Toysdaily 玩具日報

查看: 17493|回復: 23

[詢問] 電鍍紅色

各位ching....如果想噴電鍍紅色(新安洲 Titanium Finish果隻),但係無噴槍....甘有無幾它方法可以做到呢個校果???

希望各位ching可以邦小弟....謝謝^^
用噴罐先噴金色底, 再噴透明紅都可以
想效果更好可以o係噴金之前再噴一層光澤黑做底

去油麻地(X南)直接買罐電鍍紅色噴,
有好多其他色選擇,
而我最喜愛電鍍銅色
謝謝ching們解答!!!!!!
記得光澤黑要厚D及反光
去油麻地(X南)直接買罐電鍍紅色噴,
有好多其他色選擇,
而我最喜愛電鍍銅色
power_moon 發表於 7-3-2013 08:00 AM

X南? 電鍍色有無係咩牌子?同埋請問有無成品效果圖睇下?
回復 6# kyostanley

這裡不能公開店舖的全名, 因此作出修改, 以"X南"代替
要造到titanium ver個効果要噴幾浸油,至於噴幾多浸,乜野色我都系初哥,曾見過有人噴左8,9浸油尼造到电鍍or近似电鍍的効果.
如果只噴浸銀再噴透明紅可能個出色會泛紫

回復 6# kyostanley

閣下可以到油麻地找找, 那裡有間大書局叫X南 (X為代號), 另外, 亦可以到旺角各大模型鋪買到有關電鍍噴油.
要造到titanium ver個効果要噴幾浸油,至於噴幾多浸,乜野色我都系初哥,曾見過有人噴左8,9浸油尼造到&# ...
lacus 發表於 7-3-2013 04:36 PM

透明紅一定要金底, 唔可以係銀底~

titanium ver係金屬紅(網上部分新安洲作品)
噴罐:銀->透明紅->光油
真係想電鍍紅就

噴罐:光黑->光油->電鍍粉(可購於皆旺21樓)->透明紅
版主請通融:handshake:
光黑>光油>電鍍粉>透明紅

請問 唔洗 噴銀??

如果用噴筆 又應該要怎樣
THANKS!
回復 12# cwc2324

電鍍粉係一種抹落光黑地方就變到成塊鏡咁嘅特殊粉
用噴筆亦一樣,只不過係d油要自己調稀,同透明紅可以自己選擇調透明度
咁其實電鍍粉可唔可以溝落D油度一齊噴?
回復 14# mokfung1985

當然唔可以...