Toysdaily 玩具日報

查看: 16690|回復: 63

[玩具報告] ~解放暴政的奴隸~ ACI Roman general : Maximus

~解放暴政的奴隸~ ACI Roman general : Maximus 麥西莫斯

話說過年後已著手準備替呢盒Gladiator影相, 不過組好甲後至發覺斗篷實在太多摺痕, 見不得人.

於是開燙斗燙好, 跟手又燙埋背景布, 咁就無左半朝...

接落嚟又有盒gunbuster想優先處理, 拖拖下就到今日.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

先講結論, 本品適合有時間有能力細心修補打理FIGURE的玩家. 上完件執好玩得靚的話非常有成功感.

人偶本身整體外觀靚, 頭雕出色有神, 毛皮披風造工好, 護甲金屬感及雕刻一流.

可動亦佳, 肩甲真正一節節分開不防礙手臂活動. 布料不錯. 金屬雙劍好玩有份量. 頭盔植毛有質感.

講番盒野. 好多人插佢胸唔啱, 對小弟呢d玩開兵人嘅, 小事一單. 因為是軟膠, 所以熱水軟化都唔使, 直接用AA膠粘合即可.

個人認為ACI係開模前應是該是無問題的, 但就失敗在無預膠件收縮. 有砌模型就知, 膠件啤好後會收縮, 所以大面積的平面都要打磨上灰. 我估ACI就係低估今次用的軟膠收縮變型程度, 以致胸甲難以安裝.

肩甲與胸甲駁位易甩, 建議粘死.

斗篷跟官圖, 係肩甲第二三節之間收入後背的話不夠好睇, 所以小弟於肩甲第一節前屈入胳臂窩再於背脊打結.

鞋方面個人認為都有跟時代背景制作, 可以接受, 仲有皮製鞋帶添. 但全隻鞋一件過啤膠, JOINT位無內膽, 令關節強度不足...

但褲子就真的太短了, 因為有裙甲關係, 所以小弟將褲子拉得低無可低, 好似著開浪褲一般, 於是腳腂位終於有布蓋住, 好睇好多.

全身裝飾用假金屬小件易甩, 小弟一要一件一件的粘好.

備用手JOINT要自行加粗, 敗筆. 素體身型再高一點會更美型.

整體來說, 單是外觀及可玩性已經值回票價, 但細節粗枝大葉, 說是年度記念作是有點兒拆自己招牌了....

分享一下HEADPLAY的頭雕:

以及KING'S TOY的頭雕:

順道分享KING'S TOY的German U-Boat Seaman of WWII:

各位帥兄, 請請~

有心思!的確要有心機組才完整,美圖一推!{:1_226:}
美圖呀!我幫我隻加咗好多血 {:1_224:}
哎喲!我以為係第一名tim, 慢左...........thank you cat 大!
好詳盡既分析,thx Cat 大

支持呀!••••••••:71:
好一個英雄,好一個頂精報告:$
美圖呀!我幫我隻加咗好多血
RRAAYY 發表於 1-3-2013 12:19 AM

圖呢RAY大?  :63:

:63:

:63:

多謝支持:64:
有心思!的確要有心機組才完整,美圖一推!
Dick.Po 發表於 1-3-2013 12:19 AM

多謝版主後推再加蒸~:64:

後推多樂趣~ {:2_319:}

:43:
哎喲!我以為係第一名tim, 慢左...........thank you cat 大!
bababa 發表於 1-3-2013 12:21 AM

多謝帥兄支持~:64:
好詳盡既分析,thx Cat 大
KC@toys 發表於 1-3-2013 12:22 AM

老人家, 說話多了, 感謝帥兄睇晒! :64:
支持呀!••••••••
好一個英雄,好一個頂精報告
Oldcat 發表於 1-3-2013 12:24 AM

多謝老貓大支持~:64:

幾時到您出呢隻羅馬將軍嘅圖呀?{:1_235:}
真的好靚,搞到我想買返隻:63:
多謝老貓大支持~

幾時到您出呢隻羅馬將軍嘅圖呀?
catcat 發表於 1-3-2013 12:51 AM

都•••••要排下隊:60:
美圖美圖!!!!!!{:1_228:}{:1_233:}{:1_227:}
美圖,仲要有詳盡解釋:love:
多謝分亨:46: