Toysdaily 玩具日報

查看: 13968|回復: 10

[玩具攝影] 【評測屬性】SR超合金 Gurren Lagann&漢之鑽頭套裝

換左新相機感覺有D唔習慣,因為換左新相機感覺有D唔習慣,因為新相機後面嘅屏幕係觸屏,像素只不過增加到1610(以前係1200),宜家影相聚焦點可以用手指離定位,同三腳架配合嘅時候覺得呢個功能其實真係好方便。
週一去摞現貨,第一印象係本體嘅盒好沉,但係鑽頭套裝個盒就輕飄飄,連賣俾我個老闆都差D以為係代理商果邊發咗空盒過嚟。
今次呢隻SR超合金按售價嚟講算係比較貴,可能嘅原因係金屬含量增加又或者係技術上嘅進步?
係呢度我就唔將Gurren Lagann翻譯成中文了,因為感覺意見有D唔一致,所以統一用英文好D。
天元突破呢部動畫我係2011年嘅時候睇嘅,呢部動畫俾我嘅第一印象就係好耐都未試過睇到咁好嘅robot大片了,非常中意入面嘅畫風,而且仲大愛Gurren Lagann不斷合體變大好似俄羅斯某款玩具一樣,之前千值練入手嘅Gurren感覺係細節上勁過SR超合金,但係SR超合金勝出嘅地方亦都有好多,例如可動、配件。。。
好了,廢話唔多講,即刻上圖

封繪做得相當好,一睇上去就有想買嘅衝動。

感覺漢之鑽頭個盒要比Gurren嘅要厚少少

後面嘅介紹亦都做得相當好

鑽頭套裝

入面嘅配件圖

簡單介紹
屍企

正面相

感覺紅色嘅金屬質感如果再強D就好了。

鎧甲上嘅紅蓮標誌做得非常好。

腰部關節

腿部關節

今次嘅Gurren有三種表情,第一種係普通表情

咬牙切齒

咆哮

小飛機裝上去嘅效果

亦都可以重現收納狀態

下面係Gurren Lagann本體嘅配件一覽(漢之鑽頭就唔拆出嚟展示了,估計會七國咁亂)

下面係可動性介紹
肘部可動性一流

咁樣其實無乜嘢難度,不過如果無肩甲嘅話會更加好

呢個肩關節引出十分出色,Gurren可以去參加健美比賽了

腰部鎧甲好易拆除嚟

咁樣嘅橫向仲係無問題嘅

腳部嘅三重關節設計得好巧妙

腰部嘅後仰角度一般

前傾仲係比較好

宜家係pose時間

下面嘅圖主要係同漢之鑽頭搭配嘅部份
花絮,鑽頭嘅地獄。

鑽頭先至係男人嘅浪漫!!!!!!!

個人總結:今次嘅Gurren都幾對得住個售價,配合漢之鑽頭套裝,基本上可以擺好多pose(不過我擺pose一直無乜嘢感覺呃),唯一要挑剔嘅地方就係鎧甲影響左整體嘅可動性,尤其係大腿部份,同千值練對比嘅話我就只能夠講千值練係細節上係無懈可擊,而SR超合金感覺係比較強調健壯感,反正係各有千秋。推薦中意SR超合金同埋對天元突破有愛嘅人入手,最後就係期待下一款SR超合金仲有3月份即將到嘅MB能天使!希望大家睇得開心,以上!
金屬色很快便會來, 估計再來個光頭部件, 魂SHOP見~
回復 2# luciferdark

到時荷包就真係慘了。。。
今日喺MK見到陳列品, 比想像中高大, 紅色"令"面質感其實都唔失禮(但就似乎唔多上鏡....見各大大影出嚟個紅色都比實物來得重"膠"味)。呢隻天元企直時怪怪哋,擺大動作pose先見其真章:handshake:
好正嘅報告呢, 宜家更期待6月隻黑天元~:D
報告我很詳細~:71:
其實條腰可以禁返入去~
好熱血既機體呀:shiny:
支持SR合金!! 便宜+好扭=好玩具!!!

:$我已排被天元毒死咗:$
大大入左幾錢
聽日要仆到去買
回復 10# h238hk

我係550人仔買噶,唔同香港,無乜嘢可比性。