Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 回憶最強變形超合金魂-GX34 Gunbuster

其实34最大败笔就是身高 没几个月推出36巨神居然比钢巴斯塔高整整一& ...
心速劍 發表於 25-2-2013 05:58 PM
跟原著要2個人咁高:DD
其實Gunbuster 與超獸機神絶對是應該快點再版的超合金魂。在下已有前者,好好玩。願再版,可令更多人有機會擁有。等待超獸再版中...
好認同你嘅講法,超獸係好,不過都係4合一,而Gunbuster係真正以變來合體,設計一絶。{:1_208:}

自己個人覺得都係佢最正....
由2架飛機變變變變變扭扭扭扭扭屈屈屈屈屈...竟然可以變左個機械人出黎
...
briankk 發表於 25-2-2013 05:25 PM
我都鐘意GUNBUSTER 變形系統多過超獸, 可能睇過GUNBUSTER OVA, 對隻機械人認識多D, 而超獸就冇睇過;  超獸最精彩既地方我覺得係隻鷹機, 細細隻居然可以三變, 完全估佢唔到. 另外上面CHING 都有提過, 隻龍馬都好正, 又係估佢唔到, 估唔到變下變下變左隻馬, 勁. 其實仲有獅王, 珍寶, 大王者D變形合體都好好玩, 至於六神, 大帝就簡單左D, 最差都算係大武士喇, 變形過程又複雜, 變完貨車之後個外形都唔得
話說回來,超合金魂好像有點「被不重視」的感覺。往時好像一年推出兩隻不同的系列(如有錯,請指導),現在只聽聞會推出太空保衛者,但感覺不如推出大空魔龍或 Gunbuster 那樣吸引(在下擁有以上的)。現在的SR 是不能變形的,對嗎??然而,動漫系列如果有變形但產品沒有了,真的仍有吸引力嗎?這現象很怪怪的••••••

回復 20# blackjack197336

其实我都覺得係咁:sad:好似之前出既創聖果兩隻咁,真係好正:)不過而家想買反都係天價:die:
佢既變形合體系统都好正架:D真係好想佢出反:help: :help:
而家隻gunbuster都係天價:79: :79:
馬仔 or 各位師兄....我吾見左個gunbuster 既說明書....
大家知吾知邊到可以搵番呀??
或者有無師兄好心scan番俾我?? THANKS ar.....><!!
天啊,點解仲未有再版啊,真系冇天理啦
其實合金魂好多隻變形同合體都好正....我覺得除gunbaster...超獸外....伊狄安同泰坦3都好正....伊狄安3機會體又重手....泰坦3 三段變形都唔錯呀~
英雄所見略同, 超獸都唔錯, 尤其是個頭, 細細隻, 3個MODE變形都好好, 大合體時都係4件野合埋一齊, 呢方面比較一般, 大贊卡都係唔錯, 不過換件太多, 唔換件又唔靚.

好似大武士個種變形, 雖然可以保留個外貌, 但係好難變, 繁複到死.

不過點都好, 合金魂出品, 穩定性較高, 唔會好似CM 合金咁, 又要改版先得(勇者王系列), 合體後可動性"接近零"(獅人鳳).

合金魂都係最好系列.

我都鐘意GUNBUSTER 變形系統多過超獸, 可能睇過GUNBUSTER OVA, 對隻機械人認識多D, 而超獸就冇睇過;  超獸最 ...
Mo.P 發表於 25-2-2013 10:47 PM
回復 25# 馬仔

係啊, ideon 都唔錯, 又重手, 泰坦就麻麻喇, 我開頭以為泰坦都好似珍寶咁係三機合一, 之後先知係三段變形, 但變其他形態又好似好無謂, 所以我覺得泰坦麻麻.

我都覺合金魂係咁多間廠出既合金係最好, 尤其係價錢, 唔會太過進取, 另外max 出既合金都好得, 我會比較鐘意呢兩間廠出既合金多d.
其實你想知隻野點變,youtube有好多視頻可以睇番。

馬仔 or 各位師兄....我吾見左個gunbuster 既說明書....
大家知吾知邊到可以搵番呀??
或者有無師兄好心s ...
manson98011 發表於 26-2-2013 01:24 AM
If you tried the Studio halfeye version, it is crazy, I get it 10 years ago with roughly HKD2000, no spare parts in transformation. It appear in the web from time to time.
呢個系列係有錢人既恩物, 窮人既"絕對領域"

我只可能玩到合金魂, 呢個半眼系列, 我中左六合彩會買來玩下.:34:

http://studio-halfeye.com/works/gunbuster/gbuster.html

If you tried the Studio halfeye version, it is crazy, I get it 10 years ago with roughly HKD2000, no ...
hkthomas 發表於 27-2-2013 11:40 AM

交叉手拆甲
http://www.geocities.co.jp/Playt ... abasu/tamabasu.html

刻有努力根性, 相信設計者很愛呢套片
http://blog.livedoor.jp/naosanae86/archives/50594979.html

不過論變形合体完成度最高的超合金魂, 我覺得應該是傳說巨神, 三機兩款形態完全變形
看似四四方方很簡單, 玩過就知很有HEART
http://ganhoo.blog47.fc2.com/blog-entry-224.html