Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 10萬人聯署:要求美國政府介入,人道救援香港嬰兒,大家不要只like,記得聯署呀

簡單o黎講,
發生「搶奶粉」事件本來就係一件膠事,
既然係膠事,當然要用一件更膠o既事去克制佢。
...
Garycharm 發表於 3-2-2013 05:11 PM

梁生根本不打算做嘢, 中共政策是要趕絕所有本土香港人, 用大陸人replace我地(每日150名額+無數自由行).......如果唔係用美國落中共+港共面, 香港bb同香港人都會死得更快更慘........
香港回歸16年來慘況真相
http://www.youtube.com/watch?v=3t6tNnMyp1E
叫齊佢事務所D人,應該可以解決仁奶荒!
Panzer 發表於 3-2-2013 16:45

叫成個惠比壽麝香葡萄來香港,咩奶粉荒都無哂:DD
遠水救唔到近火
娜姐果批快D
chlycab 發表於 3-2-2013 17:01

亞娜姐近排心情唔好,奶的質責可能有影響,要諗諗:DD
簡單o黎講,
發生「搶奶粉」事件本來就係一件膠事,
既然係膠事,當然要用一件更膠o既事去克制佢。
...
Garycharm 發表於 3-2-2013 17:11

魔魔,689呢條友是述而不作,又唔跟程序做事,佢班行政會議成員又垃圾,就算公務員系統唔同佢作對,我肯定佢都係得把口,咩都做唔到:ar:
轉角 - 陳雲
香港奶粉荒,向美國求助       

買唔到奶粉?一招收你皮。網民聯署向美國總統申訴之後,港府馬上跪低。事緣上星期一,我在西鐵見到爺爺抱住小孫,向婆婆說:「我出門帶夠幾格奶粉儲備,萬一跌落地打爛,孫仔仲有得食。今時唔同往日,唔係隨街買得到奶粉。」婆婆答:「帶得出來,就唔會跌落地,帶一格就夠啦!」爺爺說:「講極你都唔明,都話周街都買唔到奶粉咯!再搶落去,饑荒都有份。」
不聽老人言,吃虧在眼前。當晚回家之後,我便在網上發起聯署,向美國總統求助,申訴香港出現嬰兒饑荒。香港奶粉短缺,令父母疲於奔命,令嬰兒營養不良,是中共殖民統治香港的人道災難,港共政府坐視不理,令香港陷入無政府狀態,是犯了人道罪行,香港人有權向聯合國和美國總統申訴。
各國飽受大陸走私客搶購奶粉之苦,一看就明,美國總統有《香港關係法》在手,可以關注香港在九七之後變壞,而人道災難是他容易入手的地方。此外,大陸走私客來香港搶購奶粉走私入境,是中共實施不公平貿易對待外國入口奶粉,關稅高昂,苛捐雜稅層層盤剝,令走私客買貨過境有利可圖。香港自由市場助長跨境走私犯罪集團,金融、房地產與零售,都淪為大陸人的犯罪賺黑錢的溫床,美國必須關注。我寫了中英文網誌之後,聯署在一月二十九日清晨啟動。
一月三十日,香港人聯署向美國總統申訴奶粉短缺的人道災難,簽名過了一萬,港府騰雞腳震。拖了幾年的走私賊哄搶香港奶粉的困境,忽然得到紓解,政府轉死性,答應限制奶粉出境(每人兩罐)。然而,實施日期在二月底,竟然與網民聯署的期限吻合。大家不要開心得太早,一定要食住條水,遊說朋友簽署,簽夠十萬人,奧巴馬總統開聲關注香港,震動中南海,香港就會上演一場破地獄。港人政治智慧夠不夠,就看能否衝破十萬人聯署,否則就被政府拖甩承諾。
我是率先將所謂大陸水貨客正名為走私客的人。中共借助走私客、雙非人,成為殖民攻佔香港的棋子,用crowding out(排擠)的策略,逼香港人讓出主場,將港人變成二等賤民。我們現在不能在繁忙時間去超市購物,價真棧無緣進入,鬧市廉價食店消失,麥當勞快絕跡。目前好多藥房,不是香港人開店的,是大陸人持有的,他們會用刺眼的閃光招牌,播放紅歌,採取服務歧視來怠慢香港人,扣起好貨不賣給你。化妝品店也不給港人優惠,趕你走。你以為好多商號怠慢本地顧客,使用簡體字和bling bling的LED惡俗招牌,是偶然的事情嗎?周一刊登
文化評論人,德國哥廷根大學民俗學博士,《中文解毒》系列作者。
明白你的痛苦,不過,何不公平些,日本字,韓國字及其文化和影音產品都應該ban呢?
明白你的痛苦,不過,何不公平些,日本字,韓國字及其文化和影音產品都應該ban呢?
Panzer 發表於 4-2-2013 10:19 AM

