Toysdaily 玩具日報

查看: 35257|回復: 62

[鐵道] [價錢帖] 2013年新手入坑 (HO Scale 1/80 or 1/87火車)

:43:

呢單野真係唔講得笑!:67:

自從2012年入左N-Scale火車坑,開始對火車有認識之後,發現原來HO系列有「DCC」功能!即係只要買一架內置有DCC晶片既火車頭,再配合一個DCC控制器,就可以獨立控制火車上既車燈、音效、移動....甚至乎出煙既功能!

經過一輪三思(睇下銀包有冇錢),同埋又比人毒害之後(又係果條臭B),決定跳入HO既世界!:43:

以下HO火車均購自乳袖,真係多謝Kelvin既悉心講解同不厭其煩!臭B真係好煩架!:64:

好,先黎基本裝!第一套入坑既係KATO (3-001) DD51貨物列車Starter Set (DCC ready),碌卡價$22xx

因為小弟由零開始,所以買Starter set有齊路軌、電控、火車就應該最抵.....係應該!:67:

呢架DD51開盒時係冇上欄杆、冇上車身牌仔既,要自己用鉗慢慢配合AA膠痴上去,我手慢用左3個鐘!:64:

同樣地,呢架火車亦經我開光(滲左線)!相信冇一件玩具可以幸免!:67:

HO比例真係好detail!你地睇吓散熱d窿窿!冇野講啦!:38:

貨卡移印都跟到足!一個字....靚!:71:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

購買starter set當日,Kelvin好人,拎左架會出煙既蒸氣火車頭試行比我睇!佢利用舖內既DCC數碼彗操作,我睇完之後:「哦,好啦!不過我都有新玩具咯,有機會先啦!」

.............第二日,我買左個蒸氣火車頭!:67:

來吧!來吧!百老匯廠既蒸氣頭!:43:

美國Broadway Paragon Series 2 (#2484)
PRR I1 SA 2-10-0蒸氣火車頭 (編號4326)

呢個車頭真係唔係講玩!配合DCC控之後,煙囪可與聲音及速度同步出煙(煙油$50一支)、有7種音效(迨速聲、起動聲、放氣聲、嗚笛聲、搖鐘聲、人群聲、剎車聲),車頭、車尾燈獨立開關、剎車時向前溜........等等........

拖住的短煤卡內置喇叭,所以要用8pin插連接!:78:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

:51:買完蒸頭一個禮拜之後...................

陪臭B去乳袖行一行又見到筍野!:Q

美帝貨運霸業,SD系柴油火車頭!

美國Broadway Paragon Series 2 (#2433)
ALCO R SD-15 Southern Pacifc (編號250)

呢個車頭都唔係講玩!配合DCC控之後,有6種音效(迨速聲、起動聲、放氣聲、嗚笛聲、搖鐘聲、剎車聲),車頭、車尾燈獨立開關、車廂燈起動時開燈、剎車時向前溜........等等........

車內有司機兩名!:)

車上欄杆一開盒已整好,即買即玩!....不過有一d欄杆歪左就肉小小,始終Made in 猜那!:cool:

音效喇叭放置在車尾頂部!......砵....砵...........:51:

多謝收睇!:64:
影HO就一定要影情景!我亦入左好多Accurail既自砌貨卡,一卡都係$9x,全部上哂色有哂移印,半粒鐘砌一架!外形一流!

如果要行路軌,只要換上金屬轆即可!:71:

貨櫃,40呎 $5x一個,20呎 $3x一個!:)

Fox Vallery成品貨卡,門不可開!$12x

到d小情景啦!價錢不細表!請起筷!:64:

close ball sin la~~~~~~~:43:
有錢人真係唔同D!:50:請問可唔可以控制車廂廁所水嘅流量,同餐飲服務?:64:
架精頭滴滴買果時我都睇住佢開光, 無可否應又識叫又識咇野真係好正, 但我係唔會入HO 坑既 :67:
close ball sin la~~~~~~~
Warmblood 發表於 22-1-2013 02:48 PM

超!頭先又吹吹共!:67:
有錢人真係唔同D!請問可唔可以控制車廂廁所水嘅流量,同餐飲服務?
Panzer 發表於 22-1-2013 02:52 PM

貨卡冇廁所架!先生!:38:
架精頭滴滴買果時我都睇住佢開光, 無可否應又識叫又識咇野真係好正, 但我係唔會入HO 坑既
bbf1125 發表於 22-1-2013 02:52 PM

聽住先!:78:
貨卡冇廁所架!先生!
常威 發表於 22-1-2013 03:04 PM

司機唔洗食飯哦料咖!無人性咖!:63:
司機唔洗食飯哦料咖!無人性咖!
Panzer 發表於 22-1-2013 03:12 PM

人地西人食麵包架嗎!點會洗米煮飯架?咪博加on9 index喎!:67:
即時諗起。。。。
:52: 阿。爾。卑。斯。山。的。少。女。
嘩!!!:50: 後面果隻黑色野。。。
唔通係。。。。強。戰。世。界!!!!
即時諗起。。。。
阿。爾。卑。斯。山。的。少。女。
sundaydriver 發表於 22-1-2013 03:15 PM

嘩!!! 後面果隻黑色野。。。
唔通係。。。。強。戰。世。界!!!!
sundaydriver 發表於 22-1-2013 03:17 PM

係簡基勒哩加!窮L就坐火車啦超人!

人地西人食麵包架嗎!點會洗米煮飯架?咪博加on9 index喎!
常威 發表於 22-1-2013 03:14 PM

唔食都得,咁屙尿呢?:63: