Toysdaily 玩具日報

查看: 2596|回復: 11

[詢問] 模型新手問題

[size=請問各師兄應該點處理水口
另外如果想做無縫步驟應該係點?
因本人係新手,朋友送咗隻MG Z高達ver2.0,唔想浪費咗佢
請各高手指點,Thanks
模型鉗>手挫>粗沙紙>糼沙紙>上灰>}糼沙紙>上色
另外唔係好明唔做無縫步驟應該係點嘅意思係咩...
即係唔想模型接位無咗,係唔係叫補夾口?
另外想問如果唔上色步驟一唔一樣
Thanks
即係唔想模型接位無咗,係唔係叫補夾口?
另外想問如果唔上色步驟一唔一樣
Thanks
blowwaterwa 發表於 7-3-2013 04:29 PM

冇錯,呢個步驟係補夾口,如果唔上色就即係素組喇,咁如果素組就建議你
剪鉗>筆刀(cut走D水口)>幼沙紙,不過雖然係素組,但係都建議完成後噴一層消光�光油,效果會好好多㗎:43:
咁補夾口步驟係點?另外滲線又點做?唔好意思好多問題 Thanks
咁補夾口步驟係點?另外滲線又點做?唔好意思好多問題 Thanks
blowwaterwa 發表於 7-3-2013 05:58 PM

補夾口當然係用畢地喇,但係我昵D hea人就用模型膠水,做法係喺組合兩件件之前用模型膠水油邊邊,然後先組合,當係組合時必然會有膠水濟出,呢個時候就唔好理佢,待乾後(待乾大概兩日左右啦,不過我會心急所以一日左右就搞)就用紗紙打磨就完成了~~
至於滲線可以在模型舖買滲線筆上線,有分油性及水性的,滲線嗰陣準備定綿花棒同擦膠,一出界就立即擦走就OK了:$
回復 7# mokfung1985

咁應該用邊隻膠水好?
回復  mokfung1985

咁應該用邊隻膠水好?
blowwaterwa 發表於 7-3-2013 06:26 PM

雙星白蓋
Thanks師兄,一陣試下先
想再問應該噴光油先定滲線先?
想再問應該噴光油先定滲線先?
blowwaterwa 發表於 7-3-2013 09:23 PM

滲完線最後先上光油