Toysdaily 玩具日報

查看: 13993|回復: 13

[分享討論] 各畫家筆下的Turn A

左上起:動畫、Syd Mead、Katoki、大河原邦男、柳瀨敬之、谷口欣孝

由故事到機設都一塌糊塗 :72:
故事未睇不作評論, 機設倒是覺得不錯的說
Turn A is my least favourite Gundam.
其實望耐左。部機都幾正
先不評機設,當年我覺得EVA也像怪獸般.......
看過TURN A的朋友都說故事好∼富野的作品其實很不錯
左上起:動畫、Syd Mead、Katoki、大河原邦男、柳瀨敬之、谷口欣孝
stonekeung01 發表於 14-3-2013 12:26 AM

右下是Choco,
不過這只是Turn A C3, 他還有一系列其他設計.
那本同人誌叫做Hige Fix 2, 同系列的同人誌有本叫Eva Fix.
Cycle(同人團體)叫Chocolate Shop.
Preview版都出得同人誌.
有人放了上網:
http://www.gundamgallery.com/cat ... colate-shop-704.htm

Choco可能還不是太出名,
不過像Frontier這本動漫誌第一期就找了他畫封面,
而且他畫同人Xenosaga可以畫到後來被請去做正畫集.

這裏有人放了個Torrent, 有包含Hige Fix 2的Preview和正式版還有Eva Fix.
http://archive-scans.blogspot.hk/2010_04_01_archive.html
我未試過DL, 有興趣的人可以自己試試.

還有, 支援一下, Turn A人設的安田朗筆下的Turn A.
人設畫機都可以很強.
Turn A故事一流嫁WO:71:機設係唔同STYLE 姐,始終佢係當時所有時代GE終結,太似舊STYLE反而唔正常,唔通要好似AGE咁抄齊GUNDAM - 00先好咩?
Turn A故事一流嫁WO機設係唔同STYLE 姐,始終佢係當時所有時代GE終結,太似舊STYLE反而唔正常,唔通要好似 ...
goma1988 發表於 16-3-2013 09:44 AM

Turn A, Seed, Destiny, AGE ... 整體都係九流 ... :71:
Turn A, Seed, Destiny, AGE ... 整體都係九流 ...
scarlett 發表於 16-3-2013 12:27 PM

係你接受唔到姐,我覺得story黎計,w,g同turn a好過age好多,另外seed 根本似gundam+愛情故事,唔太重劇情,age就.....根本係垃圾,但係最緊要睇得開心姐,套套你都踩:he:不如你出套比我地欣賞下lo
回復 10# goma1988

"套套你都踩" ... 首先, 我只係"批評", 而非"踩"; 我只提及 Turn A, Seed, Destiny, AGE, 而唔係"套套" (如果閣下只有睇依幾套, 當然, 佢地等如你嘅眼界).  

在下認為 0080,0088,Gundam Sentinel, 0083, 0093, Wing EW ... 恕未能盡錄 ... 至少機設上都係經典中嘅經典
回復  goma1988

"套套你都踩" ... 首先, 我只係"批評", 而非"踩"; 我只提及 Turn A, Seed, Desti ...
scarlett 發表於 16-3-2013 11:27 PM

Turn A機設都很經典啦. (茶)
由日本人口中的國恥變成高達的一架代表性機體之一.

不要為咗啲未睇過turn A人已勞氣, 只有真正睇過人先可以感受到

我最欣賞佢個結局,登二少姐唔底(錯字修正)

同turn A 有啲似star wars style {:1_226:} 呼應元祖高達似stars wars

(錯字修正)
不要為咗啲未睇過turn A人已勞氣, 只有真正睇過人先可以感受到

我最恩想佢個結局,登二少姐唔 ...
taifung 發表於 17-3-2013 01:56 AM

Turn A個ending真係好感慨, 配合ED "MOON" 真係會喊 {:1_198:}

http://www.youtube.com/watch?v=Cker3QUM8nQ