Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 電影:Pacific Rim 悍戰太平洋

https://www.facebook.com/warnerbroshk?sk=app_451684954848385&app_data=view-vote%2Cfor-1010232

幫手按下讚,投下票。
好好玩,可以自組獨一無二機體。

睇完2d版,自從老變真人電影之後,呢啲機械人打架戲,千奇唔好睇3d。唔好太理機設或者科技設定合唔合理,睇開機械人片大嘅,已經慣晒啲空想設定,惟一不滿嘅係啲機設,尤其中國嗰隻,其實點解佢唔搵日本啲設計師呢,一定正好多。反而欣賞啲架駛服,好有潛力出figure。
整體真唔差,將小時候睇機械人打架啲夢想實現,當然係殘酷好多,話晒今戰場發生響香港。
睇完2D版,打鬥場面真係好爽快,
加上BGM一流,睇到熱血沸騰
不過主角機太突出,搞到其他機完全變成路人
XD........有冇睇悍戰太平洋?!查實佢地都係破壞怪物~

隻怪獸比我既印象好似MH隻鎧龍:x
睇咗!原本聽人講唔掂,抱住睇特技心態去睇,結果又唔係d人講得咁差。
我覺得好睇過超人多多聲
Just come back from watching Pacific Rim, such an awesome movie. It is my favorites movie of the yea ...
Macross長谷有洋 發表於 12-7-2013 04:36 PM

Hope 3a get the license and make us some cool robots:D
唔知點解睇完之後覺得鐵甲萬能俠都有得做!
今日睇左3D版,3D效果都做得OK喎,唔似之前睇過果D睇睇下冇左3D咁,真係有D似鬼佬版鐵甲萬能俠
今日睇3D,比想像中好看!
係其他機械人好流之外,都無咩投訴!
早幾日睇完IMAX版,雖然電影都有女性(除女主角外)既出場,

不過都係好"剛陽"既一套電影~~(最少我睇個場全部係男人....)
勁好睇!!!!!!!!!
極度推薦入場睇3D,有D錢是不能省的!!!!
悶戲一場, 部份香港街景好流得啖笑
機械人打怪獸~~ 久違了的回憶,正!
{:3_144:}
呢套野本來冇抱太大期望,但係結果係睇得好開心

雖然睇到最後都冇傳說中的Special Thanks to 庵野秀明同永井豪等人,但整套電影到處都是日系超級機械人的影子呀。怪獸就像EVA 的使徒x 哥斯拉,機械人出場超似EVA同鐵甲萬能俠, 仲有那二人同步根本就是Gunbuster。精神同步,機體暴走又係EVA 的梗。那個舊系統不受衝擊波影響就係機動警察劇場版 (英格倫對暴走零式)就出現過了。最後那個單機突入,再用機體的反應爐炸毀敵人又似三一萬能俠武藏的經典場面,不過我覺得更似Gunbuster最終話洋子自爆黑洞反應爐。總之一路睇,細個睇機械人既畫面就浮哂出黎,既熱血又感動呀~~~~

btw, 製作組也真用心,背境設定是香港,用的都仍是繁體字,說的仍是廣東話 :D

btw2, 後來睇番d news先知編劇同導演都係日本動畫fans,編劇鍾意EVA、鐵人28、鐵甲萬能俠,導演話冇睇過EVA不過就好鍾意機動警察,仲異口同聲話呢套野係向日本機械人片同怪獸片致敬,超開心