Toysdaily 玩具日報

[詢問] 其實Hottoys個市場係咪痴左線?

我都覺得HT的訂價好怪. 因為如果按照市場經濟, 點解會有炒價, 係因為DEMAND高於SUPPLY. 而HT明知會出現這個 ...
bobafett17 發表於 5-2-2013 11:55 AM

要加到幾多先無師兄你講果個情況出現? 根本唔會有,件野有市場就無得好怨,

一萬蚊隻figure係會有人放棄卻步,但樓主果班又會鏟到上天吧

100隻野1000個人要,就要妥協,邊個叫你自己甘心做果千份一,

點都唔會係第一千個後知後覺,重要留定件送埋貨上你屋企吧
頭像被屏蔽
起低息環境下,樓,玩具,奶粉,
都係炒賣目標!!
回復 1# hugochan

都係嗰句啦,HT啲貨越造越差,貨件啲價越賣越貴,鍾意啲客越鬧越買,炒家啲利越賺越多,唔好怪人,Demand Supply,邊個做成,自己醒醒,玩家係自己,炒又係自己…
其實我覺得哩d post有d無謂....
講真如果真心鍾意隻野我一定點都搵時間去排,明知要排3個鐘都好啦

同埋我 ...
kuno8082 發表於 2013-2-4 22:29

有好多玩家是要讀完玩評才有決定; 費事瀨野, 比多少少無傷肝.
有好多大大是見隻野受人愛戴才有興趣, 比多少少都好;
有好多人士認為排幾粒鐘不如比多幾舊.
以上問題不嬲都存在, 但最低炒價升左~
其實好似以前咁...一日未派大貨一日都唔截訂可能會好啲!!!!!

宜家啲價癲到我根本買唔返隻ir ...
ilovetoys 發表於 2013-2-4 22:47

受制於版權方, 唔係想加量就加. 條數分分鐘是10件收1成, 20件收2成, ...
呢個情況好幾年啦 …… 無計!  主要係供求問題,多人無訂後追自有呢個情況,可憾o既係做造o左一班炒家同排隊黨啫! :help:
隔離廠隻 MJ 一出都有人炒高一倍以上 …… 唉! 你情我願,可以點樣? :$
有需求才有炒價的出現 , 玩具唔係生活必需品 , 又可需為炒價而動氣?
有些人有錢俾得起炒價係佢本事 , 我真心佩服用炒價/高追買玩具既師兄架!
沒有他們又點顯得我自己去排用零售價買到同一樣野既優越感
我自己玩玩具有一大原則係唔會高追/後追 , 玩具呢家野日新月異 , 越出越密 , 你洗驚無得玩
你睇HT既ironman系列長出長有 , EB既jordan佢擺明大把ver.出
所以大家要做個精明消費者喇:73:
近年HT既玩具只要花小小時間通常都可以訂到(會場限定除外),開訂個時又唔去排隊,依家又唔願花多小小錢去買,樓主你想點呀! 送比你好唔好。
理財專題:利是錢做投資
炒玩具人偶賺一倍

農曆新年未婚人士最開心,因隨時收到數以千元計的利是錢,獲得橫財或會令人額外消費「氹吓自己」。其實近年時興的玩具人偶(figure),除可作觀賞外,價錢隨時可借電影熱潮炒作,連相關的配件動輒亦可有一倍斬獲,被視為另類投資。近期當然要留意即將上畫的《鐵甲奇俠3》,不妨考慮豪擲1,580元買隻Iron man考考投資眼光。 記者:董曉沂
[■黃文彪指出,近年以美國Marvel漫畫推出電影的相關figure最當炒。程志遠攝] ■黃文彪指出,近年以美國Marvel漫畫推出電影的相關figure最當炒。
程志遠攝

在投資世界,物以罕為貴是必然定律,但同時要留意是否有貨有市,故要投資figure,最適宜由最普遍的12吋figure入手。專賣玩具及作寄賣服務的玩具地帶總監黃文彪(Raymond)表示,日資「冇乜驚喜,來來去去唔係超人就係幪面超人,悶啲。」
《鐵甲奇俠3》料掀炒風

