Toysdaily 玩具日報

查看: 24163|回復: 31

[詢問] 請問用工具咩剪水口最好??

以前用鉸剪剪件件出黎, 再用界刀飛水口, 但係覺得好慢:30:
請問有咩工具可以一野剪件件出黎水口又靚又齊?:77:
用比較利o既平底剪鉗, 雙星當然好用, 但係比較貴.

好難一次就剪得齊, 太貼反而會剪傷件parts, 通常剪淨少少再打磨~

Gundam info 其實有唔少教學短片, 可以揀o黎睇o下~

http://hk.gundam.info/movie/white/136?region=all&cat=

其中兩段片講水口處理~
http://www.youtube.com/watch?fea ... ded&v=Pcob8PmPcEA#!

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=ywiOzF7DX6M
i am 用剪鉗剪件件出黎, 再用界刀飛水口, 再use the sand paper...
用比較利o既平底剪鉗, 雙星當然好用, 但係比較貴.

好難一次就剪得齊, 太貼反而會剪傷件parts, 通常剪淨少 ...
goahead 發表於 10-2-2013 04:54 PM

Thank you!
係但係砌MG/PG 個D 有咁多件件, 每件都打磨好痛苦:55:
雙星平底剪鉗有無咩特別? 同普通五金舖買個D 有咩唔同??
i am 用剪鉗剪件件出黎, 再用界刀飛水口, 再use the sand paper...
ygat2005 發表於 10-2-2013 04:57 PM

我屋企幾廿盒模型, 想用快D 方法清左佢, 但係一諗到要搞D 水口就唔想開工:80:
Thank you!
係但係砌MG/PG 個D 有咁多件件, 每件都打磨好痛苦
雙星平底剪鉗有無咩特別? 同普通五 ...
路人ray 發表於 10-2-2013 06:48 PM

砌模型, 無捷徑的 ~~ :!
我是用這個剪件,之後用銼收,有時會用筆刀收。
http://item.rakuten.co.jp/godhan ... amp;sc2id=263190199

貪快是不好的~:DD
我是用這個剪件,之後用銼收,有時會用筆刀收。

貪快是不好的~
AIRU 發表於 10-2-2013 07:01 PM

香港邊度有?? :61:
香港邊度有??
路人ray 發表於 10-2-2013 07:05 PM

富X~
但還是建議你用銼收水口。

我用完銼收水口復會再用P 刀前名平面端刨幾回令銼面平滑一點。
筆刀太鋒利而不宜刨平滑。
回復 7# AIRU
你呢把...聽說...好像...好貴..."""
回復 10# mz024024

再貴啲既都仲有,問題係你捨唔捨得買。:^
回復 11# katsumoto
小弟暫時仲只係窮學生一名~所以只用呢把ja....:38:
用田宮金剪,慳番唔少打磨時間~

其實你唔需要話買特別貴既工具
反而係處理既過程
我自己係鉗->筆刀->銼->400砂紙->........
模型呢D野...You can't rush art

利申:水口鉗係鴨記出品,價錢12X...
如果素組係咪都要用砂紙??
銼/砂紙唔係會礳到個件唔同色咩?