Toysdaily 玩具日報

查看: 15724|回復: 44

[玩具報告] 飛向無盡的明日自由之翼~~Metal Build Freedom

第一次分享自己對玩具的感覺,希望大家包容下XD:handshake:

前幾日終於入手了,我的第一隻合金玩具,Metal build 第2隻作品~~ZGMF-X10A Freedom 自由高達

由於我未買過合金玩具,所以不太清楚,不過就咁睇隻自由出得都OK

佢既問題的確係D關節位,因為真係好實@@:ice:

自由既吸引力莫過於對翼,全翼展開後果種感覺真係好正,又或者係我自己最鍾意freedom啦XD):35:

每次基拉用光槍射爆飛彈既時候,總係會出現呢個瞄準動作,所以擺下呢個POSE啦:36:

飛行動作,難得個底座咁勁,緊係要玩啦:73:

呢隻Freedom其實大部份都好,但係d水口確實太明顯,有買呢隻都知咩事,不過上色方面做得幾好,雖然同00 gundam 差幾條街0.0:38:

玩下把劍先

招牌削人棍pose點可以唔擺啊,(基拉削saviour 削得真爽XD:66: )

全彈發射,真是霸氣,不過有個地方玩得唔係咁爽,就係佢支等離子炮,放出黎會同個頭隻角撞,隻角會頂住支炮

十翼全開飛翔,都好型!

黎多個近鏡!都係一個字~~型!:34:

優點:上色靚,由其係對翼同心口
         武器做得非常細致
         可動性高,而且高難度動作都無問題
         含金量足

缺點:關節太實,實到我玩幾個POSE,都已經好累了:72:
         支炮放出黎比隻角頂住:67:
         磁軌炮後面擺劍對落少少個位,水口問題超級明顯(可能係個人問題:56: )

總括而言:呢隻Freedom都係值得入既,大河原邦男先生也曾經表示過自己設計了咁多部高達,最愛就是Freedom,當然本人都是啦,今次既問題因為同00 gndam
個監修唔同左,或者係00 gundam 出得太好,令自由變得比較差,但係只要大家客觀d的話,就會好好多,唔好因為少少問題就放棄左一隻好玩具。:71:

(謎之聲:Metal Build 00 gundam 7劍幾時再版啊,等死人喇:53: ,2月再版隻FIX 合金#1006 unicorn 我一定要買到!:63: )

注:本人新手唔識影相,同是用iphone影的,影唔好的地方,歡迎提出,求教^^:D

感謝觀賞:35:

依家隻自由真係好抵玩:78:
師兄,如果你對自由有大爱既話不妨入埋隻prism coating
保證你唔會失望
Add marks for your first sharing!  :)  Support!

After getting the Prism Coating version... I don't know how to treat this normal version now... :( Cause I have no interested to keep the same thing in double... :(
Add marks for your first sharing!    Support!

After getting the Prism Coating version... I don' ...
Douglas.M.Saint 發表於 9-1-2013 10:36 AM

just sell it for scrap~~~~~~
Add marks for your first sharing!    Support!

After getting the Prism Coating version... I don' ...
Douglas.M.Saint 發表於 9-1-2013 10:36 AM

所以我一直唔開會場版....哈哈:31:
支持大大,你睇下我頭像就知我係freedom粉絲之一,不過我個隻係油淋淋ver,我覺得身為粉絲值得一入,現在個價已經平過一出時好多,儲得過:71:
樓主入埋魂限VER.啦, 好正架~:43:

nice photos of a nice toy.  support.
呢隻底玩....不過比例上...個頭大左d....腳板應該大少少...因為背後太重, 重心要囉到好後先企到....
回復 9# 我很快
的確係@@,佢既接地真性真係不係咁好
樓主入埋魂限VER.啦, 好正架~
ray文 發表於 9-1-2013 05:34 PM

文爺d野:79: 吾好放毒:53:
毒已中一半:62:,有多餘錢必入:34:,荷包好薄:72:
文爺d野 吾好放毒
ckc882000 發表於 10-1-2013 11:14 PM

ck最緊要你中唔中先.............:p
ck最緊要你中唔中先.............
ray文 發表於 11-1-2013 09:33 AM

Freedom 兩隻都有:34:
油淋淋ver放毒