我自己沒有小朋友的
哈哈哈,港人向美國政府聯署事件,簽署到了兩萬,正式登上全球大報:華爾街日報!雖然只係網站的blog,但已經好夠照。
各位,唔好畀佢停。一直推到十萬,發動所有親友、外國朋友聯署,畀個機會奧巴馬總統開聲。香港的自由市場,是香港的,也是國際的,不容中共派遣殖民來糟蹋,破壞我們的生活安寧。我們的目標,係用國際輿論壓力逼使中國用自由貿易來解決他們國內的奶粉問題。http://blogs.wsj.com/chinarealtime/2013/02/04/hong-kong-milk-formula-hotline-flooded-with-calls/

香港媽媽為了自己個B,退到自己變成賤民,甘心接受政府配給奶粉,誰不知大陸人竟然賤格到在乞兒兜拿飯食!
"突發!高登線報!好多大陸人扮香港父母打去訂奶粉熱線
是咁的, 我有朋友個阿妹做緊政府奶粉熱線 佢話好多大陸人打電話去扮哂係香港父母訂奶粉
要佢地FAX BB既出世紙果陣,就無左聲氣
個熱線已經講明淨係俾香港父母打,班無恥既大陸人仲要打去博懵
其中推出二十四小時訂購奶粉熱綫,截至昨晚十時,短短廿八小時,已經接獲三千七百多個來電訂貨,近二千個已轉介至奶粉供應商。
3700個電話,得2000個可以轉介,即係有1700個都係扮香港父母既大陸人。"
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=4238929
香港葯房!
自上次國民教育…
見識到TD大大們既高見…

真係傾下玩具算啦。:77:
又串通境外勢力?無自由行香港死左啦!我地應該多謝同胞都黎唔切啦!
為人民幣服務才算愛國!*
凡事都要看看多方面嘅事實

2013年02月05日
綑綁式銷售嚇怕藥房 扭曲市場供應
奶粉荒元凶 疑為奶粉商

■新民主同盟及環保觸覺成員昨到入境處總部反對一簽多行。曾顯華攝
【本報訊】奶粉荒下,供應商聲稱加推逾百萬罐奶粉應市,家長於市面上卻一罐難求。政府認為問題由水貨客造成,藥房卻稱奶粉商扭曲市場供應才是罪魁禍首,如藥房向奶粉商要求增加熱賣的1至3號嬰幼兒奶粉貨量時,供應商會綑綁銷售較少人買的4號奶粉,嚇怕部份藥房不敢入貨;奶粉商又會主力供應願以正價(即建議零售價)出售的超市及個人衞生用品店,方便日後加價。
記者:嚴敏慧 陳凱迎 林社炳

立法會食物安全及環境衞生事務委員會昨召開特別會議,多間奶粉商於會上指,每年農曆新年前奶粉需求都會較高,強調有足夠奶粉供應,要求政府考慮是否需要限制奶粉出口。但有多名議員質疑為何市面奶粉仍然短缺。

傾向主力分貨予連鎖店
與會的港九藥房總商會理事長劉愛國稱,美贊臣和美素佳兒的初生嬰兒(即1至3號)奶粉需求量最大,但供應商要求藥房綑綁式訂購同樣數量的1至4號奶粉,不容許他們只訂購需求較大的初生嬰兒奶粉,如向美素佳兒入貨,須訂1、2及4號奶粉各兩箱,最受歡迎的3號才可訂到3箱,「搞到我自己間舖淨係4號(奶粉)都有10幾箱!」同場美素佳兒代表表示,會了解事件。
劉愛國接受本報訪問時指,早前奶粉供應緊張,有藥房甚至要向水貨客回購,每罐賣貴約50元。
有藥房老闆向本報透露,奶粉商的綑綁式銷售手法確實嚇怕部份藥房,令他們不敢向奶粉商要求增加受歡迎的2、3號奶粉供應量,導致經常缺貨。該商人又指,因連鎖超市及個人衞生用品店都願意配合供應商要求,以正價出售奶粉,供應商傾向將奶粉主力供應予這些連鎖店,令傾向以低於正價賣奶粉的藥房獲分貨量較少。
雖然奶粉商向藥房及超市收取相同批發價,但該藥房老闆相信,奶粉商希望以正價出售奶粉,是為將來加價鋪路,結果奶粉集中於超市及個人衞生用品店出售,轉瞬間被水貨客掃清,市面繼續無奶粉。
又關美國咩事呀?傻左咩
唔好下下出賣自己,做美國老既契弟好唔好