Toysdaily 玩具日報

查看: 4972|回復: 10

[詢問] 新手問剪口位打磿

小弟係素組派,即係最多補下色唔會全隻油,對於剪口位小弟除左用筆刀批左佢之外都唔識處理,請問如切一般gundam 模型應用幾多號沙紙打磿?水磿又有乜唔同? 謝謝
一般用1000 號沙紙打磨已足夠,
有人會用1500 - 2000 號。
其實視乎自己需要,即使你用磨光膏也可以。

一般沙紙不用沾水,
水磿沙紙要沾水用。
用過好多隻砂紙, 最好用都係孖星
水磨係平, 但成日要濕水, 效果亦只係一般

如果效果想再好D就去買塊3M拋光綿+水
水砂紙沾水是怕粉塵,但我怕斜口鉗生鏽都不用
用過好多隻砂紙, 最好用都係孖星
水磨係平, 但成日要濕水, 效果亦只係一般

如果效果想再好D就去買塊3M拋 ...
digga 發表於 20-1-2013 10:06 AM

c兄係咪指呢隻? 我怕買錯
閣下如果是素組的話, 不建議用砂紙打磨剪口。   就算打磨技術有幾好, 一定有被打磨過的花痕, 所以樓上的前輩已說, 要用上磨光膏和極幼砂紙, 清除花痕。
其實用薄些的剪鉗就可以了:71:
價格大約$160~200的一般來說就夠薄了
還有記得用二次剪法:77:
就是先在離部件遠點的地方剪一次
再把剩下的水口剪掉

透明件就最好拿筆刀((當然越薄越好
砂紙No. 越大代表越幼細, 用1000 OR 1500 磨完之後的花痕基本上已經唔顯眼, 直情可以當成消光效果 :34:
其實平時女人打磨指甲用果D打磨棒都係唔錯既選擇
最好係揀 綠色磨沙面果隻最好
頭像被屏蔽

平時用完800號沙紙磨完 就會再轉用呢隻作最後修整功夫
另外提一提就係 打磨最好係打圈咁磨 而唔係前後直線咁磨
打圈磨 D花痕冇咁勁