Toysdaily 玩具日報

查看: 28609|回復: 38

[玩具報告] ZZ Gundam@ Robot 魂

我好少買 Robot 魂,上一次買,係昆霸、
再上一次,係翼霸;然後再向前數,已經係 Heavy Metal 了~~

幾次經驗都不錯,不過Bandai 又怎會讓你事事稱心,
立即來個坑爹,

看吧,看吧,幾百元的半成品,ZZ Gundam!

這是剛買回來的狀態。

因為我是叫相熟店鋪留貨給我。
當我見到實物,看到那近年高達 robot 魂最差的面相,
極失望。
但既已叫人留貨,總不能不要吧。

入手,開盒,更失望。
水口多,頭上那魔一少組 V角,竟然有8個水口,
我沒有拍照,總之要我又切又割又上色的搞一輪。

色澤線條都偏簡單,
不過明白這始終只是 Robot 魂,我也認命了。
然後,決定開工!

先滲線,有些地方線條淺的,更要自己用刀刻深。
然後在家裡找來早幾期【機動世界】雜誌所附送的吉姆水貼胡貼一番。
消光,搞成這樣子~~~~

除了雙翼可動,
大而無當、細節欠奉的背包!

Bandai 產品,機關算盡;
Robot 魂高達,就機關欠奉。

全只 ZZ 高達,附有三對替換手形、雙劍、單槍、並一個支架,講完。

最大問題是可動性。
頭部活動範圍極之有限,大大阻礙了擺 pose 的靈氣。

膝部不知怎的,像計算錯誤,
膝部總似伸不直.....頗難形容,你玩過就會明~~~

肩、肘的處理倒相當好,
加上長槍的手柄設有活動關節,玩武器是玩得很好的。

拔劍!

如果按設定這般拔去劍柄,背包上那插樁會很礙眼。

還好,除了背包上的劍柄外,
本品還附有另一組劍柄。

要提提的是,背包劍柄和後備劍柄是不同的,
那對後備劍柄設有插口,可以緊扣在手上。

頭部活動範圍不高,
但胸腹倒有相當活動力,可作輔助。

後記:

有些部份很好、有些地方坑爹,
感覺是一隻未完成的產品。

除非你是 ZZ 死忠 Fans ;
又或你好想玩滲線玩水貼,
否則.......

朋友,世上好玩具多的是~~~~

多謝 ching 一貫詳細的報告

其實早前睇官圖見到 ZZ 的左手表情手掌外形竟然與 SCM-Ex 的 Rx-78 及 Z 超級相似,
已經幻想過此品的原案來自 SCM-Ex ... 現在直接搬字過紙了事 ...
經大大一整,靚到已經唔係Robot魂,不如砌模型啦,哈哈!!
Thx Gary Ching:77:

Robot魂既QC真係好一般
令我想起..當年的可變戰士會否好一點點呢?....
嘩!魔魔你駛唔駛咁快手呀!隻野啱啱出ju wor。。。:Q

:@我都係尋晚先買,你已經又切水口又補色又上水貼又滲線仲要影埋靚相!!!

:die:乜你一日有九十六小時架咩??!
:64:我真係服得你好很緊要呀!!!!
多謝 ching 一貫詳細的報告

其實早前睇官圖見到 ZZ 的左手表情手掌外形竟然與 SCM-Ex 的 Rx-78 及 Z 超級 ...
Fredsan 發表於 25-1-2013 03:36 AM

唔駛幻想, 因為SCM-EX原型師的確係去左整ROBOT魂 :)
我拿上手看還可以, 但最終沒有入手, 因為那店主東忙西忙多次拒收我錢, 拿住了張500及減10皮紙仔企定定成5分鐘左右, 於是我放低ZZ頭也不回....今日出旺角入手, 滲線+水貼好看多了:$
加了墨線好看多了
可惜了, ZZ 貼 RGM-79 的編號.....
加了墨線好看多了
可惜了, ZZ 貼 RGM-79 的編號.....
白色獨角獸 發表於 25-1-2013 10:14 AM

我都覺礙眼,
睇下幾時搵到張o岩o既,換o左佢。
老文 發表於 25-1-2013 09:29 AM

為左變形設計, GD60人型比例麻麻, 不過勝在可變, 價錢又唔貴, 定價6500日圓, 曾經跳至HKD 200樓下.
http://www.geocities.co.jp/Playt ... a/kadou/kadou5.html
回復 11# redfish

haha..真係變型可動兩難存:77:昨晚拿過盒r魂上手...輕飄飄的...隨手就"放下"了:35:
Add marks for your good report first! :)

For me, I'm playing it now and will share mine soon after applying panel lines for it.  

Simply speaking, comment is not bad except the back pack.  :)
我好少買 Robot 魂,上一次買,係昆霸、
再上一次,係翼霸;然後再向前數,已經係 Heavy Metal 了~~ ...
Garycharm 發表於 25-1-2013 03:20 AM
rg 有驚喜, 這zz有驚嚇, 而且仲平, 功夫又唔會比砌模型少, 不過上半身可動唔錯
老文 發表於 25-1-2013 09:29 AM
可變戰士係好物, 如唔係炒價, 一直想入番但價錢唔啱