Toysdaily 玩具日報

查看: 21104|回復: 25

[玩具攝影] Mazine Z @ SRC

真金萬能俠~~~~~~~~~~~

若說在日本人心目中,還有那一隻巨大機械人地位在機動戰士高達之上的,
相信只有鐵甲萬能俠了。
自四十年前第一隻「超合金」誕生以後,這傢伙的玩具長出長有,
雖然產品數量花樣未必及得上高達,
但若只算「超合金玩具」,鐵甲萬能俠應該可以超越高達吧?

今次介紹的是SRC 鐵甲萬能俠 Z 衝擊篇 ver. ,
劇集大家早看過了吧?直接看玩具。

看吧,看吧,金錢萬惡俠。

打開包裝,把本體取出,
第一個感覺是「細」,比 SRC 天元突破矮了一個頭,
只比保羅霍特大了少許。

但小小的身軀,比例精準,
隨便一站,已見氣勢!

動吧,SRC Mazinger 相信是活動能力最高的鐵甲萬能俠玩具了!

所謂高可動,主要歸功於腰部、並扁膀關節。
此外,腳掌有良好的接地性也相得益彰。

SRC 萬能俠定價不高,卻配件多多,例如~~~~

高熱火焰當然是以換件去表現。除了火光效果件外,
胸口紅甲也有替換透明件。

亦附有機械獸的死人頭一個,是 Garada 嗎?

最強的,當然是 真•萬能飛翼 了 ,
飛翼不能變形(變拳頭),但亦有相當可玩性。

飛翼的關節主要是作「上下」的平面活動,不能前後拍動,
「前後」方向只設有一個摺疊關節。寥勝於無。

飛翼的腰帶是完全一個另加件,和飛翼是分開的,
好處是能把身體和飛翼保持分開,減少對活動的妨礙。

基本上已介紹玩畢,
玩吧~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

後記:

的確是好物。這傢伙現在仍不難找,價錢也很合理。

不過,

我放長雙眼睇 Bandai 用呢個技術推出 超合金鐵甲萬能俠的第 n 個新版本!!!!!

超合金魂 GX-45A 會場限定 熱海版鐵甲萬能俠 Z
http://blog.yahoo.com/garycharm/articles/722129/category/%E8%B6%85%E5%90%88%E9%87%91

GX-49 真•鐵甲萬能俠
http://blog.yahoo.com/garycharm/articles/33139/category/%E8%B6%85%E5%90%88%E9%87%91

:50: e... Gary兄, 我想問問後面坐 格納庫 係咩系列 ??? thx :64:
這隻我也有...十分喜愛...我一共推左比幾個人買...送了一隻比哥哥作生日禮物..如配埋武器set一齊玩..會更無比的正:71:
Support SR合金!!便宜+好扭=好玩具。
我又黎SUPPORT一下:71:

呢隻野一定O要向五金鋪先買得到, 好物好物 ( 可以PM小弟邊間五金鋪):64:
e... Gary兄, 我想問問後面坐 格納庫 係咩系列 ??? thx
Vince 發表於 1-2-2013 11:54 AM

忙了一整天,現在才回覆。

那個格納庫是年前壽屋的機地模型,
再加一兩個 Bandai 1/144 的機械人維修架、
一架獨角獸 MG 的機地....都是很普通的東要,
因為影得不清,大家較難認吧~~~

謝謝幾位巴打支持!

嗯..........除了星月夜!

你!
出o黎同我隻抽!:53:
魔師呢排做咩係咁無定向喪心放毒?:54:

唔知好定唔好,小弟同你口味都好類近...
魔師呢排做咩係咁無定向喪心放毒?

唔知好定唔好,小弟同你口味都好類近...
呂品器 發表於 1-2-2013 11:35 PM

呢隻o野只係 三四舊水,你怕乜o丫~~~~
:75:
呢隻o野只係 三四舊水,你怕乜o丫~~~~
Garycharm 發表於 1-2-2013 11:38 PM

呢個就係同你口味近好既地方,就係好多我都入鬼左:shy:

唔好既就係只要果隻我真係冇入,我後追既機會係超高...

記憶猶新既係Konami 紅蓮...  好介紹、好介紹啊 :no:
呢個就係同你口味近好既地方,就係好多我都入鬼左

唔好既就係只要果隻我真係冇入,我後追既機會 ...
呂品器 發表於 1-2-2013 11:49 PM

紅蓮已經幾年前喇 woo ,
我近來學你o地玩菜。

喂,老友你入o左 4G 未?:p
紅蓮已經幾年前喇 woo ,
我近來學你o地玩菜。

喂,老友你入o左 4G 未?
Garycharm 發表於 1-2-2013 11:54 PM

心地唔好:blame:

都話口味近啦,4G入左喇:

http://toysdaily.com/discuz/thread-199083-1-1.html

P.S. 你隻紅蓮就買左幾年...  我睇完你個post後追架衰人
忙了一整天,現在才回覆。

那個格納庫是年前壽屋的機地模型,
再加一兩個 Bandai 1/144 的機械人 ...
Garycharm 發表於 1-2-2013 11:17 PM

大大我請你食番粒糖啦。:58:
大大我請你食番粒糖啦。
星月夜 發表於 2-2-2013 11:42 AM

夜夜,你點睇都係修導船!你一定唔夠Nobody Magic揪!你快d講對唔住啦!
夜夜,你點睇都係修導船!你一定唔夠Nobody Magic揪!你快d講對唔住啦!
常威 發表於 2-2-2013 04:58 PM

我有乜野得罪你,,,,,,
你地係咪誤會左(定我真心左),根據上次有條唔知乜水話(想要合金或重量去五金鋪啦,好似係咁講)樓主呢隻咪我地想要0既重量同合金,根據阿乜水o既講法,咁咪要五金鋪先買到,咁我咪問 魔加利 邊間五金鋪先買到。

我唔做修道船,我要做為路易大師。