Toysdaily 玩具日報

查看: 29112|回復: 37

[玩具報告] 天元•紅蓮 SRC(p.2 追加其他產品簡評比較)

不要相信你自己,要相信相信 Bandai 的我~~~~~~~~

本來已打算不再入 SR 合金,
所以我沒買 GGG,沒有買創聖 2,連勇者系列裡最喜歡的超能加爾我也 pass 過。
不過他推出天元嘛~~~~~

很喜歡天元突破,同一隻天元,已不記寫了多少篇 post ,
相信除了柯柏文、三一,我家裡最多的機械人應該是天元突破紅蓮螺巖了。

(這陣子,我平日拍攝玩具的桌子給 Macross 佔據了,一時懶得清場,:34:
所以背景「 9唔搭8」,係咪好特別呢~~~~)

看吧,看吧,天元突破•紅蓮螺巖!!!

天元產品已出了不少,Bandai 要再出新品,
就要有膽量作些突破。

今次天元的造形十分大膽,下窄上闊、大蘿曲腳,
好多玩迷都大叫難頂。

開盒果陣,我果隻腰關節拉晒出o黎,仲樣衰。
我又唔知乜事(原來係隱藏關節),都媽o左句。

就是整理好關節,如果「純粹企」,本品也很趕客.....

不過玩落我覺得幾好。
可以粗玩,我有少少鍾意o左 kui ~~~~

本品保持 SR 一貫可動能力----------甚至大有過之。
肩、腰、肘、膝、踝全部雙關節,更有的是三重關節。

把玩時,我要逐個關節細看----------要先「研究關節」,倒是我玩合金重未有的經驗~~~~

本品表面全膠,但重手,
因為金屬都用在關節上了。

金屬關節有時不一定好,
我不記得那一隻玩具,外殼塑膠、金屬關節,
關節的重量和鬆緊會做成壓力,外殼更易爛。

這只天元,不知是因為體積小還是因為 Bandai 的技術成熟,
當然沒有問題,恰到好處~~~~~~

共有三個表情可供替換,木面、咬牙、張嘴,可能已是「表情最豐富」的機械人玩具了~~~~

眼鏡標有兩塊,另有四支小鑽頭給你裝上雙臂,想要更多鑽頭,就要另購武器 set 。

我很怕那些小鑽頭,早年買的壽屋合金,那些身上鑽頭我只玩過一次,已怕怕了。

買武器 set ,當然是為了大鑽。

大鑽有「靜止形態」(忘了拍照),另有一個大套子效甲件給你套上,成為「開動形態」。

大鑽始終有一定重量,要擺這個 pose ,是有點勉強的。
不過肩膀本來夠力,加上用了肩甲、大陽眼鏡借借力,還可應付。

紅蓮飛翼是連著本體一同發售,
並非跟著武器 set 。

如果你不是紅蓮 fans 的話,
其實 pass 了武器 set 都已夠玩。

後記:

作為合金控,
我一值不喜歡 SR 太細隻。
不過紅蓮有千值鍊和山口式的「前科」,
本品體積又和這兩套相若,倒有「順理成章」的感覺。

早前山口紅蓮再版(有雙翼),
市面也賣 2、3 百元。
SR 紅蓮好歹是合金,
加上 Bandai 的QC 總比海洋堂山口式要好一點點。

本品價值,大家自行判斷。

影得唔錯:71:
呢隻野如果見唔到下半身既話其實都唔差
呢隻純粹玩"關節技"的話,你會覺得唔錯!
隻腳除左為了配合營造舉鑽的魄力外,換個角度睇其實都幾型丫
機械人都吾一定要跟足人類身體:x
個人就好like佢D輪廓線:shiny:
Must Support 天元突破:71:
頭像被屏蔽
不要相信你自己,要相信相信 Bandai 的我~~~~~~~~

本來已打算不再入 SR 合金,
所以我沒買 G ...
Garycharm 發表於 21-1-2013 09:04 PM

這個腿 實在有夠醜 :cool:

看完樓主文章,已入!
這隻真的是近期SR的佳作,而且真的跟其他SR相比大隻一號,
身體曲線刻畫的很棒,就如真魔神Z的粗大雙腿一樣,讓人著迷:35:
可能我超級系重口味慣了,這隻真的很讓我很喜愛
要接受哩對腳真係唔容易。。。。:67:
但係你影既角度令我搵倒佢既美!!:handshake:

講真我係有少少大躉控。。。
為天元平反,好!!!
我都入了這隻,其實覺得之前的師兄企定定影不小心趕了不少客,天元不可企定定影的,天元行的是迫力路線嘛!!!
garycharm兄~~~我信左您買左 :49:  始終接受唔到個大膝蓋~~~而且比可動的確同千值練差好遠~~~:unhappy:  不過粗玩係可以既~~~反而幾鍾意個鑽 :71:

頭像被屏蔽
Ching
好正好正:71:
d相好正
garycharm兄~~~我信左您買左   始終接受唔到個大膝蓋~~~而且比可動的確同千值練差好遠~~~  不 ...
黑色三連敗 發表於 22-1-2013 08:24 AM

100% agree your comment! :71:
100% agree your comment!
buzz 發表於 22-1-2013 08:35 AM

跪下動作完全擺唔出千練值既動作~~~~其實sr合金隻腳可以屈90度~~~但腰甲~~~又好似配合唔到跌出黎~~~可能我自己問題~~~不過可動度sr只屬一般~~~有時擺pose腳掌都不能完全貼地 :(

garycharm兄~~~我信左您買左   始終接受唔到個大膝蓋~~~而且比可動的確同千值練差好遠~~~  不 ...
黑色三連敗 發表於 22-1-2013 08:24 AM

其實,我一早講o左啦,
點解好似冇人睇o家,
連你都鬧我~~~~~~~~~~~~:79:

原文:

今次天元的造形十分大膽,下窄上闊、大蘿曲腳,
好多玩迷都大叫難頂。

開盒果陣,我果隻腰關節拉晒出o黎,仲樣衰。
我又唔知乜事(原來係隱藏關節),都媽o左句。

就是整理好關節,如果「純粹企」,本品也很趕客.....

其實,我一早講o左啦,
點解好似冇人睇o家,
連你都鬧我~~~~~~~~~~~~

原文:

今次 ...
Garycharm 發表於 22-1-2013 10:13 AM

你出得post就預左畀你又玩又插架啦!!!:DD