Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: shy9413

[詢問] 電鍍紅色

我最近就將普通版新安州噴成電鍍紅色我係用噴槍的
上色次序如下:
GAIA黑色光油>>>GAIA 123銀油>>>GAIA CLEAR READ加少量BLOOD RED
GAIA銀油既濃度掌握係好難的, 最好係慢慢加開油水調節, 噴至有反光效果先好上紅色

其實要"電鍍"效果, 係一定要夠天氣乾燥, 否則反光度會大打折扣

噴灌既銀色太厚, 好難做到反光級既銀色
我知道有一支叫電鍍銀, 價錢較貴, 我未試過

以下你小弟最近既電鍍紅色普通版新安州

電鍍粉係用黎「抹」
小弟等陣整幾張相比大大過目
回復 17# ALVIN961213

抹電鍍粉一定要帶唔會咁易穿既手套...

我玩過一次, 成手都銀灰晒...
另外補充用左電鍍粉之後唔可以油,一定要噴
而且太耐會黏力降低
titanium?樓主應該唔係要電鍍色,而係金屬色吧?

小弟冇睇到大大嘅忠告
結果中伏了...我的右手!!我的....
相機CANON EOS 650D
原本是平日在街中看到的MR.HOBBY黑色噴罐蓋
這是直接用電鍍粉抹落去嘅效果
小弟冇睇到大大嘅忠告
結果中伏了...我的右手!!我的....
相機CANON EOS 650D
原本是平日在街中 ...
ALVIN961213 發表於 7-3-2013 09:22 PM

反正中左招, 不如用電鍍粉抹落你部CANON EOS 650D
XDDDDD
其實小弟是想買隻新安洲電鍍色的,但見市面上吾多見有(有都好贵),所以就想買普通板,想睇下有d方便方法可以做到電鍍校果,因為小弟剛開始玩模型(素組的),家中有小動物吾方便噴油,我噴消光都要出後樓梯的==_

其實根據16樓既樓主既講法做法的確係無錯
如果噴完都仲未夠滑夠反光 可以濕噴光油 一樣可以做返光滑效果
另外唔一定要好乾燥先做到 就算平時濕度去到80 都冇問題 在於濕噴既控制要掌握得好好

另外GAIA既任何金屬油最岩份糧大約係3份開油水+1份金屬油就岩岩好
至於點樣量度份量 平時D油樽用完唔好掉住 洗乾淨 跟住畫上你自己度好既刻度 然後跟據返3:1既份量去開 就唔怕盲摸摸 唔知開多左定少左
最後 其實如果係用噴槍想將銀低噴得夠滑 唔想起沙 最好氣壓較到最細一格既半格
然後筆咀較細少少 再慢慢噴 千萬唔好急 愈急愈易起沙

話返轉頭 隻金屬紅唔錯{:1_220:}
Thanks for sharing