Toysdaily 玩具日報

[詢問] 請問用工具咩剪水口最好??

砌模型一諗到水口就真係唔想砌....
我用灰色果把咋....
多件想快D搞掂?
要記住砌模型有個「看不見理論」:36:
回復 15#

只要你跟返個度數由細至大
好似400->600/800->1000
你磨哂成件件, 到你最後噴一陣消光/光油後白化就唔多覺眼
1鋒口要夠薄  五金舖剪電線的唔得 search PL115啦
回復 19# tonyktng

鴨記唔係只得剪電線既鉗架朋友
D鋪分好哂剪電線既一堆,剪膠既一堆
自己睇清楚就得架啦,某幾隻牌子直頭有圖講明係剪模型
回復 20# nok031059

xDD, 我梗係知喇, 要搞清楚鴨記嗰啲算係 電子零件舖 instead of 一般五金舖,

一般五金舖嗰啲剪鉗鋒口可能去到成 40-60 度角, 根本唔係剪切, 係暴力壓爛啲塑膠 xDDDD

剪模型件, 最好鋒口少過 30度, 孖星金剪, PL115, 同上面介紹嗰啲都係.

當然好多唔化老嘢鍾意'綫'啲新人, 要人求其用呢啲開綫鉗剪, 跟手慢慢揾刀批, 要人盡情'享受'個'過程'喎 xDDD
...我都唔明點解修水口一定要慢...
回復 22# 人仔貓

無人話一定要慢
不過樓主明顯係新入門,無理由叫人貪快啊嘛?
自己用孖星鉗
2)砂紙400 -> 800,有需要的話用埋1000
3)最後用布�光滑既紙捽返「令」個面

快同慢各有各標準,不過熟能生巧,做得多好快就搞口得掂…
如果樓主係新手,唸住快的話,唔建議搞咁多野,都算煩
到有日對自己有要求,對模型有足夠既愛,自然就會唔怕麻煩唔怕慢做呢啲野
thank 咁多位, 今日去左鴨記, 見到有唔同既剪鉗$1x 到$1xx都有~ 最後買左$5x 呢把, 用落都唔錯~~

剪一野都幾齊下~ 有時再用界刀修下, 砌模型快左好多~

有隻叫神之手,SPN-120,好貴,淘寶2X0人仔,我就未試,準備買,網上報告好多都話好掂
我是用這個剪件,之後用銼收,有時會用筆刀收。

貪快是不好的~
AIRU 發表於 10-2-2013 07:01 PM

請問香港有邊間店有賣?
每個人興趣都有唔同,有D鐘意快快手手砌起模型把玩一番加影相;
又有D人好似我咁享受專注制作模型,可暫時放下思緒,減減壓。

言歸正傳,我習慣先用模型剪剪取套件,要預留1mm左右水口。
之後會用筆刀或銼刀修整水口,直至剛剛見到個水口"控"。
最後用手指甲刮一刮,有時會連個水口"控"都唔見埋,唔得就會用1000號打上砂紙打磨。
砌好模型加個消光topcoat。

不過最近開始減少非不必要的打磨,擔心塑膠微粒對身體不好。
現在先考慮哪些水口是隱藏的就不用沙紙打磨了。
回復 29# littleball

其實有好多人磨件既習慣都唔係幾好,磨兩磨就吹一吹,吹完之後就好似師兄咁講微粒飛揚,我就習慣加多塊濕毛巾響側邊,磨完之後就「印一印」,砌完就洗毛巾,自我安慰空氣污染變做海水污染。:shy: