Toysdaily 玩具日報

查看: 16297|回復: 25

[GUNDAM] RG Zeta 同 Freedom 小小感想

人大了,時間太少了,無砌模型好多年。自己係一個變形控嘅人,最中意買會變形嘅玩具,所以破例買了盒RG Zeta來砌砌。 滲線加消光,砌出來以經覺得好靚仔。所以忍唔住買多隻自由來砌。自從hcm pro, 停出之後,總覺得RG 模型係延續hcm pro 的代替品。諗真啲,都唔知Bandai係唔係要出RG 模型,所以cut左Super hcm pro條line!

回復 1# hlhkwok

取消了HCM Pro系列,真的很可惜
不過RG始終是模型系列,不能說是代替品
兩件作品整體不錯,謝謝大大的分享
RG其實似係SHCMpro既模型品
nice work.  nice photos.  support.
頭像被屏蔽
我果隻Z比我扭斷左隻手呀!:sad:

頭像被屏蔽
我果隻Z比我扭斷左隻手呀!
常威 發表於 11-3-2013 10:09 AM

慘! 我都試過整斷Zeta隻角,粗到呢! 大力小小都斷呀。不過我就係中意RG夠精細,分件夠多,又有連動骨架,又有超多膠貼,痴到呢! 最重要係佢夠平,三隻BB,百幾二百,砌幾日喎!
RG始於都係吾可以粗玩,玩得多一定殘:DD
RG始於都係吾可以粗玩,玩得多一定殘
金大大 發表於 11-3-2013 00:08

認同, 所以我都係砌完就擺...

樓主, 唔知玩完變形後隻Z有冇食左軟骨散???
認同, 所以我都係砌完就擺...

樓主, 唔知玩完變形後隻Z有冇食左軟骨散???
UncleGongGong 發表於 12-3-2013 05:53 AM

變過一次飛機,再變返人形,之後都OK緊喎!
C-Hings, 可否用RG比美PG? Thks
感同身受常兄, 我隻freedom亦玩完, rip
dannydanny 發表於 11-3-2013 10:33 AM

我之後長變飛機都仲有得玩下,你隻FREEDOM就慘過我!:(

RIP!:64:
頭像被屏蔽
RG 可動性比PG可能好少少, 其實兩者好難比, 因為比例上pg可以更細緻, 同一部位, PG 的件會多d, 所以 ...
dannydanny 發表於 12-3-2013 11:59 AM

Thanks C-Hing, 之前聽人說過RG的RX-78真的很完美, 但一定要小心砌, 再拆出來時會弄爛, 但他沒提易玩爛, 可能越來越化學了:44: