Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] <機動戰士 GUNDAM UC episode 7> 2014年5月公開! TV Remaster版 2016年4月播放

其實套UC好似無想像中咁好睇,好多野都表達得唔夠細膩,戰鬥場面又唔係太刺激,出6-7集太多了吧!呢套野唔睇 ...
alvinchan2012 發表於 10-12-2013 08:10 PM

沒看過小說版, 但就咁睇動畫版我都同你一樣
覺得麻麻地的主要原因是集數不夠, 好多故事交代得不夠細膩

小說標題有9節, 動畫標題得7節, 你對番小說版官網
就是睇唔明日文, 都看得出CUT左不少要交代劇情的文場戲

就是我沒有睇過小說, 都睇得出劇組有飛劇情或趕戲的痕跡
自從落地球後基本上好多地方都睇到一頭霧水

不過無可否認打得激, 畫面靚, 機設令人有感情, 所以點會唔追落去?

第四集打基地果段我睇左好多次架
渣古1自桶失敗被肢解呢幕真係睇幾多次都覺得好熱血又感動
回復 62# 熱狗OO

我都覺得第四集正!!
D舊機出曬黎超正.

仲有一幕見到布拉度間房掛住亞寶張相其實都幾感動.
回復 63# 靈魂的夢

掛住阿寶張相果幕我覺得極度反感

你自己認真的想下, 你會唔會在私人空間掛住一封舊朋友既相?

你又想下, 一個男人會在甚麼情況下會掛住一封男性既相片?

足球FANS或者賽車迷可能會掛吧? 但我深信布拉度從不仰幕/傾幕阿寶的駕駛MS的能力

說穿了阿寶同布生只係公務員同事關係, 大家做D野對方都做唔到, 只是朋友就要掛相實在太說不通

呢一幕為了討好高達迷而格硬黎, 想得實在少少感覺極度變態

阿寶在當代算是英雄?

不覺得會是, 正如我們也不會知道伊拉克戰爭/阿富刊戰爭中擊落最多敵機的坦克車或飛機的機司名

回復 64# 熱狗OO

拍左檔咁多年,佢既死又係因為救個地球.
咁大件事,已經唔係話佢打唔打得,
係覺佢既犧牲.
如果真係有個咁既人,
一定全世界都有佢既雕像.
分分鐘有廟拜佢添呀.
XDDDDDDDDDDD
我真係會放佢張相架.

PS:其實真係有戰爭英雄架.
二戰好多好有名既機師.
沒看過小說版, 但就咁睇動畫版我都同你一樣
覺得麻麻地的主要原因是集數不夠, 好多故事交代得不夠細膩 ...
熱狗OO 發表於 31-3-2014 09:10 PM

早幾年晌書展買左全套小說,睇完就覺得其實動畫版最好剪晒&#21874;文戲:38:
原著到後來根本收唔到科,結局非常爛,動畫版千祈唔好跟,由頭打到尾好過
回復  熱狗OO

拍左檔咁多年,佢既死又係因為救個地球.
咁大件事,已經唔係話佢打唔打得,
係覺佢既犧牲. ...
靈魂的夢 發表於 7-4-2014 10:35 PM

以宇宙世紀可以觀看的部份推算
聯邦政府應該唔會把亞古捷斯的墜落戰及該奇蹟大肆宣傳

你看0079後阿寶被軟禁, 0083~0087發展到有軍閥, 0096要把幾十年前的政治醜聞收埋

照以上的行為推斷, 聯邦軍行為似足現代中共政府, 乜97都收9埋唔比群眾知

回復 67# 熱狗OO

哈~
你岩,聯邦咁腐敗,怕事!!應該唔會比人知.
但布拉度戈D軍人知,佢又結曬婚有曬仔應該唔係戈D野掛~
XDDDDDDDDDD
每個人感覺唔同,
如果係我真係會好懷念佢,可能都會放佢張相出黎

