Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 豬潤

[改造交流] [模型改造] 完全變形!!! Gundam Delta Kai

十分有心思的改造!

改造……:56:
的確是十分燒銀彈的環節,
但滿足感及經驗就比銀彈更無價。

萬字夾也是一件不錯又便宜的改造用材料,
不妨多考慮一下。
回復 30# LOLO121

:64::64: 多謝支持:77:
希望之後再有更多更好既分享!
回復 31# AIRU

「滿足感及經驗就比銀彈更無價。」
好同意大大既一句!!!:$

的確好多o係屋企o係枱上「冧冧甚甚」既野都係改造既好材料!
不過自己未試過用萬字夾:(
感謝大大既意見!:64:
回復  AIRU

「滿足感及經驗就比銀彈更無價。」
好同意大大既一句!!!

的確好多o係屋企o係&#26545 ...
豬潤 發表於 13-1-2013 08:13 PM

萬字夾幼得來硬度及強度高,
通合當接合卡榫及絞位。

夜鶯中一些接合卡榫就是了;
E-100 痛坦艙門的開合絞位也是。
回復 34# AIRU

:71::71::71:
多謝意見!
睇吓幾時有機會用!!!:64:
我的媽啦!:no:神人呀!!!:sad:
請受小弟一拜...:64:
回復 36# bbq1120

唏∼
唔好咁講唔好咁講…
繼續努力繼續努力!!
回復  BoAkawaii

MG Nu Gundam Ver KA未有唸住呢方面既改動…
不過等齊埋double funnel之後先開 ...
豬潤 發表於 12-1-2013 11:05 PM

KA NU我都有入啊, 不過都係擺咗喺度, 呢隻EVO NU都唔知幾時先改造完成... :(
其實double funnel, 隻NU仲企到嗎? 6塊都已經難...我覺得12塊一d都唔靚, 仲有d抄模魂design... :69:
不過見有其他大大用4年整一隻GUNDAM, 我都唔可以放棄, 不過小弟都唔期望呢隻係咩佳作 :79:

我好佩服Ching用RG Z骨架上面加Delta Kai外甲, 比起我只係用塑膠條加大d件再打磨, 實在係強好多~ :71:
回復 38# BoAkawaii

Double funnel會令隻野負荷增加當然明白…
不過小弟唸住用座台所以問題應該唔大…
同埋買埋double funnel當然係有其他特別既原因…
不過尚未了解其可行性所以先唔透露太多了∼

其實好想試吓用膠板改造,不過都唔太敢…
好似好難咁……
回復  BoAkawaii

Double funnel會令隻野負荷增加當然明白…
不過小弟唸住用座台所以問題應該唔大… ...
豬潤 發表於 13-1-2013 11:39 PM

唔~ 睇嚟Ching好似已經有咩計劃~  :he:
小弟期待Ching隻KA NU~ :43:

其實用膠板切割係比較麻煩, 太硬喇, 1mm膠板要cut走多餘嘅邊, 都已經好辛苦, 同埋膠板好難磨, 我都係用塑膠條, 比如1mm, 容易剪, 容易磨~

其實改造最好可免則免, 要改都係改小小嘢就好喇, 好似我咁, 搞到成2個月都未改完, 全因為套件太爛... :67:當初我係為鍛鍊實力, 不過而家已經有d想死, 呢幾日都係加粗緊小腿, 之後後期制作,就係加返d細節之類...仲有掛搞...有d想放棄 :38:
first of all, congratulations! great modification, and the dedication to complete this project.
but the majority photos are a little too dark to take a closer look at your impressive work.
hope there's much clearer photos in the future to justify your time spent. cheers~
可怕的技术...!!!!!!!
[code][/code]回復 41# flash

Yeah agree with you... "+ +
Thanks for your comment..."^^
呢個改法非常好, 而且完成品都好靚!
另外我比較喜歡用藍色多過本來的淺紫色, 感覺實淨好多!
回復 44# ossie

多謝!
希望遲啲再有作品同大家分享!