相反,近年當炒首選美國Marvel漫畫推出電影的相關figure,例如《鐵甲奇俠》系列內的Ironman;Raymond直言「全線掂」,加上《鐵甲奇俠3》將於5月上映,估計可掀起另一浪炒潮。
數到近期最搶手figure,則首推蝙蝠俠系列,主因去年蝙蝠俠第三集《蝙蝠俠—夜神起義》票房大收,成為去年全球第二高賣座片,當時推售的Batman DX12售價約1,530元,現時網上拍賣價普遍近2,500元,兩個月內1,000元袋袋平安。要數最誇張的,可算是蝙蝠俠的戰車batmobile,當時返貨價約2,930元,但曾炒到高至6,000元,可見當時市場的瘋狂程度。
市面上有多種不同類型的figure出售,有的整個系列包括頭、身體(body)、不同服裝及一眾配件,如上述Batman DX12套裝,1,530元除包括基本一個人偶外,另有3個不同表情的頭、蝙蝠飛標、電磁槍等武器及不同手勢的手3對,可讓玩家自製不同造型。
放貨要善用雅虎拍賣網

玩家亦可以斬件式購買,以傳奇角色《蝙蝠俠-黑夜之神》裏的小丑為例,去年底推售的DX Joker2.0只買一個頭售價約為350元,另買一個body售價400至500元,連同小丑的配件如一套制服連手槍、炸彈引爆器及金像獎等配件,要另加350元,粗略估算,一個有基本服裝、基本武器的小丑,可以約1,200元左右購得,略低於初推出時整套購買1,630元,當然整套購買配裝會更充足。
至於要放貨,Raymond建議善用雅虎拍賣網,因為相比eBay等其他拍賣網站,雅虎拍賣網收手續費便宜之餘,亦充斥着新手,「遇到啲對件貨描述好短嘅,或者1蚊起標嗰啲,好多係新手,容易啲放到靚價畀佢。」
Iron Man Mark V
■Iron Man手工精細,兼且有發光系統,原本已有升值潛力,隨着今年5月《鐵甲奇俠》再有電影上畫,料可再炒一轉。         DX Joker2.0
■《蝙蝠俠—黑夜之神》裏的小丑,單計其figure已相當有炒作潛力,更可為蝙蝠俠帶來升值潛力。

羅賓
■《蝙蝠俠—夜神起義》裏的羅賓,角色及製作雖無特別意義,但配合主角蝙蝠俠則可自製場景,帶動升值潛力。         太保俠
■七十年代日本動畫人物,Raymond稱只在港見過另一隻,曾有人出價9萬元欲購買,惟Raymond指鐵價不二,標價11萬元,全店最貴。
砌出經典場面

一般新手玩figure,可能會循規蹈矩逐隻買入,倘玩家有更充足「彈藥」,不妨考慮冷吼未有figure應市的對手,因為若能砌出情景,可令兩個figure價錢再升。
所謂場景,除有背景外,連同故事更佳。舉例說,一個蝙蝠俠的升值潛力已相當可觀,直至後來小丑figure亦應市,同時將兩者身價一時間炒起,因為兩個figure可堆砌出如蝙蝠俠與小丑對峙的場面,對收藏者更具意義。
斬件出售配件

整套figure連配件售出金額較大,倘有多於一個figure,不少配件如手或body可共用,如有多餘的配件,其實可考慮斬件出售。現時一對手可賣20元,body市價則約400元,但部份body市場嚴重缺貨,如女性body在市場上買少見少,價錢同樣可以倍數炒上。
部份特別配件更有不俗升值潛力,如奧斯卡的小金人獎座,「粉絲」可向已離世的希夫列達(Heath Ledger)致敬,幻想一下他親身領取奧斯卡最佳男配角。
巧遇巨星殞落

炒賣figure實在學問多多,眼光與時勢對figure價錢左右甚大,絕對不比買賣股票容易。舉例說,知名的上市公司管理層離世,將令上市公司股價插水,但一個名人離世,則可能對其相關figure帶來升值機遇。
Raymond憶述,當年米高積遜(圖)巨星殞落,令他記憶尤深,「以前佢啲figure都無人問津,當日有新聞傳出佢死訊我都未知,但一日之內啲人嚟搶晒啲貨,後來先知佢死咗。」原來,買figure也可「發死人財」。
呢d情況HT應該要做野la 訂單都有得抄:*
個d粉腸無錢又走去訂 所以先有抄單 如果出得唔好就撻訂 阻住哂d真正玩家無得訂要食抄價:*

有價有市,咪有人賣亦有人買
有得訂你唔訂,後唔後追唔係問題。
無非要隻隻熱門貨插水大量貨等你買?

以樓主想法,唔通正價放單才正常??

有不少人都想,又唔洗排隊,後追又唔洗食炒價。又有大量貨等你買。