Toysdaily 玩具日報

查看: 9372|回復: 31

[玩具報告] [ACI Roman General 羅馬將軍之就地開盒] 來一次實牙實齒的12吋之旅

想不到第一次寫開盒報告便是這盒不太完美的非HT 12吋 figure

先來外盒,設計蠻不錯,內外也十分精美

內容望落去比想像中少,如果多個地台會更好

先拿主體出來,上半身蠻不錯,頭雕6-7成似,但對我來說靚仔便OK了

但看下半身....搞甚麼咁新潮,三個骨褲配行山釘鞋,雖ACI說是經歷史考証,但看上就是不是味兒,質料也太求其,阿Ken是但一條都好過佢

再看看其他配件,胸甲是挑戰你的忍耐力,雖然質感是不錯的,但前後接合位不對位,簡直是把我對這figure期待以久的心粉碎

幸好,這兩把劍可說是整盒做得最好的配件,造工精細,金屬質感良好,抵讚!

好!開工!因為本身胸甲鉤孔大小不一,只好把胸甲鉤孔加大一點點,再用"保貼"貼鉤

胸甲前後不對位的問題,只好先用風筒把它軟,再把握時間穿上身及上鉤。看!穿上胸甲已很帥了!

另一令人氣憤的肩甲,那粒"的"軟爬爬的,正所謂男人最怕軟爬爬,怎麼插入...胸甲鉤孔呢?
試過幾次後,頂唔順,只好把一大粒"保貼"貼上算了

加上所有甲上身,真係好型...:71:

但看看腳背...:38:

最後,加上斗蓬,真係型到不得了!:D

加日光相

後記:
之前玩HT很少要搞咁多野,如一些前輩所言,玩12吋figure根本就是要花很多功夫,可能我們都給HT寵壞了!但只要你肯花心思,當看到成果時
,那份滿足感絕對不是HT可以給與的!

今次是在雞旺之前俾人話訂野好危險果間訂,取貨前好擔心貨慢及加價,但今次取貨感覺很好,仲好早已經有貨取:71:
幸福家庭:71:

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 12 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
頂唔順,只好把一大粒"保貼"貼上算了

CHING 我仲大粒O個你, HAHA
根本用下腦都知O個幾個扣係冇可能扣得實, 冇TEST 過先出貨架咩?
點解唔索性用繩? OR 好似聖X士咁扣實算呢....
呢隻野定價起碼減$20, 要黎買包BLUE TACK~!!!!!
此隻我也很喜歡,但.....那難穿穩的甲及那#脚褲真的要扣分.....:73:
:71::71:師兄好強既report~~
冇買都支持下~:77:

看似对鞋真的是将的
但点解相片的比较顺眼,ACI的下半部好像很鸡将的?
想改用肌肉素体,不懂会比较好效果吗
希望日後Hottoys會出呢隻,ACI出成咁真係唔收貨。
仲有我覺得如果多個靚少少的STAND 仲有一個木STAND (佢DISPLAY 有的) 黎放個頭盔, 咁我會加好多分
多謝大家既寶貴意見!會努力改善。

Thanks for sharing. It really looks great overall. I think the neck is a little too long, and the boots should be better...

Let's hope their qc in the future is better...
多謝大家既寶貴意見!會努力改善。
acitoysltd 發表於 2-2-2013 11:28 PM

下一水出的货,可以改改先吗?
肩甲粒『軟的』我好想用磁石仔改下佢,有無大大知在那裡可以買到呢?
Neo師兄呢個盒報告非常有參考價值,幫到未入貨的玩家,爆讚!:71:

組合後真的幾型,小弟開始手痕了....

BTW,NEO女好CUTE.:handshake:
謝謝您cat大,你就是我所說的其中一位前輩,你的post令我學到唔少玩12吋的學問!:71: