會注重官能上的刺激和享受! 益智?? noway~~:o
原文章由 Agito 於 10-4-2007 10:24 PM 發表
70至80年代是我的童年,
歎息現今已經覺得沒有益智的日本動畫,
例如星仔走天涯,七小福,萬里尋親記,義犬報恩,
飄零燕,格林童話集,小蜜蜂歷險記...........
有其他的,請大大舉例和發表意見.

依...咪住...

小櫻唔認為喱啲係「益智」噃...

喱啲只可以話係叫得做內容正經一啲嘅故事咋噃...

樹關以上作品...基本上無講解日常生活嘅常識...或者灌輸一啲智識俾觀眾...只可以講喱啲故事有啲教育意義...

如果話「益智」...N年前嘅「原來如此」...先至稱得上...

查實並唔係日本無(雖然小櫻都唔肯定)...只係香港無人買嚟播...或者其實有...你哋可能覺得太幼兒向無留意姐...

小櫻上...
請問何謂益智~~?
好耐之前無記有套用熊貓博士去講成語,
果d就係叫益智~
星仔走天涯,七小福,萬里尋親記,義犬報恩,
飄零燕,格林童話集,小蜜蜂歷險記

哩d並唔係益智,而係有寓意既故事~

如果要搵真正益智既~
三聯樓下大把,仲要係2007製造~
樓主要睇既係有寓意故事既卡通,
並唔係益智既卡通.
可以算真正益智既小弟只諗起香港套成語動畫廊
樓主所舉既例可以算係重於溫情, 有些少意義既卡通 (大多係遇上困難唔好放棄等等), 但同益智係有些少距離

可惜從商業角度黎講, 益智卡通係冇咩市場可言
廿年前可能仲 ok, 但今時今日 d 青少年既冇內涵更冇教養, 肯睇既只有暴力, 賣弄色情或無厘頭既卡通
益智唔使講, 就算要佢地睇感性少少既都好似虐待佢\地咁... 小弟只可以長嘆世事多變道德淪亡, 一代不如一代 :o
如果日本製作...記得以前有套野(但唔記得左個名)....有個角色叫"六兵衛"...可以穿梭時空去解答問題....
佢每次出發前...都會有句對白-"點解?點解?好快就知道點解~"
佢每集都會解開一d歷史或事物嘅來源...

另....有套係祖國製造~! 但一見到就想轉台嘅"藍貓"...:cool:
性感嘅小學生談戀愛~
腦筍都未生埋嘅細路救全人類~
LEE~D都係十分好嘅提才~
其實我覺得"火影忍者"都好有教育意義,
主角鳴門衝開自己不幸的遭遇,
明白有愛的存在就不會寂寞,
為愛保護同伴,愛就係保護自己珍惜的人的動力,
鳴門仲身體力行,用愛去感化愛我羅,佐助......
全部都係以愛為中心.

而Gundam Seed都帶出戰爭的禍害,
科學發展出完美新人類對未來世界的衝擊同影響,

由於動畫內容都大量地商品化,
以致中心思想不顯眼,
這只是我少少的見解