Toysdaily 玩具日報

查看: 4324|回復: 19

[改造交流] 人人要新Thor﹐我惡補第一Thor (p2 加圖)

是甘的........

當年Thor 電影一出﹐小弟對此電影及Hottoys 12"有愛﹐二話不說入了一隻......

點知玩上手發覺figure 腳軟﹐鐵錘幾近不舉﹐護甲有大又厚﹐灰(銀)鱗戰衣又令可動性大減......
對我來說可謂跟一個不能動的statue 無異.....

加上新的Avenger's Thor 徹底原敗了第一代的垢病﹐令我對這第一Thor 可謂心灰意冷......

點知最近在外國玩具網Sideshow Forum 見到有玩家自改﹐有別有一番風味﹐
於是決心跟風﹐再加上自己少少改良...... 就有成就了今天的分享......

先看當日Hottoys 官圖......

再看我的第一Thor........

先來個全相

Thor 要威........

又要戴頭盔........

第一改﹕ 頭盔

原型頭盔比較直同晤貼面。
將兩邊的翼輕力同頭盔分開﹐再貼近塊面。
好處係將頭盔變反正確同瘦削。 有翻鬥士型格。

再加上頭雕點都晤及新Thor﹐但係有頭盔﹐當然要戴出黎威一威!     
:DDD" />

側面。
大部份收起來﹐似翻電影造型,又晤怕話頭雕晤似。

第二改﹕ 胸甲

原型比較方同貼身﹐感覺水桶。

改造後用萬用膠貼係figure 膊頭﹐將成件甲提升。
好處係令條頸短D﹐胸甲升高後﹐隻腳既可動性又大D,  成個 figure 感覺又大隻D﹐

第三改﹕斗縫

其實係輕輕拉闊﹐加上提升了的胸甲﹐有反個倒三角型態。

第四改﹕ 關節

用萬能膠將關節加緊﹐不過由於上半身依然太重﹐都係要支架附助。

第五改%A
重噴手臂不會裂油嗎?
可唔可以教我點用萬能膠將關節加緊?唔該
好嘗試!!!!{:1_238:}
nice
小改做, 大改善
特別係可動問題
我絕對欣賞你這個post & photo. good job!!!!!!

但我個人極度討厭舊Thor,淨係腳軟都根本連企都不能,我覺得最失敗。
而且太多太多問題,唯一好處,有頭盔,可以補元avengers那隻。
唔戴得都拿得在手!!!!
回復 6# toysbear

真係唔戴得都拿得在手 :35:

用心用力,支持支持:71:
想請問吓各位有買哂兩隻Thor 的c兄, 有無試過用第一隻thor個頭戴頭盔, 放落第二隻thor個body到, 唔知效果點呢? 好似未有c兄post過. Thanks!!
回復  toysbear

真係唔戴得都拿得在手
joshuatang90 發表於 10-3-2013 03:29 PM

:36: yes, 相同,無頭盔的thor,總時欠少少,所以... ...
THOR 2 個頭 又可唔可以裝番 落thor 1 果度呢?
回復 2# twinsenckw

到現在沒有問題
回復 3# 月心

在關節位加一少滴萬能膠,在末凝固前不停摟動關節。
希望幫到你 :)
回復 6# toysbear

我同意,加強關節後已經冇腳軟,
但係設計上半身過重,再加鐵鎚,根本好難pose,企定定就冇問題!
新Thor都有呢個問題。:(
回復 8# Oldcat

多謝支持