Toysdaily 玩具日報

查看: 15406|回復: 10

[詢問] 改造用膠板邊度有得賣 ((最好MK

改造用膠板邊度有得賣 ((最好MK
用埋易5易切
用番模型膠水痴5痴到?
一般大間的模型店都有膠板賣,最常見的係 雙星(田宮)牌子的改造膠板,最簿由0.2mm厚到1.7mm厚都有,有白色或者透明兩種,簿膠板用介刀就可以切開,厚的就要用P cutter或者手工鋸,接合用一般模型膠水就得。

英X,千X達、皆X、廣華街等都有~~
去模型舖買膠板唔係唔好,
但價錢比較貴,
可以考慮去東方街,
有間專買手辨物料舖
不過果間舖只係開office hours
又或者新填地街,近朗豪坊,
有間買啞克力膠板的舖,
同樣都有手辨膠板買,
不過就好大塊

回復 4# power_moon

師兄所講既新填地街近朗豪坊,間野係唔係叫「BigXLetter」?

係唔係同佢地講叫手辦膠板佢地就知係乜架喇?手辦膠板既質地其實同孖星既膠片係唔係好相近?:64:
回復 5# katsumoto

我念如果只係改模型,就唔好去新填地街果間,
因為佢一塊size係 6呎 x 4呎, 不散買
做大型手辦就好,

你可以試下去東方街,
翔X行, 一塊大約A1 size,
由 1mm - 9mm 都有,
同樣都係PVC質料,
和雙星的膠片一樣,

但如果你要買薄過1mm,
就只好買雙星.....

其實講左咁耐,都係為左一個字(平)
如果覺得無所謂,
咁就簡簡單單去模型舖買雙星便可.....
雙星既改造膠板 幾錢到?
雙星膠板,我好多年前買過,
現在都唔知幾錢了,
因為現在只會去手辦物料舖買,
你預計雙星大約貴一倍,
例如一塊1mm A1 size大的膠板,
物料舖買五十幾蚊,
而雙星五十幾蚊可能只係買到幾塊細板,
拼埋都唔知有無A2 size
當然這是例子,因為唔同厚度,唔同價錢,

但最後建議如果經常做手辦的朋友,
唔怕麻煩,都係去網站淘返來就最平
可能有人會話,運費好貴,
但我最近,在物料舖買左1kg 硅膠,
大約港元百幾蚊,差不多二百,
但之後去淘 買左5kg,都係百幾蚊人仔,
就算計埋運費和差價,都唔駛三百蚊,
而且質素重好好,

最後都係果句,
講咁耐都係為(平)字
如果只係玩一二次,
又或者怕麻煩,
咁就去返模型舖買好d
難得有咁多位師兄教路,我都得到唔少有用資料!!:$

不過樓主有時都應該注意下禮節!:78:
响度問問題好多師兄都樂意解答,但係唔係必然架!!
唔該、多謝、謝謝或者感激。。。
哩d說話雖然客套,
卻係禮貌。
回復 6# power_moon

原來翔X行都有?謝師兄指教 :77:

第一次玩倒模就係響嗰豎買矽膠,佢都算得上係老店咯。
回復 10# katsumoto

係吖,我估計佢有廿幾三十年歷史以上,
好彩果頭唔算太旺,
如果唔係,加租之後,無埋咁就唔知再去邊樹買了....