"Mobile Suit Gundam UC" episode 7 Trailer #2

http://www.youtube.com/watch?v=I0J_HTYx31w

劇場限定模型

HGUC 1/144 &#12518;&#12491;&#12467;&#12540;&#12531;&#12460;&#12531;&#12480;&#12512;2&#21495;機&#12496;&#12531;&#12471;&#12451;&#12539;&#12494;&#12523;&#12531;(&#12487;&#12473;&#12488;&#12525;&#12452;&#12514;&#12540;&#12489;)劇場限定NT-D&#12463;&#12522;&#12450;Ver.
5月17日(土)&#12424;&#12426;&#12452;&#12505;&#12531;&#12488;上映1週目&#12395;販&#22770; � 2,200&#20870;(&#31246;&#36796;)

HGUC 1/144 &#12472;&#12517;&#12450;&#12483;&#12464;(&#12518;&#12491;&#12467;&#12540;&#12531;Ver.)劇場限定&#12463;&#12522;&#12450;Ver.
5月24日(土)&#12424;&#12426;&#12452;&#12505;&#12531;&#12488;上映2週目&#12395;販&#22770; � 1,900&#20870;(&#31246;&#36796;)

HGUC 1/144 &#12518;&#12491;&#12467;&#12540;&#12531;&#12460;&#12531;&#12480;&#12512;(&#12487;&#12473;&#12488;&#12525;&#12452;&#12514;&#12540;&#12489;)劇場限定&#12513;&#12483;&#12461;&#12501;&#12524;&#12540;&#12512;/&#12513;&#12459;&#12491;&#12459;&#12523;&#12463;&#12522;&#12450;Ver.
5月31日(土)&#12424;&#12426;&#12452;&#12505;&#12531;&#12488;上映3週目&#12395;販&#22770; � 2,600&#20870;(&#31246;&#36796;)

SD &#12518;&#12491;&#12467;&#12540;&#12531;&#12460;&#12531;&#12480;&#12512; &#12464;&#12522;&#12540;&#12531;&#12501;&#12524;&#12540;&#12512;&#12497;&#12540;&#12523;&#12463;&#12522;&#12450; &#12522;&#12511;&#12486;&#12483;&#12489;Ver.
5月17日(土)&#12424;&#12426;通常&#12398;劇場&#12464;&#12483;&#12474;&#12392;&#12375;&#12390;販&#22770; � 1,100&#20870;(&#31246;&#36796;)
似乎瑪利坦會死 {:1_198:}
由隻hg剎帝利定價貴到離哂譜果刻,我就知瑪利坦今集死硬
究竟利迪幾時先死.....
12妹會死我唔睇小說都知, 因為出左咁多年在討論區睇下都會有人爆過

但利&#24312;唔會死吧? 最後黑白兩隻共嗚個喎

黑獨最後係白骨唔係綠骨? 咁死喇, 各GUNPLA商品又出多一ROUND喇
ep 7 single

ep7「虹&#12398;彼方&#12395;」主題歌&#12392;&#12394;&#12427;Aimer『StarRingChild』&#12398;音&#27005;CD&#12364;5/21&#12395;3形態&#12391;&#30330;&#22770;!期間生&#29987;限定盤&#12472;&#12515;&#12465;&#12483;&#12488;&#12399;&#12452;&#12521;&#12473;&#12488;&#12524;&#12540;&#12479;&#12540;&#12539;森下直親氏描&#12365;下&#12429;&#12375;&#12398;&#12501;&#12523;&#12450;&#12540;&#12510;&#12540;&#12539;&#12518;&#12491;&#12467;&#12540;&#12531;!

http://t.co/GJ1ZNuXpj0

回復  熱狗OO
如果係我真係會好懷念佢,可能都會放佢張相出黎
靈魂的夢 發表於 7-4-2014 11:37 PM

可能係電子相架,剛剛loop到那一張呢∼

我有看小說,不過全都忘掉了,因為唔好睇.
動畫無&#21655;人妖,同埋由第一話開始就有D小說死了的人無死到.
第7集封面