Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 天元•紅蓮 SRC(p.2 追加其他產品簡評比較)

支持樓主呢, 其實呢隻天元真係唔錯, 越玩越正越有味道~:)

補多幾張相~~~~:) :) :)

Gary 兄拍得好。這個東西齋企不好看,但擺些有型姿勢就完全不同了。
其實,我一早講o左啦,
點解好似冇人睇o家,
連你都鬧我~~~~~~~~~~~~

原文:

今次 ...
Garycharm 發表於 22-1-2013 10:13 AM

傻豬仔黎架~~~我點敢鬧您~~~鍚都黎唔砌~~~因為個鑽都係好正 :love:

企都唔太差喎~~~:)

當然千練正d~~:x

Gary 兄拍得好。這個東西齋企不好看,但擺些有型姿勢就完全不同了。
gazza1211 發表於 22-1-2013 11:12 AM

同山口式一樣:he:
請問師兄腰關節點樣好似你果隻敢, 禁貼, 我唔敢太用力失入去~:(

其實,我一早講o左啦,
點解好似冇人睇o家,
連你都鬧我~~~~~~~~~~~~

原文:

今次 ...
Garycharm 發表於 22-1-2013 10:13 AM
千值鍊萬歲~~~~~~~:*~~~~~明踩場!

不過咖哩兄出帖都一定要支持!:71::71::71:
回復 22# 常威

好靚呀!
幾錢呀?
邊度買?

師兄,pm 我o丫!
頭像被屏蔽
認真,要可動又平不如買返山口式,造型都好過SR好多........
果然普通地站著的話那雙腿有點怪呢...

不過全鑽狀態的確挺有氣勢, 比轉輪那款更好~
回復 23# Garycharm

其實見好多地方減咗價 ~ 8 魚左右!:73:
琴日係ins point 用三魚入左一隻^^ 本身諗住買千值, 不過差五魚, 又真係差得遠左d~
開盒玩落又真係唔差, 夠重手之餘, 好多pose都企得穩~ 無後悔

謝謝大家的回覆。

誠如大家所說,
這傢伙雙腳的處理大重口味,不是人人受得了。

SRC 粗玩是抵玩的,
不過如果你是天元 fans ,
但又想自律,只買一隻的話,市面上有更好選擇。

千值鍊天元是近年有數的好物。
就是和早年壽屋的合金相比,也毫不遜色。
若把千值鍊和 SRC 比......我覺得倒是失禮千值鍊了~~

(其實我早已買了千值鍊,不過照片拍的不好,沒有放上 TD :)
http://blog.yahoo.com/garycharm/articles/764762/category/%E6%A9%9F%E6%A2%B0%E4%BA%BA%28%E9%9D%9E%E5%90%88%E9%87%91%E9%A1%9E%29

山口式是好的,單看照片,
不看細節,
衰鬼,可以靚過 SRC 。

山口的缺點是手感。
你可以說你對轉輪關節好熟悉,
可以隨心所欲擺出任何動作,
但玩起來,相對千值鍊 SRC 等那 MG 似的皇道關節,山口式始終不會爽快。
山口式輸蝕了用料質感、和合金的重量感自不在話下。

山口天元另一絕招是胸口顏面可以改變表情----其實很簡單,
我奇怪點解冇其他天元產品去抄下佢~~~

http://blog.yahoo.com/garycharm/articles/32886/category/%E5%B1%B1%E5%8F%A3%E5%BC%8F

提外話,不時有網友揶揄別人,
說「要求玩具要有合金」,不如去玩啞鈴。

我的回答是:
玩具的質感和重量感是享受、品評玩具的其中一個項目。

譬如品紅酒,
你不會說那些喜歡紅酒有香味的人要去聞香薰!

幾年前壽屋那天元合金是公認的神物。
先別說產品的質素,單是「出貨少」已給推他上神檯。

天元合金是一個很特別的玩具,
作為一個合金玩具,沒有機關、只賣外型和關節。
已經擊到了不少花樣多多的超合金。

事實上,
這套合金是市面上,最似的紅蓮螺巖產品。
那合緊的口型、粗粗的小腿,
只要你看過片集,再玩玩合金,
用12' Figure 的述語,就是形神俱似!
http://blog.yahoo.com/garycharm/articles/32872/category/%E8%B6%85%E5%90%88%E9%87%91

咖喱兄講得好!事後回覆都咁詳盡,字字鏗鏘,句句到位!

山口丶SR丶千值鍊丶壽屋⋯都係唔同公司攻佔唔同消費層面!

咸魚青菜,各有所愛!

有錢咪食餐好囉!冇錢都可以乾哽媽咪麵既!

好好醜醜都係一餐姐,鍾意食咪得囉!
最緊要大家開開心心玩:71:

Gary兄中毒都幾深 山口 SR 千值練 KONAMI都有入:shiny: